Δ. Μαρκόπουλος στο newsique: Λαϊκές πολιτικές εντός πανδημίας

Πολλοί ισχυρίζονται και δικαίως ότι όταν με το καλό τελειώσει η παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση, τίποτα πια δεν θα είναι όπως το γνωρίσαμε.

Καθημερινές συνήθειες θα αλλάξουν, η κοσμοαντίληψη του καθενός θα καθοριστεί εκ νέου, ενώ πολλοί στόχοι σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μοιραία θα επαναπροσδιοριστούν.

It’s the end of the world as we know it, όπως έλεγε και το ρεφραίν ενός πολύ γνωστού τραγουδιού των REM. Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, η πανδημία σhματοδότησε το πλήρωμα του χρόνου προκειμένου να πέσουν επιτέλους οι μάσκες και να καταρριφθεί ο μύθος που είχαν δημιουργήσει διάφοροι καλοθελητές, δηλαδή της σκληρής και ανάλγητης ΝΔ πάντα σε παραλληλισμό και ευθεία αντίθεση με τον δήθεν φιλολαϊκό ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως πρέπει να τελειώσει το πάρτυ των fake news του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραθέσω μία σύντομη επισκόπηση των κυβερνητικών μέτρων που ελήφθησαν προς αντιμετώπιση της κρίσης που έφερε η πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ, όταν γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (από 420 που είχε παραλάβει το 2015, άρα υπήρξε αύξηση 137 μόλις ΜΕΘ) και η κυβέρνηση εν μέσω έξαρσης της πανδημίας τις αύξησε σε 1046, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς μέχρι το τέλος τους έτους θα προστεθούν επιπλέον 234. Όσον αφορά το προσωπικό υγείας τον Σεπτέμβριο του 2019, υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες Υγείας και σήμερα υπηρετούν 100.984. Μίλησε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν άπαντες γνωρίζουν ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 850 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν 350 επιπλέον και μέχρι τέλους του έτους θα προστεθούν άλλα 150, ενώ στην Θεσσαλονίκη αυτό που άφησε μοιάζει με κρανίου τόπο.

Όσον αφορά δε τις αιτιάσεις του ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακύρωσε τον διαγωνισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει για την ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, φοβάμαι ότι κάποιος θα πρέπει να τον ενημερώσει ότι αυτό έγινε με απόφαση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης καθ’ όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης είναι η στήριξη των εργαζόμενων και η συγκράτηση της ανεργίας.

Για το λόγο αυτό ελήφθησαν έκτακτα, προσωρινά όσο και αναγκαία μέτρα όπως μεταξύ άλλων το επίδομα των 800 € για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας, η παράταση των επιδομάτων ανεργίας και το επίδομα των 400 € στους μακροχρόνια άνεργους, η επιστρεπτέα προκαταβολή σε εταιρείες και επαγγελματίες κ.α. Παράλληλα, για να μην υπάρξουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αποφασίστηκε η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης, από τα σούπερ μάρκετ την ώρα που τα καταστήματα που πωλούν τα είδη αυτά έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Οι Έλληνες, έπαθαν, έμαθαν και πλέον γνωρίζουν καλά. Όπως το εμβόλιο θα εξουδετερώσει τον φονικό ιό, έτσι και η αλήθεια θα συντρίψει τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ.