Δ. Καιρίδης για προσφυγικό στο newsique: Η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης είναι μονόδρομος

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι μια δύσκολη εξίσωση. Καταννοώ απόλυτα το άγχος και την αγωνία των κατοίκων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου. Μετά από πέντε χρόνια είναι καταταλαιπωρημένοι και μπουχτισμένοι από την εξέλιξη του προβλήματος.

Όμως, πρέπει κανείς να διαχωρίσει τους κατοίκους και τις ανησυχίες του από τους επαγγελματίες του χώρου, και εννοώ τις διάφορες οργανώσεις που εμπλέκονται για να βγάλουν χρήματα, αλλά και όσους επιχειρούν πολιτική σπέκουλα.

Πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο ανάταξης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Η κυβέρνηση έχει προτείνει και οφείλει να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει, γιατί στην πραγματικότητα προτείνει την καταστρατήγηση αυτών που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με την τουρκο-ευρωπαϊκή συμφωνία, αλλά και γιατί γνωρίζει καλά ότι η αποσυμφόρηση που προτείνει δεν έχει μέλλον από τη στιγμή που οι ροές θα συνεχίζονται και πιθανότατα θα αυξάνονται

Η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης είναι μονόδρομος και για έναν πρόσθετο λόγο: Γιατί υπάρχει εύλογη ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην Ιντλιμπ της Συρίας. Πρέπει να γίνουν άμεσα οι ελεγχόμενες δομές, με υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας και όλα αυτά που σήμερα λείπουν από τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και γενικότερα σε όλες τις δομές.

Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου. Εδώ και μήνες διεξάγεται ο διάλογος, αλλά είναι υποχρεωμένη να κυβερνήσει. Ο μεγάλος εχθρός είναι η αδράνεια, η απραξία, το να βλέπουμε το πρόβλημα να διογκώνεται και να μην κάνουμε τίποτα, να παρασυρόμαστε από τους υποκριτές και να σπεκουλάρουν πολιτικά.

Δεν χρειάζεται ν ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να κάνουμε αυτά που έχουν κάνει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, με ταχύτερη ολοκλήρωση των αιτήσεων ασύλου και ταχύτερες επαναπροωθήσεις.. Οσοι δικαιούνται άσυλο να το παίρνουν και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και οι άλλοι να επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους.

Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, ΝΔ.