Δ. Καλαματιανός στο newsique: «Αντί να αναζητούν λύσεις, τα αφήνουν όλα στη μοίρα τους»

Ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη κράτησε ήδη πάρα πολύ. Όμως ολοκληρώθηκε με το τέλος του δεύτερου lock down. Η αποτυχία της κυβέρνησης  αγγίζει όλους τους τομείς από την υγειονομική κρίση και την οικονομία έως και την πρόσφατη διαχείριση της κακοκαιρίας, όπου η αποτυχία της είναι παταγώδης.

Ο Διονύσης Καλαματιανός στην συνέντευξή στο newsique.gr τονίζει ότι ήδη υπάρχει γενικευμένη δυσφορία της κοινωνίας, καταγγέλλει την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά και επισημαίνει ότι μπροστάρης σε όλο αυτό είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

 

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Καλαματιανέ, πώς κρίνετε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας; Κατάφερε να ανταπεξέλθει;

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια ακόμα αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις. Το δήθεν «επιτελικό κράτος» δεν μπόρεσε ούτε αυτή τη φορά να ανταπεξέλθει έστω με στοιχειώδη επάρκεια. Για μια φορά ακόμη η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί ότι επίκειται κακοκαιρία. Και τι έκαναν; Με το πρώτο χιόνι προχώρησαν στο κλείσιμο της εθνικής οδού, κόβοντας τη χώρα στα δύο, δίχως να ενημερωθούν οι πολίτες. Δεν προσπάθησαν καν να κρατήσουν ανοιχτό τον αυτοκινητόδρομο και τον έκλεισαν προληπτικά. Βέβαια, η απόφαση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς όχι μόνο δεν θα ζητηθούν ευθύνες από τις εταιρείες διαχείρισης των διοδίων, που σύμφωνα με το νόμο και τις συμβάσεις έχουν την υποχρέωση να συντηρούν και να κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς, αλλά είναι πολύ πιθανό να αποζημιωθούν κιόλας.

Δυστυχώς, η αποτυχία τους είναι παταγώδης. Όταν έχουμε την απώλεια συνανθρώπων μας, όταν ολόκληρες περιοχές και χιλιάδες πολίτες μένουν δίχως ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και τα ΜΜΜ συνολικά στην Αθήνα υπολειτουργούν, είναι αδιανόητο να ισχυριστεί κανείς ότι η προετοιμασία και η διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας ήταν, έστω, και στοιχειώδης.

Έτσι εννοούν προφανώς το «επιτελικό κράτος». Αντί να προλαμβάνουν ή έστω να επιζητούν λύσεις, τα αφήνουν όλα στη μοίρα τους. Ή για να είμαστε δίκαιοι, επισπεύδουν την κατάσταση. Αν η εθνική οδός πρόκειται να κλείσει από τον χιονιά, δε θα κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν αλλά θα το επιταχύνουν κιόλας. Την κλείνουν πρώτοι οι ίδιοι!

 

Στο κόμμα σας εκτιμάτε πλέον πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πού εδράζεται αυτή η εκτίμηση;

Ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση κράτησε πάρα πολύ. Τη βοήθησε σε αυτό και η πανδημία. Τελείωσε όμως με το δεύτερο lockdown και την ατυχή διαχείρισή του. Προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε συνεχώς την κοινωνία. Τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της. Είναι κοινή διαπίστωση, πλέον, η γενικευμένη δυσφορία των πολιτών για όλα αυτά που συμβαίνουν. Για την καθημερινότητά τους που ολοένα διαμορφώνεται προς το χειρότερο. Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση, έχει φέρει σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αντικειμενικά, η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί τουλάχιστον επαρκής. Το ΕΣΥ έχει μείνει απροστάτευτο, καθώς οι δημόσιες δομές υγείας παραμένουν υποστελεχωμένες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό. Παράλληλα, οι συστηματικές κυβερνητικές παλινωδίες προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ενδεικτικά: Ο τουρισμός το καλοκαίρι ουσιαστικά άνοιξε δίχως τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, στην εκπαίδευση η κατάσταση είναι τραγική, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζει να επικρατεί το αδιαχώρητο ενώ η απουσία ελέγχων και τεστ σε μαζικούς χώρους δουλειάς, σε κλειστές δομές κ.α. ναρκοθετεί την ορθή ιχνηλάτηση του ιού.

Αλλά και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης η κυβέρνηση αποτυγχάνει. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, δίχως να μπορεί να ορθοποδήσει. Η κυβερνητική πολιτική φέρει ακέραια την ευθύνη, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι και κλάδοι όπως η εστίαση, ο τουρισμός. Δηλώσεις, όπως αυτές του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος προέτρεψε τους επαγγελματίες της εστίασης να του παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, αποδεικνύουν ότι η αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Η κυβέρνηση, έχοντας «κρυφτεί» πίσω από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, εργαλειοποιεί συστηματικά την υγειονομική κρίση, νομοθετώντας αντιλαϊκά μέτρα, όπως ο πτωχευτικός νόμος, που οδηγεί σε ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών, ακόμα και σε απώλεια της πρώτης κατοικίας. Ταυτόχρονα, επιβάλλει περιοριστικά μέτρα που πλήττουν και προσβάλλουν ευθέως τη δημοκρατία, περιστέλλει δικαιώματα και επιβάλλει απαγορεύσεις.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο διατυπώνει συνεχώς ρεαλιστικές και πλήρως εφαρμόσιμες προτάσεις που συνθέτουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα που εστιάζει στην υγειονομική προστασία και στη στήριξη και ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας που χειμάζεται. Οι πολίτες αξιολογούν και κρίνουν και πιστεύουμε ότι ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Το δήθεν “επιτελικό κράτος” δεν μπόρεσε ούτε αυτή τη φορά να ανταπεξέλθει έστω με στοιχειώδη επάρκεια»

 

Είναι τα ζητήματα αλαζονικής στάσης και συμπεριφοράς-παράδειγμα Ικαρίας- καθοριστικά για τη γνώμη της κοινωνίας;

Δεν είναι μόνο η Ικαρία. Η κυβέρνηση δείχνει σε κάθε της ενέργεια μία πρωτοφανή αλαζονεία. Διαβουλεύεται μόνο με τον εαυτό της για τα πάντα.

Εκτός της χαρακτηριστικής ανεπάρκειάς της, πολλά κυβερνητικά στελέχη διακρίνονται και για την αλαζονική συμπεριφορά τους. Τελευταίο παράδειγμα το συμβάν στην Ικαρία, που ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και υπουργοί του βρέθηκαν σε τραπέζι δεκάδων ατόμων, χωρίς να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα. Όλα αυτά τη στιγμή που κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες για την ατομική ευθύνη και τα πρόστιμα μοιράζονται κατά χιλιάδες. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί πιστεύουν ότι εξαιρούνται των μέτρων που οι ίδιοι θεσπίζουν. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

Βέβαια ο Πρωθυπουργός έχει «βεβαρημένο» ιστορικό. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ανέμελη «ποδηλατάδα» του στην Πάρνηθα; Και ας τρέχουν οι συνεργάτες του εκ των υστέρων να μαζέψουν τα «αμάζευτα», απαιτώντας να μην προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες από την Ικαρία, όπως αντίστοιχα είχαν κάνει και για την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Όμως είναι νομοτελειακό αξίωμα, η αλήθεια, αργά ή γρήγορα, πάντα βρίσκει χαραμάδα για να αποκαλυφθεί.

Η συμπεριφορά που επιδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη είναι πραγματικά προκλητική. Είναι ανεπίτρεπτο ολόκληρη η κοινωνία να ζει υπό το καθεστώς του φόβου, των επιπτώσεων της κρίσης και των περιοριστικών μέτρων και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να φέρεται ανεύθυνα και αλαζονικά. Με τον πρωθυπουργό της χώρας να είναι «μπροστάρης» σε αυτό το «μνημείο» ανευθυνότητας. Βέβαια τον συναγωνίζεται επάξια ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, που με περηφάνια προσφάτως δήλωσε ότι περιμένει τους επαγγελματίες εστίασης να του καταθέσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι το θράσος τους δεν έχει όρια. Οι πολίτες δεν ξεχνούν την αλαζονική συμπεριφορά τους και θα απαντήσουν.

 

Είναι ένα embargo στην ΕΡΤ μια ενδεδειγμένη κατάθεση διαμαρτυρίας από την αξιωματική αντιπολίτευση;

Κατά τη γνώμη μου, όχι. Όσο και αν τον τελευταίο καιρό έχει ξεπεράσει ακόμα και τον παλιό κυβερνητικό εαυτό της. Είναι πραγματικά λυπηρό, μα συνάμα και εξοργιστικό, να βλέπει κανείς την ΕΡΤ να έχει γίνει κυριολεκτικά εργαλείο στην άσκηση της κυβερνητικής διαχείρισης της επικαιρότητας, λειτουργώντας ως «μονταζιέρα» λογοκρίνοντας και προβάλλοντας τα γεγονότα μονόπλευρα. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη επιδιώκει να την μετατρέψει σ’ ένα όργανο προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου. Τελευταίο περιστατικό, οι έγγραφες εντολές λογοκρισίας, το «σκονάκι» στην αίθουσα παραγωγών της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να μην προβληθούν το βίντεο από το «κορονοπάρτι» του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία, αλλά και οι φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με την κα Μενδώνη και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό επιβεβαιώνουν και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ, εκθέτοντας τον κ. Λιβάνιο, που μάταια προσπαθούσε να πείσει τον ελληνικό λαό από τη Βουλή για το αντίθετο. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο νυν Πρόεδρος της ΕΡΤ και πρώην διευθυντής του γραφείου τύπου του κ. Μητσοτάκη, κ. Ζούλας θα συνεχίσει μετά απ’ αυτό το γεγονός να παραμένει στη θέση του. Ή, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την παραίτηση του και παράλληλα θα προχωρήσει σε ορισμό νέας διοίκησης με διακομματική συναίνεση, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Τσίπρας; Δυστυχώς, η ΕΡΤ στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόνο ως μέσο αντικειμενικής πληροφόρησης και ενημέρωσης δε λειτουργεί.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια ΕΡΤ κλειστή από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και την άνοιξε ξανά. Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δημόσιο θεσμό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με κύρος και αντικειμενικότητα. Δεν ολοκληρώσαμε την προσπάθεια. Όμως, πεποίθησή μας είναι και πρέπει να το καταλάβουν όλοι, ότι μια τέτοια δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι όφελος για όλους και για τους πολίτες και για τη χώρα. Μια τέτοια δημόσια τηλεόραση μπορεί να λειτουργήσει και ως πιλότος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για τα άλλα μέσα και να ανεβάσει συνολικά την ποιότητά τους.

«Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι το θράσος τους δεν έχει όρια. Οι πολίτες δεν ξεχνούν την αλαζονική συμπεριφορά τους και θα απαντήσουν»

 

Θα έχουμε και πανεπιστημιακή αστυνομία πλέον. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει;

Όχι, δε θα λειτουργήσει και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Και η κυβέρνηση καλύτερα από όλους. Άλλωστε δεν έγινε για να λειτουργήσει, έγινε προκειμένου να κεντρίσει το ακροδεξιό ενδιαφέρον των όποιων ψηφοφόρων πήρε η Νέα Δημοκρατία από αυτόν τον χώρο αλλά και να κατασυκοφαντήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, προκειμένου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στρέψουν το ενδιαφέρον των πολιτών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα πρόσφατο νομοθέτημα της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μόνο προβληματισμό και οργή μπορεί να προκαλέσει σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Πρόκειται, σαφώς, για μια ακραία ιδεοληπτική απόφαση της κυβέρνησης, που δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τις μεγάλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Πανεπιστημιακοί φορείς, σύλλογοι φοιτητών, η πανελληνία ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων, ακόμα και στελέχη που ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη διαχώρισαν τη θέση τους και εξέφρασαν αντίθετη άποψη. Σκοπίμως επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να παρουσιαστούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ως χώροι παραβατικότητας και εγκληματικότητας, με τους φοιτητές να χαρακτηρίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως έκνομα στοιχεία και του καθηγητές να έχουν αποδεχτεί την κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση δε σέβεται και συκοφαντεί με απαράδεκτο τρόπο τα δημόσια πανεπιστήμια, εκ των οποίων πολλά από αυτά βρίσκονται μεταξύ των 600 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, μεταξύ χιλιάδων που κρίθηκαν.

Εξακολουθούμε να δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα δημιουργήσει κι άλλα περισσότερα. Εξάλλου, υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο και η αστυνομία μπορεί να επέμβει στον πανεπιστημιακό χώρο όταν τελούνται αδικήματα. Η λύση είναι να ενισχυθεί η φύλαξη των πανεπιστημίων με εξειδικευμένο προσωπικό που θα υπάγεται στην πρυτανεία. Η κυβέρνηση, όμως, το αρνείται κατηγορηματικά. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες απαιτούν δημόσια πανεπιστήμια, που θα λειτουργούν ως χώροι δημοκρατίας, προαγωγής της γνώσης, ελεύθερου στοχασμού, με αίσθημα ασφάλειας. Η πανεπιστημιακή αστυνομία κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

 

Οι πολίτες αισθάνονται ασφαλέστεροι με κυβέρνηση της ΝΔ;

Η έννοια της ασφάλειας των πολιτών είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική. Σίγουρα πάντως δεν συνδέεται η ασφάλεια με το δόγμα «νόμος και τάξη», που υπηρετεί η κυβέρνηση και στην πράξη σημαίνει αυταρχισμός και συνεχόμενη καταστολή. Η κυβέρνηση κατ΄ επανάληψη χρησιμοποιεί υπερβολικά ασύμμετρη βία και καταστολή. Ένιωσαν ασφαλή τα 15χρονα παιδιά που έβλεπαν ταινία στον κινηματογράφο και έζησαν την εισβολή αστυνομικών; Ένιωσαν ασφαλή τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ; Ένιωσαν ασφαλείς οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου με τη συμπεριφορά των ΜΑΤ στα νησιά τους; Ένιωσαν ασφαλείς όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο ή στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και βίωσαν υπέρμετρη αστυνομική βία με χρήση χημικών; Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία με την ανοχή της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια των πολιτών.

Η ασφάλεια των πολιτών συνδέεται με την προστασία της ζωής και της ακεραιότητάς τους αλλά και των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων τους. Συνδέεται με την ενίσχυση της δημοκρατίας και όχι της αυταρχικότητας και της αστυνομοκρατίας. Συνδέεται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μπορούν να νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες χωρίς την υγειονομική προστασία τους; Προφανώς όχι. Μπορούν να νιώσουν ασφαλείς όταν η οικονομία πηγαίνει ξανά στα βράχια και έρχεται ξανά ραγδαία μείωση του εισοδήματος, λουκέτα, και εκτόξευση της ανεργίας; Και πάλι όχι.

«Η έννοια της ασφάλειας των πολιτών δεν συνδέεται με το δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης, που στην πράξη σημαίνει αυταρχισμός και συνεχόμενη καταστολή»

 

Θεωρείτε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι το επιτελικό κράτος έχει δώσει αρνητικά δείγματα γραφής σε πολλούς τομείς;

 Το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «επιτελικό κράτος», δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υπερσυγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό εργαλείο πλήρους κομματικοποίησης. Φαίνεται πως η ΝΔ νοστάλγησε το παρελθόν της. Ας θυμηθούμε όμως μερικά από τα «επιτεύγματα» του. Είχαμε, λοιπόν, επιτελικό «μπάχαλο» στα σχολεία με τις τεράστιες μάσκες και το «Σκόιλ Ελικίκου». Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταργήθηκε και ξανασυστάθηκε. Οι εκκρεμείς συντάξεις, από 110.000 το 2019 που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκαν ξανά σε πάνω από 400.000, μέσα σε 19 μήνες. Οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η ύφεση και η ανεργία έγιναν state of mind. Οι πολίτες παρουσιάζονται ως μοναδικοί υπεύθυνοι για τη διασπορά του ιού ενώ γιατροί κατηγορούνται για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι «παρέλασαν» περιχαρείς για μια πόζα στον εμβολιασμό τους. Οι 2.000.000 εμβολιασμοί το μήνα τελικά έγιναν μερικές χιλιάδες και τα 1.081 εμβολιαστικά κέντρα ακόμα αναζητούνται. Η έκθεση Πισσαρίδη εισηγείται ξανά μειώσεις μισθών και αυξημένα ωράρια. Το περίφημο 112 «σώπασε» στην τραγωδία της Ευβοίας, με τον κ. Χαρδαλιά να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι αν λειτουργούσε θα είχαμε εκατόμβη νεκρών. Οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια μειώνονται και τα ιδιωτικά κολλέγια εξισώνονται με αυτά. Η ΕΡΤ ενημερώνει με… παραγγελίες και σκονάκια. Τελευταία «επιτυχία» του επιτελικού κράτους η τραγική διαχείριση της κακοκαιρίας.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να παραθέτουμε και άλλα πολλά, καθώς, η λίστα είναι ανεξάντλητη. Μετά απ’ όλα αυτά, είναι πλέον ολοφάνερο ότι το επιτελικό κράτος, το μόνο που δεν εξυπηρετεί και δε στηρίζει είναι το κοινωνικό σύνολο. Το προεκλογικό πυροτέχνημα της ΝΔ εξελίχθηκε σε μετεκλογικό φιάσκο.

 

O Διονύσης Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία