“Μετά από εβδομάδες επετεύχθη ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, από τον οποίο όμως μεγάλος κερδισμένος είναι ο ακροδεξιός Όρμπαν της Ουγγαρίας“, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, που προέκυψε από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.
“Η ΕΕ έθεσε εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου με πλοία, αλλά θα συνεχίσουν οι χερσαίες μεταφορές μέσω αγωγών για να τροφοδοτούνται η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία με φθηνότερο πετρέλαιο. Και επειδή οι κυρώσεις φέρνουν και αντίμετρα, καθώς παρατείνονται το πετρέλαιο τσιμπάει σήμερα στα 122 δολάρια“, είπε ο ίδιος, εξηγώντας πως την ώρα που ορισμένες χώρες επωφελούνται, τα λοιπά κράτη μέλη θα ζήσουν ένταση της ακρίβειας. “Οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι και για τη ρωσική οικονομία και για την ΕΕ. Ήδη ευρωπαϊκές χώρες έχουν βάλει φρένο σε ένα 7ο πακέτο κυρώσεων που θα περιλάμβανε και το φυσικό αέριο, όπως η Αυστρία”, σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.
Όσον αφορά στη χώρα μας είπε ότι “θα ζήσουμε συνέχεια και ένταση της ακρίβειας”. “Ήδη τον Μάιο ο πληθωρισμός χτύπησε το 10,7%, ρεκόρ δεκαετιών. Και πέρα από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, στην Ελλάδα έχουμε και έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων αλλά και των τροφίμων”, επισήμανε.
Μάλιστα, τόνισε πως “αντί να λαμβάνονται πρωτοβουλίες για ειρήνευση, μαθαίνουμε από τον Γερμανό Καγκελάριο ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία!”. “Μαθαίνουμε δηλαδή από τις ΗΠΑ ότι θα στείλουμε και άλλα όπλα, χωρίς να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός περί τίνος πρόκειται, για να μας πει ότι τελικά θα είναι τεθωρακισμένα ο Γερμανός καγκελάριος“, κατήγγειλε, υπενθυμίζοντας πως “μόλις πριν από 40 ημέρες ο κ. Παναγιωτόπουλος αρνιόταν ότι θα στείλουμε όπλα γιατί αυτό θα αδυνάτιζε και την αμυντική ικανότητα της χώρας μας…”.
Ερωτηθείς για την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε πως “όσα δήλωσε ο Τσαβούσογλου είναι απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα, επικίνδυνα και εμπρηστικά και είναι αυτονόητη η καταδίκη τους“. “Απέναντι όμως σε αυτά, οι επίσημες δηλώσεις από τις ΗΠΑ έδειξαν στάση ίσων αποστάσεων και αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο πετυχημένο. Το ίδιο και η Γερμανία, κράτησε ίσες αποστάσεις. Και η αρχική αντίδραση της Κομισιόν ήταν ‘ουδέν σχόλιο’. Αν δεν έχουμε από τους συμμάχους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ υποστήριξη στην καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας, αυτό στην Τουρκία το εκλαμβάνουν ως ενθάρρυνση να συνεχίζουν τις προκλήσεις“, κατέληξε.