Δ. Καλαματιανός στο newsique: Παρωδία που καταρρέει με κρότο η προανακριτική Παππά

Το κατηγορητήριο που έχει στηθεί στην Προανακριτική για τον Νίκο Παππά είναι σαθρό και αβάσιμο, η δε ισχνά δομημένη διαδικασία καταντά παρωδία και καταρρέει με κρότο, τονίζει ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής. Κατά τον ίδιο, η ΝΔ προσπαθεί για μία ακόμη φορά να διώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους ρίχνοντας σκιές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά, που κατάφερε να εισπράξει 200 εκ. ευρώ για το δημόσιο από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων.

Ως εκ τούτου, εξηγεί, επιδιώκει ατελέσφορα να πάρει τη ρεβάνς για τον νόμο Παππά, που ρύθμισε το τηλεοπτικό πεδίο και έθεσε κανόνες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον βασικό μάρτυρα της συμπολίτευσης, επιχειρηματία Καλογρίτσα, στον οποίο καταλογίζει αντιφατικές καταθέσεις και αναξιοπιστία. Σημειώνει δε ότι δεν κατέθεσε το παραμικρό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε το σαθρό ακροατήριο.

Ως προς τον τομέα της εγκληματικότητας ο Διονύσης Καλαματιανός, με την ιδιότητα του αναπληρωτή τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών πέραν όλων των άλλων και το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτα, εξηγεί κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει αποφασίσει να “εργαλειοποιήσει” το δόγμα “Νόμος και Τάξη” για να ικανοποιήσει ένα ακροδεξιό ακροατήριο και να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

 

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Καλαματιανέ, μία από τις προεκλογικές σημαίες της ΝΔ ήταν το θέμα της ασφάλειας. Η εγκληματικότητα όμως αυξάνεται και ο πολίτης νιώθει ανασφάλεια. Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση;

Πράγματι, μια από τις κύριες προεκλογικές σημαίες του κυβερνώντος κόμματος ήταν το θέμα της ασφάλειας. Ας δούμε, όμως, πού βρισκόμαστε μετά από σχεδόν 2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, βλέπουμε τη βαριά, όπως λέμε, εγκληματικότητα να έχει ξεφύγει. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι πολίτες παρακολουθήσαν αναστατωμένοι και ανήσυχοι να δολοφονείται ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ μέρα μεσημέρι, να δολοφονείται, επίσης, μέρα μεσημέρι με πολεμικό όπλο πολίτης στη Ζάκυνθο, να εκτελείται πενηνταοκτάχρονος στη Μεταμόρφωση. Το πιο συγκλονιστικό γεγονός ήταν η δολοφονία της νέας μητέρας στα Γλυκά Νερά, μέσα στο σπίτι της, δίπλα στο βρέφος της. Και αυτά είναι όσα συνέβησαν μέσα σε ένα μήνα.

Οι δολοφονίες, οι ληστείες και οι κλοπές συμβαίνουν συνεχώς και μέσα στην πανδημία. Τα πράγματα δεν πάνε καλά και στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, πέραν όλων των άλλων, και το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτα. Βλέπουμε, λοιπόν, ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα της Νέας Δημοκρατίας να καταρρέει με πάταγο.

Την ίδια στιγμή, τοπικά τμήματα και τμήματα της ΕΛΑΣ για την καταπολέμηση του εγκλήματος είναι υποστελεχωμένα και αστυνομικοί, που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες στην καταπολέμηση του εγκλήματος, διατίθενται για τη φύλαξη της οικίας του κ. Φουρθιώτη. Την ίδια στιγμή που στις γειτονιές επικρατεί φόβος και ανασφάλεια, χιλιάδες αστυνομικοί υπηρετούν σε νέες υπηρεσίες που έχουν ως μοναδικό στόχο την καταστολή. Δυστυχώς, ενώ οι δολοφονίες, οι πυροβολισμοί, οι ληστείες, το βαρύ οργανωμένο έγκλημα έγινε καθημερινότητά μας, οι προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης συνολικά είναι διαφορετικές. Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι η ασφάλεια των πολιτών έχει πέσει θύμα των αγκυλώσεων του αγαπημένου δόγματος της κυβέρνησης, του  «νόμος και τάξη».

Η ασφάλεια των πολιτών έχει πέσει θύμα των αγκυλώσεων του αγαπημένου δόγματος της κυβέρνησης, του «νόμος και τάξη», αναφέρει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το δόγμα “νόμος και τάξη” εφαρμόζεται αυστηρά για καταστολή ή ακόμη και προληπτική καταστολή. Γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να μετατρέψει τον αστυνομικό από “προστάτη” σε “μπαμπούλα”;

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι επιδιώκει εντάσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Αρνείται πεισματικά να μπει σε διαδικασία διαλόγου και συναινέσεων και λειτουργεί με βάση τη λογική «απαγορεύω ό,τι δεν μου αρέσει». Κάτι τέτοιο έδειξε με την απόφασή της να περιορίσει αυταρχικά, αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά τις συγκεντρώσεις πολιτών. Επέλεξε να εφαρμόσει ακραία βία και καταστολή στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο. Είχαμε εκατοντάδες προσαγωγές και προπηλακισμούς ενώ αστυνομικοί λειτούργησαν ακραία.

Βεβαίως, έχουν γίνει και άλλα πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω τα απαράδεκτα γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας, βίας και αυταρχισμού στη Νέα Σμύρνη, το κυνήγι δεκαπεντάχρονων στους κινηματογράφους, τη σύλληψη, επίσης, παιδιών της ίδιας ηλικίας σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, την κατάλυση του ασύλου της οικείας του σκηνοθέτη Ινδαρέ, που συνοδεύτηκε από τον ξυλοδαρμό του, όπως και τον ξυλοδαρμό οικογένειας στα Σεπόλια. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εργαλειοποιήσει το δόγμα «νόμος και τάξη».

Γιατί το κάνει αυτό; Για δύο λόγους: Επιθυμεί τον αποπροσανατολισμό της ίδιας της κοινωνίας από όλα αυτά που συμβαίνουν και για τα οποία η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Επιδιώκει την αλλαγή της ατζέντας, για να θολώσει τα νερά, προσδοκώντας με αυτόν τον τρόπο να διαφύγει των τεράστιων ευθυνών της στην αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά και επιδιώκει να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο, που τη στήριξε εκλογικά. Βλέπετε, τώρα που το πατριδοκάπηλο αφήγημά της έχει τελειώσει, στοχεύει να κρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο που επικροτεί αυταρχικές συμπεριφορές. Έτσι, το περίφημο «Νόμος και Τάξη», μετατρέπεται σε «Τρόμος και Πάταξη».

 

Το περίφημο «Νόμος και Τάξη», μετατρέπεται σε «Τρόμος και Πάταξη»

 

Τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να γίνει στον ευαίσθητο τομέα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις;

Αυτή τη στιγμή, πολλά αστυνομικά τμήματα σε πολλές περιοχές και σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που διώκουν το έγκλημα, παραμένουν υποστελεχομένες ή χωρίς επαρκή υλικοτεχνική υποδομή. Ταυτόχρονα, είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό αστυνομικών, ανάλογα προς τον πληθυσμό μας. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων, στοχεύοντας αποκλειστικά στην καταστολή και όχι στην αντιμετώπιση του εγκλήματος στους δρόμους και τις γειτονιές.

Δημιουργεί και ενισχύει συνεχώς νέα σώματα καταστολής. Έχουν φτιάξει το σώμα Οδός, τη Δράση, προσλαμβάνουν συνεχώς ειδικούς φρουρούς. Θα προσλάβουν και 1000 για να τους βάλουν στα πανεπιστήμια. Τους προσλαμβάνουν εκτός πανελληνίων εξετάσεων και εκτός ΑΣΕΠ. Τους βγάζουν σε υπηρεσία με ελάχιστη και ανεπαρκή εκπαίδευση ενώ υπερστελεχώνουν τα ΜΑΤ. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι υπάρχει υπερστελέχωση των σωμάτων καταστολής και υποστελέχωση των αντιεγκληματικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αστυνομία για την εξυπηρέτηση του πολιτικού σχεδίου της που είναι η καταστολή και όχι η ασφάλεια του πολίτη. Χιλιάδες αστυνομικοί, λοιπόν, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην καταπολέμηση και στην πάταξη του εγκλήματος, περιορίζονται στην καταστολή και ιδιαίτερα εναντίον των νέων ανθρώπων.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική, αν είχε δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος, που είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και κυρίως του οργανωμένου. Δυστυχώς, όμως, αντιλαμβάνονται ως εν δυνάμει ταραξία και κακοποιό στοιχείο τη νεολαία και τους φοιτητές. Προφανώς, πρόκειται για μια στρεβλή αντίληψη και οπτική που, όμως, αποκαλύπτει τις πραγματικές προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Έχοντας πάντα υπόψη μας τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που προκαλούν την αύξηση της εγκληματικότητας, προσθέτουμε ότι η αστυνομία πρέπει ν΄ αφεθεί και να προσανατολιστεί να κάνει την πραγματική δουλειά της, που είναι η προστασία του πολίτη, η ασφάλειά του και η αντιμετώπιση της εγκλήματος. Πρέπει να γίνει διαφορετική κατανομή της στελέχωσης της και να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας. Είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις με διαφάνεια μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών. Θέλουμε μία αστυνομία με άρτια υλικοτεχνική υποδομή με σύγχρονα μέσα και στελεχωμένη με εξειδικευμένους επιστήμονες για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Έτσι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τη βελτίωση των υπηρεσιών της προστασίας του πολίτη και της ασφάλειάς του.

«Υπάρχει υπερστελέχωση των σωμάτων καταστολής και υποστελέχωση των αντιεγκληματικών υπηρεσιών», επισημαίνει ο κ. Καλαματιανός.

 

Κύριε Καλαματιανέ είστε μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε για τον Νίκο Παππά. Τι ακριβώς επιδιώκει να αποδείξει η Νέα Δημοκρατία;

Η ΝΔ, διαχρονικά πιστή στις πρακτικές λάσπης και σπίλωσης, προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διώξει πολιτικούς της αντιπάλους. Είναι όμως τόσο σαθρό και αβάσιμο το κατηγορητήριο που έχει στηθεί, τόσο ισχνά δομημένη η όλη διαδικασία, που καταντά παρωδία και καταρρέει με κρότο.

Περισσότερη σημασία από το τι θέλει ν’ αποδείξει η ΝΔ έχει αυτό που επιδιώκει. Επιδιώκει ν΄ αντλήσει πολιτικά οφέλη, εκμεταλλευόμενη μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ επιχειρηματιών. Επιδιώκει να ρίξει σκιές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά, που κατάφερε να εισπράξει 200 εκατ. ευρώ για το δημόσιο από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων. Στη μόνη κυβέρνηση που τόλμησε να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας να πληρώσουν για τις συχνότητες. Να πληρώσουν, δηλαδή, για την περιουσία του ελληνικού λαού που χρησιμοποιούν. Επιδιώκει ατελέσφορα να πάρει τη ρεβάνς για τον νόμο Παππά που ρύθμισε το τηλεοπτικό πεδίο και έθεσε κανόνες.

Επιδιώκει, όμως και κάτι άλλο. Θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες της στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης. Θέλει να δημιουργήσει μια εικόνα συμψηφισμού για την πολιτική διαχείριση μεγάλων οικονομικών θεμάτων με οσμή σκανδάλων, όπως της Τράπεζας Πειραιώς, οι απευθείας αναθέσεις, η υπόθεση CISCO κ.α. Όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από το χαλί. Για να το πετύχει, προσφεύγει στις γνωστές τακτικές της, στον αποπροσανατολισμό, στην προπαγάνδα και στο ψέμα, προσπαθώντας να χειραγωγήσει την ενημέρωση και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δυστυχώς για αυτήν, το αφήγημα έχει ήδη καταρρεύσει και οι πολίτες δεν «τσιμπάνε».

 

Η ΝΔ, διαχρονικά πιστή στις πρακτικές λάσπης και σπίλωσης, προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διώξει πολιτικούς της αντιπάλους

 

Από τις έως τώρα εξετάσεις μαρτύρων τι προκύπτει;

Έχει ήδη αποδειχθεί ότι η πρόταση της ΝΔ για παραπομπή σε προανακριτική του πρώην Υπουργού Νίκου Παππά είναι ξεκάθαρα αβάσιμη και διάτρητη. Αυτό αναδεικνύεται από την εξέλιξη της διαδικασίας, από τις εξετάσεις των μαρτύρων, με το κατηγορητήριο να είναι νομικά και πραγματικά σαθρό. Γι΄ αυτό και τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής χάνουν τη ψυχραιμία τους και ομολογούν ότι ο μοναδικός μάρτυρας που εμπλέκει πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή ο κ. Καλογρίτσας, δεν τους έχει δώσει τίποτα για να στηρίξουν την κατηγορία. Οι υπόλοιποι μάρτυρες ούτε είδαν ποτέ τον Ν. Παππά ούτε τον άκουσαν.

Το έωλο αφήγημα της ΝΔ έχει ήδη ξηλωθεί. Σε αυτό βέβαια έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η συμπεριφορά του κ. Καλογρίτσα αλλά κυρίως οι αντιφατικές καταθέσεις του και η αναξιοπιστία του. Οι μάσκες, πλέον, έχουν πέσει, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ΝΔ θέλει να κλείσει τις εργασίες της Προανακριτικής. Το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το κυβερνόν κόμμα, είναι εμφανές.

Οι λόγοι που γίνονται όλα αυτά είναι εξαρχής γνωστοί. Είναι, όμως, μια τόσο θλιβερά «σκηνοθετημένη» υπόθεση, με τόσο πολύ «κακογραμμένο» σενάριο, που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί αποκομίσει η ΝΔ κάποιο όφελος. Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η ΝΔ και τα στελέχη της έπεσαν οι ίδιοι μέσα στην παγίδα που πήγαν να στήσουν.

 

Η ΝΔ και τα στελέχη της έπεσαν οι ίδιοι μέσα στην παγίδα που πήγαν να στήσουν

 

Ο κύριος μάρτυρας, ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της ΝΔ;

Το αντίθετο. Όλοι οι μάρτυρες έως τώρα, ακόμα και ο κ. Καλογρίτσας, έχουν επιβεβαιώσει ότι οι κατηγορίες κατά του Νίκου Παππά είναι παντελώς αβάσιμες και αστήριχτες. Μιλάμε για έναν δημόσιο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που τα πάντα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ο κάθε υποψήφιος είχε πρόσβαση στο φάκελο των συνυποψηφίων του, για να διασφαλιστεί η διαφάνεια. Ο γιος του κ. Καλογρίτσα, που συμμετείχε στο διαγωνισμό, έβαλε 8 εκατ. ευρώ, δήλωσε υπεύθυνα ότι δεν δανείστηκε και ότι έχει ως απαιτητό το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλιστα, η υπεύθυνη δήλωση αυτή υποβλήθηκε δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και το ποσό υπήρχε. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει τη θεωρία του κ. Χρήστου Καλογρίτσα περί «μπροστινού». Ο ίδιος, μάλιστα, ενώ αρχικά ισχυρίστηκε ότι δανείστηκε χρήματα, στη συνέχεια επιβεβαίωσε τη συμμετοχή με κεφάλαια της οικογένειάς του.

Αφού, λοιπόν, ο κ. Καλογρίτσας προσήλθε, τελικά, στην Προανακριτική, δεν κατέθεσε το παραμικρό στοιχείο, που θα επιβεβαίωνε το σαθρό κατηγορητήριο. Αυτό ομολογήθηκε και από βουλευτές της ΝΔ, που του φώναζαν ότι δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο. Είναι πραγματικά θλιβερό η ΝΔ να στηρίζει όλο το αφήγημά της αποκλειστικά στην αντιφατική και αναξιόπιστη κατάθεση ενός επιχειρηματία, ο οποίος με απόφαση δικαστηρίου οφείλει να επιστρέψει 3 εκατ. ευρώ και επιδιώκει με κάθε τρόπο να μην το κάνει. Εκθέτει τη ΝΔ και το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί του αναξιόπιστου μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας καταρρίπτονται ακόμα και από αυτά που ο ίδιος λέει.

 

*Ο Διονύσης Καλαματιανός είναι αναπλ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – μέλος Προανακριτικής Επιτροπής