Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τ/σ “Κρήτη TV”, επισήμανε ότι “η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και με τον Ερντογάν και χωρίς τον Ερντογάν κατοχυρώνει άδικες διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας, σε βάρος άλλων λαών και χωρών της περιοχής”.
Πρόσθεσε ότι η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και το γκριζάρισμα όλου του Αιγαίου “έγινε, δυστυχώς, και με τη βούλα ελληνικών κυβερνήσεων”, υπενθυμίζοντας ότι “και η Ελλάδα έβαλε την υπογραφή της στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει δήθεν ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, μετά τα Ίμια, επί κυβέρνηση Σημίτη”.
Υπογράμμισε ότι “όσο περισσότερο εμπλεκόμαστε και όσο περισσότερο γινόμαστε “καλά παιδιά” για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και ισχυρών ιμπεριαλιστικών, καπιταλιστικών κρατών, όπως είναι οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες, τόσο περισσότερο βυθιζόμαστε σε επώδυνες και απαράδεκτες υποχωρήσεις, στην ουσία δίνουμε κυριαρχικά δικαιώματα και θα φτάσουμε σ’ αυτό που είναι η επίσημη στρατηγική των ΗΠΑ, οι οποίες μιλούν για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο”.
Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το “συνεκμετάλλευση και συμβιβασμός ή πολεμική σύγκρουση”, τονίζοντας “και το ένα και το άλλο οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σύγκρουση, εφόσον έχεις τέτοια πολιτική”.
Είπε ότι πρέπει να λυθούν τα ζητήματα “με σύμφωνη γνώμη των δύο μερών, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αρχές του δικαίου της θάλασσας, τις αρχές της υπεράσπισης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας”.
Σημείωσε ότι και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των μερών, σε ότι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, “χωρίς βεβαίως αυτό να αλλοιώνει την επήρεια που έχουν τα νησιά μας ή που είναι ουσιαστικά κυριαρχία της Ελλάδας”.
Αναφορικά με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εκτίμησε ότι “δε νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή ή και σε οποιαδήποτε στιγμή, έτσι όπως είναι οι συνθήκες, θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, θα περιπλέξει την κατάσταση και δε θα διευθετηθεί κανένα ουσιαστικό ζήτημα”.
Ερωτηθείς γιατί κατά το ΚΚΕ δεν έχουν προχωρήσει ζητήματα όπως του καθορισμού ΑΟΖ, απάντησε ότι “η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων είναι να είναι το “καλό παιδί” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, εφόσον οι ΗΠΑ λένε “μην προχωρήσετε μονομερώς σε ΑΟΖ ούτε να τη δηλώσετε, μπείτε σε διαπραγματεύσεις, συμφωνήστε πρώτα με την Τουρκία…”, η ελληνική κυβέρνηση πιστά το τηρεί και αυτό μαζί με όλα τα άλλα”.
Σημείωσε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, “δεν ανακατεύεται” στα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας, “ενδιαφερόμενο και για τους δύο συμμάχους με λίγο περισσότερο βάρος προς την Τουρκία γιατί η Τουρκία κάνει και “κόνξες” και “νερά” και δε θέλουν να τη στείλουν στην αγκαλιά της Ρωσίας μόνιμα και τελεσίδικα και θέλουν να την τραβήξουν ξανά στο μέρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ”.
Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι έχει δρομολογηθεί η συνεκμετάλλευση, επαναλαμβάνοντας και υπογραμμίζοντας ότι “το ζήτημα δεν είναι αν θα κάνεις συνομιλίες και διευθέτηση ζητημάτων με βάση όμως τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, το θέμα είναι να μη φύγεις από εκεί”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι “αυτή η πολιτική με συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, με διαπραγμάτευση και συζήτηση οριστικά αν καταλήξει έτσι και με τους μονοπωλιακούς ομίλους εδώ και τα ισχυρά κράτη που παίζουν στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, θα μας οδηγήσουν σε πολεμικές συγκρούσεις και μάλιστα ευρύτερης έκτασης και όχι απλά σε θερμά επεισόδια που μπορεί να γίνουν από ατύχημα έτσι όπως τα γνωρίσαμε στο πρόσφατο παρελθόν”.
Είπε ακόμα, ότι η τουρκική κυβέρνηση “έχει προχωρήσει στην Κύπρο”, θέλοντας να κατοχυρώσει δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σημείωσε ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράνομες, όπως και εκείνη της υπογραφής μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και μιας κυβέρνησης “που μάλιστα δεν είναι και ακριβώς και κυβέρνηση του λιβυκού κράτους γιατί εκεί γίνεται ακόμα διαπάλη για το ποιος ποιον”.
Τόνισε, όμως, ότι ταυτόχρονα η Τουρκία κατοχυρώνει βήμα το βήμα τη διεκδίκηση και πρόσθεσε:
‘Άρα δεν μπορείς να λες το αυτονόητο, ότι είναι παράνομο ή δεν ισχύει με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να δείξεις ότι αυτό το ζήτημα είναι συνέχεια μίας ολόκληρης στρατηγικής, σχεδιασμένης κατά την άποψή μας, εκ μέρους της τούρκικης αστικής τάξης, και βεβαίως με άλλους εταίρους και συμμάχους που έχει”.
Ως προς τις “βολές προς την Κυπριακή Δημοκρατία” επισήμανε καταρχήν, ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία στις κινήσεις που κάνει είναι σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση και με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση”.
Είπε ότι ο κυπριακός λαός “σωστά αποφάσισε “όχι” στο δημοψήφισμα” για το Σχέδιο Ανάν “που σήμαινε διχοτόμηση της Κύπρου”, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να εγκαλείται ο ελληνικός ή ο κυπριακός λαός για τα προβλήματα που δημιούργησε συγκεκριμένη πολιτική και συγκεκριμένες επιλογές.
Ομοίως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να τίθεται στο ΚΚΕ, το ερώτημα “τι να κάνουμε, έτσι είναι τα πράγματα, μόνοι μας θα είμαστε; Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ;”, όταν το ΚΚΕ “ξελαρυγγιαζόταν πραγματικά” να λέει παντού ότι αυτή η πολιτική μας φέρνει με μαθηματική ακρίβεια σε λάθος δρόμο, σε αδιέξοδο, σε προβλήματα και θα τα πληρώσουμε.
“Εμείς λέμε ότι αυτή η ζύμωση αυτού του αιτήματος να αποδεσμευτούμε από το βραχνά του ΝΑΤΟ και τέτοιων ιμπεριαλιστικών οργανισμών επικίνδυνων και τέτοιων σχεδιασμών, θα ήταν για το συμφέρον της Ελλάδας, για το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής” υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατα διατυπωμένες απόψεις του Κ. Σημίτη, είπε “ο κ. Σημίτης ούτε αφελής είναι, χώρια που έχει πολλά ράμματα η γούνα του. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έβαλε την υπογραφή του, ο Σημίτης ήταν αυτός μετά τα Ίμια που είπε ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο”.
“Εγώ δεν δικαιολογώ κανέναν Έλληνα πρωθυπουργό. Γιατί η πολιτική σου καθορίζεται από ένα γενικότερο σύμπλεγμα που λέγεται οικονομικό, κοινωνικό σύστημα, διεθνείς συμμαχίες τις οποίες τις αποδέχονται όλοι και οδηγούν από το κακό στο χειρότερο την πατρίδα μας, τον ελληνικό λαό” πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι “φυσικά θέλει προσοχή γιατί σε οποιαδήποτε στιγμή γίνει αυτό που λέμε “ατύχημα”, μπορεί να συμβεί θερμό επεισόδιο”.
Επίσης, είπε ότι το ΚΚΕ συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και τις κοινοβουλευτικές, ενώ δεν συμμετέχει μόνο, ωστόσο ενημερώνεται, στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής “που είναι όργανο κρατικό, κυβερνητικό, το οποίο δε χαράζει στην ουσία πολιτική, έχει εκφρασμένη στρατηγική “ό,τι πει το ΝΑΤΟ, ό,τι πουν οι σύμμαχοι, ό,τι πει η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία”, που συμπαρατάσσεται κυρίως με αυτούς και από ‘κει και πέρα τίποτα”.
“Δεν συμμετέχουμε διότι δεν θέλουμε να καταγραφόμαστε ως συναποφασίζοντες για πράγματα που αποφασίζουν άλλοι κόντρα στα πραγματικά λαϊκά ελληνικά συμφέροντα” κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.