Δ. Κωνσταντόπουλος στο newsique: «Ψευδεπίγραφο το αφήγημα των “ίσων αποστάσεων”»

H αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτελεί απόφαση του Συνεδρίου του 2009. Οι ίσες αποστάσεις δεν εκφράζουν ούτε τον πρόεδρο, ούτε τα στελέχη του και τα μέλη του. Το αφήγημα δε των ίσων αποστάσεων είναι “ψευδεπίγραφο” και τίθεται στον δημόσιο διάλογο λόγω της ανοδικής πορείας του κόμματος.  Ο

κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη συνέντευξή του στο newsique.gr εξηγεί ότι σταθερός ιδεολογικός αντίπαλος του κόμματός του είναι η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι “αισθανόμαστε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ”.  Τονίζει δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι συνεργασίες στην πολιτική “χτίζονται” με δεσμεύσεις και συγκλίσεις και όχι με μεταγραφές και γεφυροποιούς που ποδοσφαιροποιούν την πολιτική.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Κωνσταντόπουλε, η ακρίβεια είναι πλέον ανεξέλεγκτη και τα νοικοκυριά υποφέρουν. Επαρκούν τα μέτρα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση;

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής και παραγωγής. Η κυβέρνηση απέτυχε να παρέμβει προληπτικά λειτουργώντας και σε αυτό το ζήτημα με την προσφιλή της τακτική, την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας». Η Ελλάδα γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει πληθωρισμός, άλλωστε πριν μπούμε στο ευρώ ήταν ο ετήσιος εφιάλτης της οικονομίας μας. Οι ενδείξεις για την εκτόξευση των τιμών υπήρχαν πολύ νωρίς μπροστά μας, ήταν ορατές με το ξέσπασμα της πανδημίας και την αναταραχή που υπήρξε στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Το ίδιο συνέβη και με την ενεργειακή κρίση. Δεν εμφανίστηκε εν μια νυκτί. Με τη Ρωσία να ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στοχεύει μέσα στη δεκαετία να καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα, ο κίνδυνος της πληθωριστικής πίεσης στα ενεργειακά προϊόντα ήταν από νωρίς μπροστά μας. Η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη. Σήμερα, ενώ το κύμα ακρίβειας πνίγει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, ανακοινώνει μέτρα που θυμίζουν προεκλογικές παροχές, αντί να προχωρά σε αντισταθμιστικά μέτρα που προωθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τι θα μπορούσε να κάνει για να ανακουφίσει τους πιο ευάλωτους;

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, συναισθανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, έχουμε προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής. Μεταξύ αυτών, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και τρόφιμα από το 13% στο 6% τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, η τιμή των οποίων έχει εκτοξευτεί και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν έφεραν αποτέλεσμα, ώστε να μην έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Καθοριστικό μέτρο για την άμεση ανακούφιση οικογενειών είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και η επαναφορά μιας μορφής ΕΚΑΣ για τους 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

«Ενώ το κύμα ακρίβειας πνίγει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που θυμίζουν προεκλογικές παροχές», υποστήριξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

 

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο αγροτικός κόσμος. Όμως η κυβέρνηση δεν επιστρέφει καν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Γι’ αυτό και εμείς καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον καλούμε να μας απαντήσει σε μια σειρά ζητημάτων. Μεταξύ αυτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, που είναι καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και για το ίδιο το αγροτικό εισόδημα. Είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων και η έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, η αντιπαραγωγική αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η μεγάλη καθυστέρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων για τη μείωση του κόστους άρδευσης, η αδυναμία του ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί στους νέους κλιματικούς κινδύνους και να αποζημιώνει χωρίς ολιγωρία και πολλά άλλα ζητήματα που τα αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά σε κάθε περιφέρεια. Πολλές οικογένειες αγροτών αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγή. Αυτή είναι η πραγματικότητα και χρειάζονται άμεσες λύσεις. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, θα έπρεπε να προηγούνται οι δανειολήπτες των funds, με δυνατότητα να εξαγοράζουν τα δάνεια τους με τους ίδιους όρους. Το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ αποδεδειγμένα απέτυχε.

 

Γαλάζια στελέχη αποκάλυψαν πως το 2007 “γύρισε το παιχνίδι” και κέρδισε τις εκλογές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία μοιράζοντας τριχίλιαρα από σακούλες. Αυτό είναι μία πάγια πρακτική της δεξιάς παράταξης;

Το βίντεο της Σπάρτης τράβηξε τον μίτο από το κουβάρι της σιωπής για την «εποποιία» της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009. Ο κ. Δούκας μάς έλυσε την απορία πώς χάσαμε τις εκλογές του 2007. Εντυπωσιακή βέβαια είναι η σιωπή και η αφωνία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, μια αφωνία που παραπέμπει σε ομερτά. Το μόνο που παραμένει ως ερώτημα είναι τι τους ενώνει! Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί με παλαιοκομματικές αντιλήψεις, επιμένοντας στον διαχωρισμό της κοινωνίας βάσει κομματικής ταυτότητας. Η πρακτική όμως αυτή απαξιώνει εν γένει το πολιτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να χάνουν, έτι περαιτέρω, την εμπιστοσύνη τους. Και τούτο μας αφορά όλους. 

 

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στον διαχωρισμό της κοινωνίας βάσει κομματικής ταυτότητας

 

Υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για καρατομήσεις στελεχών από τα επιμελητήρια, όπως για παράδειγμα αυτή του κ. Χατζηθεοδοσίου από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος γιατί ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;

Κι αυτό σχετίζεται με την προηγούμενη ερώτηση, διότι έχει να κάνει με τη γενικότερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας σε ζητήματα διακυβέρνησης και σχέσης της με τους διάφορους θεσμούς. Το Επιμελητήριο είναι πλέον ένας θεσμός, που απολαμβάνει πλήρους διοικητικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας, με συμβουλευτική και εισηγητική συμβολή προς την πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτικών και νομοθεσιών που αναπτύσσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, με γνώμονα πάντα το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Συνεπώς, κάθε μεθοδευμένη απομάκρυνση, όπως αυτή του αιρετού προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), συνιστά ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά του θεσμού. Καταδεικνύει δημοκρατικό έλλειμμα για μια κυβέρνηση να μην ανέχεται τη διαφορετική άποψη και φωνή. Είναι αδιανόητο να υποχρεώνονται οι πρόεδροι των επιμελητηρίων να δηλώνουν κομματική υποταγή.   

 

Στο κόμμα σας έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για τις “ίσες αποστάσεις”. Οι αντίπαλοί σας είναι όλοι ίδιοι;

Για εμάς, η αυτονομία αποτελεί απόφαση του Συνεδρίου μας το 2019. Οι ίσες αποστάσεις δεν μας εκφράζουν ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, από τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη, μέχρι τα στελέχη μας και τα μέλη μας. Εμείς προχωράμε με εποικοδομητική προγραμματική και γόνιμη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Το αφήγημα των «ίσων αποστάσεων» είναι ψευδεπίγραφο. Τίθεται στον δημόσιο διάλογο σκόπιμα λόγω της ανοδικής μας πορείας. Άλλωστε, οποιαδήποτε μεμονωμένη συμπεριφορά δεν αποτελεί και δεν δύναται να παραπέμψει σε συμπεριφορισμό. Προφανώς και οι αντίπαλοί μας δεν είναι όλοι ίδιοι. Παραδοσιακός και σταθερός ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας με το πρόσωπο και την κουλτούρα διακυβέρνησης στην οποία προηγουμένως αναφέρθηκα. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν σημαίνει ότι αισθανόμαστε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διαφωνούμε σε βασικές θέσεις που πήρε όσο ήταν κυβέρνηση, αλλά και με τη στάση του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εμείς εκφράζουμε την κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και για αυτό προχωράμε μπροστά με αυτονομία, θέσεις και πρόγραμμα, προκειμένου να πείσουμε τους πολίτες ότι εμείς κυοφορούμε και πάλι το καινούργιο και ότι εμείς, πιστοί στις αρχές και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ, θα αλλάξουμε και πάλι την Ελλάδα. Από εμάς και πάλι οι πολίτες περιμένουν.

 

Στον δρόμο προς τις εκλογές δεν θα πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας και να πείτε τις προθέσεις και στοχεύσεις σας; Αυτό το έχουν κάνει ξεκάθαρα οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στον δρόμο για τις εκλογές ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην κοινωνία. Δύναμή μας η εντολή των 270.000 μελών και φίλων που μετείχαν τον περασμένο Δεκέμβρη στη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου μας. Αυτή την εμπιστοσύνη θα κεφαλαιοποιήσουμε επιστρέφοντας ως κόμμα εξουσίας. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για αυτοδυναμία και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον λαϊκισμό που τον διέπει, δημαγωγεί και ψηφοθηρεί. Τούτο αποδεικνύεται και από τις επιλογές του το 2015-2019, οι οποίες δε δίνουν τα εχέγγυα για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ δε θα αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας του, όσο και αν το θέλει. Και για να τελειώνουμε με αυτό το αφήγημα, οι συνεργασίες στην πολιτική χτίζονται με προγραμματικές δεσμεύσεις και συγκλίσεις, όχι με μεταγραφές και γεφυροποιούς που ποδοσφαιροποιούν την πολιτική. Εμείς, με αυτονομία θα καταθέτουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις για μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση χωρίς ιδεολογικές εκπτώσεις και οι πολίτες θα μας κρίνουν. Η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος θα είναι αυτή που θα δείξει σε όλους τον δρόμο. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει για να δώσει και πάλι τις λύσεις στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει για να δώσει και πάλι τις λύσεις στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

Πότε θα γίνει το συνέδριό σας;

Συνέδριο για μας στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει διάλογος και διαβούλευση με τα μέλη μας, τους φίλους του κόμματός μας, με φορείς, πολίτες. Σημαίνει θέσεις και προτάσεις για ένα καθαρό προγραμματικό λόγο για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική  κοινωνία. Με στίγμα, την ταυτότητα και το αφήγημά μας, θα προτάξουμε τις θέσεις μας για να γίνουμε κτήμα των πολλών, και δια του Συνεδρίου μας αυτό θα χτίσουμε. Η ημερομηνία του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί από τον Πρόεδρό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Στόχος μας είναι να πάμε στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, με προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις για την κοινωνία και τους πολίτες.

 

Πιστεύετε ότι στις κάλπες το ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να διατηρήσει τα σημερινά δημοσκοπικά του ποσοστά;

Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο συγκυριακής απεικόνισης και αποτύπωσης, διαπίστωσης και αξιολόγησης ζητημάτων για τα κόμματα. Πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του 2019 μετά τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες και την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Αυτό είναι αποδεκτό από όλους και αναδεικνύεται και από τις συνεχείς δημοσκοπήσεις. Σήμερα οι πολίτες ενημερώνονται, κρίνουν, συγκρίνουν και αποφασίζουν. Νιώθουν αδικημένοι από τη διακυβέρνηση των «οριζόντιων μέτρων» που ευνοούν τους λίγους και όχι τους πολλούς που πρόταξε ο κ. Μητσοτάκης, και άλλοι νιώθουν βαθιά απογοητευμένοι από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπονόμευσε σταθερές αξίες όπως είναι η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει τη δική μας σοσιαλδημοκρατική πρόταση που δίνει λύσεις αξιοπρέπειας και προοπτικής στον ελληνικό λαό, για τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, την οικογένεια, την κοινωνία. Εμείς έχουμε μόνο μία επιλογή, να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά -στη γενιά με τα αυξημένα προσόντα- να μείνει στην Ελλάδα, να ονειρευτεί, να ερωτευτεί και να χτίσει το μέλλον της. Να κάνουμε το braindrain… braingain. Αυτό σήμερα επιβάλλεται εμείς να αναδείξουμε και να αποτελεί στοίχημα όλων μας.

 

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ