Δ. Χατζηδάκης στο newsique: «Στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης δεν πετύχαμε το απόλυτο των στόχων αλλά… το μήνυμα ελήφθη»

Απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία δηλώνει ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης του κόμματος και Βουλευτής Β3 Νότιου Tομέα Αθήνας, Διονύσης Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο newsique.gr. Αναγνωρίζει πως οι απώλειες μεγάλων Δήμων και κάποιων Περιφερειών στοίχισε επικοινωνιακά στο κόμμα, ωστόσο θεωρεί πως τα αποτελέσματα είναι τόσο καλά ώστε να εξασφαλίζουν και την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές των Διοικητικών Συμβουλίων σε ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων) και ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών).

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά πως σύντομα θα σταματήσει η «επιδοματική πολιτική» της κυβέρνησης καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην οικονομία ενώ θεωρεί τη στάση που κρατά η Ελλάδα στο θέμα του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας ως την απολύτως επιβεβλημένη. Όσον αφορά την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρεί πως πρόκειται για ένα «σχέδιο εκκαθάρισης» και προβλέπει επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δημακόπουλο

Κύριε Χατζηδάκη, να ξεκινήσουμε από τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση που είναι και ο τομέας σας. Η Νέα Δημοκρατία, παρότι κέρδισε και πάλι τις περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους, είχε σημαντικές απώλειες σε σχέση με το 2019. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και τελικά… είστε ικανοποιημένος από αυτό;  

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 6 περιφέρειες από τις 13 συνολικά της χώρας. Στήριξε τον Περιφερειάρχη Κρήτης, στις δε υπόλοιπες αυτό που έγινε είναι ότι εκλέχτηκαν υποψήφιοι προερχόμενοι πάλι από τη Νέα Δημοκρατία, που όμως δεν είχαν το χρίσμα από το κόμμα. Δηλαδή μια κατάσταση που θυμίζει την κινηματογραφική ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Σχετικά με τη μη επίτευξη του απόλυτου των στόχων, που είχαμε θέσει εξαρχής, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το μήνυμα ελήφθη και οφείλουμε να είμαστε προσγειωμένοι, να λαμβάνουμε τα πολιτικά μηνύματα και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

 

Το διάστημα πριν τις εκλογές καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό των «πολλαπλών γαλάζιων υποψηφιοτήτων» σε αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες. Πετύχατε τον στόχο; Τι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα;

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το 2023 στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέχτηκαν συνολικά στην επικράτεια 198 δήμαρχοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία έναντι 186 που είχαν εκλεγεί το 2019. Επισημαίνω ότι επικοινωνιακά, όταν έχεις χάσει τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τότε δίνεται μια κάποια εντύπωση σημαντικών απωλειών αλλά δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα.

«Επικοινωνιακά, όταν έχεις χάσει τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τότε δίνεται μια κάποια εντύπωση σημαντικών απωλειών αλλά δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα», σημείωσε ο Διονύσης Χατζηδάκης.

 

Οι πολλές υποψηφιότητες ήταν ο βασικός λόγος που επιλογή της ΝΔ ήταν να μην δώσει επίσημες στηρίξεις, πλην των μεγάλων Δήμων και των Περιφερειών;

Πράγματι, όταν σε ένα δήμο υπάρχουν δύο και τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, δεν μπορείς να δώσεις επίσημα στήριξη ή χρίσμα και ορθώς ο Πρωθυπουργός σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις θεώρησε καλύτερο η επιλογή του εκλεκτού να γίνει από τους δημότες.

 

Οι συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές επιτρέπουν την εκ νέου επικράτηση της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ;

Με αυτά τα αποτελέσματα των εκλογών θα εκλεγούν Πρόεδροι, τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στην ΕΝΠΕ, από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα είναι καταξιωμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αντίστοιχα.

 

Εκ του αποτελέσματος κρίνεται πως ήταν βιαστική η ανακοίνωση του κόμματος της υποστήριξης του Κώστα Μπακογιάννη για την Προεδρία της ΚΕΔΕ; Έχει βρεθεί η εναλλακτική πρόταση ή θα προκύψει μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων; 

Θα πρέπει πρώτα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέοι Δήμαρχοι και, όπως συνήθως γίνεται, θα επιλέξει το κόμμα ποιον θα προτείνει να είναι ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ, με γνώμονα μόνο την ικανότητά του διαχρονικά.

«Με αυτά τα αποτελέσματα, θα εκλεγούν Πρόεδροι από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στην ΕΝΠΕ»

 Να δούμε και κάποια θέματα από την υπόλοιπη επικαιρότητα, ξεκινώντας από τη στάση της χώρα μας στο θέμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν πήρε σαφή θέση υπέρ της κατάπαυσης των εχθροπραξιών με αιχμή του δόρατος την «αποχή» στη ψηφοφορία του ΟΗΕ. Πιστεύετε πως έχουμε ξεκάθαρη θέση ως χώρα και ποια είναι αυτή;

Πάλι πομφόλυγες και κενό γράμμα ακούμε από την αντιπολίτευση. Πιο άμεση και ξεκάθαρη θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είχε κανένας άλλος πολιτικός ηγέτης. Σας θυμίζω επιγραμματικά τις δηλώσεις του. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα. Δέχτηκε μια πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Όσον αφορά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ και την αποχή της Ελλάδας από αυτήν, η εξήγηση δόθηκε άμεσα και ο λόγος ήταν ότι, στην πρόταση της Ιορδανίας, δεν συμπεριελήφθη η τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς, την οποία και υπερψήφισε και που, με την υιοθέτηση της, θα μπορούσε πλέον να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες.

 

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κυρίως λόγω των μέτρων για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Η επιβολή φόρου σε όσους δηλώνουν μικρά εισοδήματα είναι η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

 Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την φοροδιαφυγή και ως κράτος αλλά και ως πολίτες. Η φοροδιαφυγή είναι μια μεγάλη πληγή, μια μαύρη τρύπα στα έσοδα του κράτους, που περιορίζει τα κονδύλια για το κοινωνικό κράτος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία, την Εθνική Άμυνα, κλπ. Επιπλέον οδηγεί σε οριζόντια φορολογικά βάρη, που πάντα πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα και λειτουργούν εις βάρος της δυνατότητας μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, π.χ. στα καύσιμα, καθώς και σε στρεβλώσεις στη λειτουργία της υγιούς οικονομίας και των επιμέρους κλάδων της. Για το ζήτημα της επιβολής φόρου στα μικρά εισοδήματα που θέσατε, βεβαίως και δεν αρκεί αυτό το μέτρο για την πάταξη συνολικά της φοροδιαφυγής. Όμως, συμβαίνει το εξής παράλογο: Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων καταγράφονται μεγάλες διαφορές μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ περίπου 7 στους 10 εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και αυτό κάνουμε, με παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και συνδυασμό κριτηρίων για τη φορολόγηση όσων δηλώνουν πολύ μικρά εισοδήματα.

Επιπλέον, προβλέπεται μια σειρά μέτρων όπως, διασύνδεση ταμειακών μηχανών και ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων, επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες, ενίσχυση και διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ισχυρά κίνητρα στους πολίτες για ηλεκτρονικές αποδείξεις με τη μορφή φοροαπαλλαγής και άλλες παρεμβάσεις, για να πετύχουμε ένα καθοριστικό βήμα προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αλλαγή του φορολογικού τοπίου στη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί την “επιδοματική πολιτική” ως μόνιμη λύση»

 Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους Έλληνες είναι η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα και την ενέργεια. Αποτελεί λύση η «επιδοματική πολιτική» που ακολουθήθηκε ως τώρα ή πρέπει να ληφθούν κάποια πιο «δραστικά» μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, κατά τη διάρκεια της σχετικά μακρόχρονης οικονομικής δυσχέρειας λόγω της πανδημικής και της ενεργειακής – πληθωριστικής κρίσης που μας επηρέασε, φάνηκε να λειτουργεί ανακουφιστικά ειδικά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα η «επιδοματική πολιτική».

Όμως, η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτή την πολιτική ως μόνιμη λύση. Η βελτίωση του ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων, που παρεμπιπτόντως οι άμεσες ξένες έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό από το 1990, οι αυξήσεις των μισθών, η πάταξη της φοροδιαφυγής που είπαμε παραπάνω, οι παρεμβάσεις στην αγορά των ακινήτων, ο έλεγχος της αισχροκέρδειας, η οποία ήδη έχει αποφέρει περισσότερο από μισό δις ευρώ στο κράτος, είναι παράγοντες που ελπίζω ότι θα εξορθολογίσουν την αγορά και θα βοηθήσουν στη μείωση της ακρίβειας. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, όπου «καιρού» βλέπε κρίσεις, πολέμους, κλιματική αλλαγή.

«Η βελτίωση του ΑΕΠ, οι αυξήσεις των μισθών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι παρεμβάσεις στην αγορά των ακινήτων, ο έλεγχος της κερδοσκοπίας, είναι παράγοντες που θα εξορθολογίσουν την αγορά», τόνισε ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και Βουλευτής Β3 Νότιου Tομέα Αθήνας.

 

Να κλείσουμε με τη μεγάλη εσωκομματική αναταραχή στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κρίση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές είναι επακόλουθο των μεγάλων εκλογικών ηττών ή υπάρχει δομικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Πιστεύετε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη νέα ηγεσία του;

Η κατάσταση στο κόμμα της μέχρι τώρα Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ρευστή. Λέω «μέχρι τώρα», γιατί η κοινοβουλευτική της ομάδα μειώνεται διαρκώς από τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών της. Περιμένουμε με ενδιαφέρον πού και πώς θα καταλήξει.

Εγώ πιστεύω πως γίνεται μια προσπάθεια από τον πρώην αρχηγό της να αλλάξει τους παλιούς συντρόφους του, τους «δημογέροντες», με νέους για να απαλλαγεί από την ευθύνη των συνεχόμενων εκλογικών ηττών και της συρρίκνωσης του κόμματος. Αφού λοιπόν εκκαθαριστεί το τοπίο και αποτύχει παταγωδώς η νέα ηγεσία, θα επανέλθει ο κύριος Τσίπρας ως αναγεννητής και εξυγιαντής του κόμματος, απαλλαγμένου πλέον από τα «κομματικά βαρίδια», όπως αναφέρονται οι πρώην πια σύντροφοί του, χρεώνοντάς τους την αποκλειστική ευθύνη για τις συνεχόμενες ήττες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκκαθαρίζει το τοπίο. Μόλις η νέα ηγεσία αποτύχει παταγωδώς, θα επανέλθει ως αναγεννητής και εξυγιαντής του κόμματος

Υπάρχει θέμα λειτουργίας στο πολιτικό σύστημα εξαιτίας της μεγάλης αδυναμίας που δείχνει το κόμμα της Αξιωματική Αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί στον ρόλο του;

Όχι, δεν τίθεται τέτοιο θέμα διότι στη ζωή όπως και στη φύση τα κενά και οι αδυναμίες συμπληρώνονται και εξισορροπούνται. Βεβαίως, πάντα μια σοβαρή Αξιωματική Αντιπολίτευση λειτουργεί προς τη βελτίωση του κοινοβουλευτικού και νομοθετικού πεδίου αν έχει να προτείνει σοβαρές και ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα ζητάει ακριβώς αυτό από το βήμα της Βουλής, για προτάσεις εκ μέρους της Αντιπολίτευσης και όχι απλώς έναν στείρο αντιπολιτευτικό λόγο. Υιοθετεί μάλιστα η Κυβέρνηση νομοθετικές προτάσεις και αλλαγές και ο Πρωθυπουργός επιχαίρει τέτοιες ενέργειες, όταν συμβαίνουν. Μόνο που από όσο έχω διαπιστώσει, όσες φορές έχει συμβεί αυτό, δεν είναι συνήθως από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά από το ΚΙΝΑΛ.

 

Ο Διονύσης Χατζηδάκης είναι Βουλευτής Β3 Νότιου τομέα Αθήνας – Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της ΝΔ