Δ. Λιγνάδης: Αν βλέπεις τους φίλους σου να εξαπατώνται, έχεις καθήκον να μην το επιτρέπεις (βίντεο)

Με το στόμα ανοιχτό μένει όποιος ακούσει μια τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, περίπου πριν ένα χρόνο, σε εκδήλωση την εναρκτήρια ομιλία της οποίας έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο καταγγελλόμενος σήμερα ως παιδεραστής μιλά περί ηθικής και τα όσα λέει -ειδικά υπό το φως της σημερινής επικαιρότητας- αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα, σε ένα σημείο, ο Δημήτρης Λιγνάδης μοιάζει σχεδόν να στέλνει… μήνυμα στο μέλλον, προς την «εξαπατημένη» πολιτική του προϊσταμένη, Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όταν -διαβάζοντας Ξενοφώντα- λέει: «Κύριοι βουλευταί, εγώ φρονώ ότι καθήκον κάθε προστάτη του καθεστώτος είναι: εάν βλέπει ότι οι φίλοι του εξαπατώνται να μην το επιτρέπει».

Ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, μιλώντας σε Εκδήλωση Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας (21 Ιανουαρίου 2020, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών), αρχικά τοποθετείται περί αρχών και ηθικής, μνημονεύοντας τον πατέρα του: «Εγώ είμαι 55 χρόνων και έχω αποφασίσει στη ζωή μου από δω και πέρα, να κάνω αυτό που μου επιτάσσει η συνείδησή μου. Και ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, Τάσος Λιγνάδης, μου είχε πει ότι αν απωλέσεις τις αρχές σου, μπορείς να απωλέσεις οτιδήποτε άλλο στη ζωή σου, αλλά αν απωλέσεις τις βασικές αρχές σου είσαι φτωχός και ξεβράκωτος».

 

«Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς κοπροκρατούν το μέλλον»

Στη συνέχεια, διαβάζει αποσπάσματα από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα για να κάνει τον παραλληλισμό με την σύγχρονη εποχή και να καταλήξει: «Προκειμένου να κάνει κανείς αυτό που πιστεύει ότι είναι καλό στην εξουσία το ντύνει με οποιοδήποτε ιδεολογικό πρόσημο. Κι όταν δεν μπορεί να το ντύσει με πρόσημο τότε το κάνει χωρίς κανένα πρόσημο. Εγω νομίζω αυτή είναι η τρομοκρατία σε σχέση με την πολιτική».

Και, τέλος, επικαλείται το «Αξιον Εστί» του Ελύτη: «Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν… σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς κοπροκρατούν το μέλλον»