Δ. Κουτσούμπας: Ο άμεσος απεγκλωβισμός από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ θα ταρακουνούσε για τα καλά τα νερά

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα” χαρακτηρίζει επικίνδυνη εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και τονίζει ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε ότι “το δίλημμα “συμβιβασμός και συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή” έχει τους ίδιους μεγάλους κινδύνους για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη. Γιατί η συνεκμετάλλευση και ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αποτρέπουν τη σύγκρουση η οποία θα επανέλθει δριμύτερη και πιο γενικευμένη, αφού αφορά συμφέροντα ενεργειακά, οικονομικά, ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και ανταγωνιστικών κρατών”.

Επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που προειδοποιούσε για τον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και η ΝΔ τώρα βάσει της λογικής ότι “η Ελλάδα θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ειρήνη και την ασφάλεια αν είναι το “καλό παιδί” του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ”, υπογραμμίζει ότι “αυτό που θα άνοιγε ένα δρόμο, θα ταρακουνούσε για τα καλά τα νερά, θα φώτιζε μια άλλη διέξοδο που είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ για το ξήλωμα όλων των βάσεων, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές”.

Εκτιμά ότι αυτή την στιγμή “δεν θα βοηθήσει μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ”, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αναφέρει ότι η απόφαση έγκρισης του ΝΑΤΟ και με την επιδοκιμασία της Τουρκίας αμυντικών σχεδίων για τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, “δυναμιτίζουν την κατάσταση περισσότερο”, ενώ χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ ως ομολογία “πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία” αφενός και ως “εκδήλωση των ισχυρών αντιθέσεων εντός του ΝΑΤΟ” αφετέρου.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι “ο εκβιασμός της ΝΔ για διπλές εκλογές αποτελεί την καλύτερη πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υψώσει ξανά τις παρωχημενες πλαστές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία” προσθέτοντας ότι σε περίπτωση δυσκολιών σχηματισμού κυβέρνησης “το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι η δυνατότητα συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον να ανοίξει ο δρόμος για μια τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα”.

Όπως εξήγησε και τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στα μεγάλα ζητήματα που καθορίζουν τις εξελίξεις, ΝΑΤΟ, ΕΕ και δρόμο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με την αποστροφή του Αλ. Τσίπρα για την δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας “όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων”, είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε ξανά τα αλήστου μνήμης” περί “κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων”, υπογραμμίζοντας οτι “η πείρα της συγκυβέρνησης των “αντιμνημονιακών δυνάμεων” που έγινε η “μνημονιακότερη” όλων είναι και πολύ νωπή και πολύ πικρή».

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι “μιλάνε τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως κυβέρνησης όσο και ως αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν και τώρα. Και μη μας πούνε ότι αυτά τα έκαναν γιατί ήμασταν μέσα στην κρίση. Μα και όταν περάσαμε τον τελευταίο χρόνο σε ανάκαμψη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που είναι αξιωματική αντιπολίτευση ίδιας κοπής νομοσχέδια περνάνε”.

“Προοδευτική φιλολαϊκή κατεύθυνση μπορεί να χαραχτεί μόνο όσο διαμορφώνεται και δυναμώνει μια πλατιά αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή συμμαχία όσων πλήττονται από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, όσο κερδίζει έδαφος η πρόταση πάλης και εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό, μέσα στο κίνημά τους και στις αγωνιστικές διεργασίες που αυξάνονται καθημερινά”.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα, πρόσθεσε ότι “το νομοσχέδιο καλύπτει βασικά τα κριτήρια που έχουμε θέσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία, όπως στον διακομματικό έλεγχο της διαδικασίας”.

Ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισήμανε ότι “το βασικό του χαρακτηριστικό είναι οτι αποτελεί τον θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών αποφάσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας” και γι’ αυτό το ΚΚΕ “δεν μπαίνει στη συζήτηση περί προσώπων” αφού η διαφωνία του αφορά “το τι υπηρετεί και τι υπογράφει ο εκάστοτε ΠτΔ” και όχι πρόσωπα.

Τονίζει ότι όσο υπάρχουν πόλεμοι στις χώρες των ξεριζωμένων και όσο εξακολουθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της Συνθήκης του Δουβλίνου το προσφυγικό πρόβλημα θα επιδεινώνεται.

Προσθέτει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής λύσης, “που σημαίνει ανοιχτές δομές φιλοξενίας με ευπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο καιρο οι πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα μας, ώστε να γίνονται σύντομα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και για να πάνε στις χώρες προορισμού τους, τόσο θα υποφέρουν οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι αλλά και ο ελληνικός λαός”.

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους και τον λαό να απομονώσουν τις φωνές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, αύριο στις Βρυξέλλες, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει πως “η επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στην Ευρώπη κουβαλάει, όπως η χελώνα το καβούκι της, τον αντικομμουνισμό”, καταλήγοντας ότι “τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης καλούνται να συντονίσουν τη δράση τους μέσα από την ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος της Ευρώπης, απαντώντας και στην ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” που επιδιώκει να κρύψει την οργανική σχέση του καπιταλισμού με τον φασισμό”.

-Ad-