Απάντηση δια του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την απόκρυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη της λίστας με τους τελικούς αποδέκτες των 31 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με δεδομένη την παντελή έλλειψη διαβούλευσης από την κυβέρνηση της ΝΔ του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση από την Κομισιόν του Κανονισμού σχετικά με τους κανόνες δημοσιότητας των στοιχείων των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:
«Σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει συστήσει από την πρώτη στιγμή διακομματική Επιτροπή για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για συγκρότηση επιτροπής στη Βουλή, που θα εξασφάλιζε διαφάνεια και λογοδοσία για ένα τόσο κρίσιμο πακέτο κονδυλίων για την χώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει βέβαιος για το σχέδιο που η κυβέρνησή του διαμόρφωσε πίσω από κλειστές πόρτες, παρά τις επικρίσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Έστω και τώρα, καλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση του συνόλου των αποδεκτών των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης: Ποιοι και πόσα θα πάρουν; Τα 31 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η Ελλάδα δεν είναι προίκα του Μητσοτάκη και της ΝΔ, ανήκουν στον ελληνικό λαό».
Στην απάντησή του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κάνει λόγο για συγκέντρωση των δεδομένων εντός Απριλίου και δημοσίευσή τους το συντομότερο δυνατό, φέρνοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για να συμπληρώσει πως «η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει το χρονοδιάγραμμα των επικαιροποιήσεων των κρατών μελών με τη διαδικασία υποβολής των εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων τους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο».
Υπογραμμίζοντας την αδιαπραγμάτευτη θέση για «τήρηση των υψηλότερων δυνατών εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του πρωτοφανούς αυτού όγκου ευρωπαϊκών κονδυλίων», ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούσε, μεταξύ άλλων, την Κομισιόν για το «εάν έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα κράτη-μέλη για την υλοποίηση των υποχρεώσεων δημοσιότητας και θέσης σε πλήρη εφαρμογή των εύχρηστων δημόσιων πυλών».
Ακολουθούν πλήρεις η απάντηση και η ερώτηση:
EL, E-000662/2023
Απάντηση του εκτελεστικού αντιπροέδρου κ. Dombrovskis
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σύμφωνα με το άρθρο 25α του τροποποιημένου κανονισμού για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ)[1], τα κράτη μέλη δημιουργούν δημόσια διαθέσιμη πύλη στην οποία δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με τους 100 (τουλάχιστον) τελικούς αποδέκτες των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΜΑΑ. Ο τροποποιημένος κανονισμός ΜΑΑ δεν ορίζει σχετική προθεσμία αλλά θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να επικαιροποιούν τα εν λόγω δεδομένα δύο φορές ετησίως.
Όπως αναφέρεται στις κατευθυντήριες γραμμές για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του REPowerEU[2], η Επιτροπή θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει
[1] Κανονισμός (ΕΕ) 2021/241 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2021, για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας· και κανονισμός (ΕΕ) 2023/435 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Φεβρουαρίου 2023, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/241 όσον αφορά τα κεφάλαια για το REPowerEU στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) 2021/1060 και (ΕΕ) 2021/1755 και της οδηγίας 2003/87/ΕΚ.
[2] Κατευθυντήριες γραμμές της 1ης Φεβρουαρίου 2023 σχετικά με τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του REPowerEU, διαθέσιμες στη διεύθυνση: https://commission.europa.eu/publications/guidance-recovery-and-resilience-plans-context-repowereu_el
το χρονοδιάγραμμα των επικαιροποιήσεων των κρατών μελών με τη διαδικασία υποβολής των εξαμηνιαίων εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων τους τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τον πρώτο γύρο συλλογής πληροφοριών τον Απρίλιο του 2023.
Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατόν και θα τα δημοσιεύσει στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα[1]. Τα δεδομένα θα τροφοδοτήσουν επίσης τον διαδραστικό χάρτη που ανέπτυξε η Επιτροπή σχετικά με τα έργα που υποστηρίζονται από τον ΜΑΑ[2].
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000662/2023
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Δημήτριος Παπαδημούλης (TheLeft)
Θέμα: Δημοσιοποίηση των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Μετά από πίεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε συνέχεια και των πολλαπλών αναφορών και δημοσιευμάτων που στηλίτευαν την άρνηση πολλών κρατών-μελών να δημοσιοποιήσουν σχετικά στοιχεία και δεδομένα, ο κανονισμός 435/2023[3] εισήγαγε το νέο άρθρο 25α του κανονισμού για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θέτει κανόνες δημοσιότητας των στοιχείων των τελικών αποδεκτών των κονδυλίων του Μηχανισμού. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία μιας εύχρηστης δημόσιας πύλης σε κάθε κράτος-μέλος που θα παρέχει δεδομένα σχετικά με τους 100 τελικούς αποδέκτες των υψηλότερων ποσών χρηματοδότησης, τα δε σχετικά δεδομένα θα πρέπει να επικαιροποιούνται δύο φορές ετησίως. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η Επιτροπή συνενώνει σε κεντρικό επίπεδο τις δημόσιες πύλες των κρατών-μελών και δημοσιεύει τα σχετικά δεδομένα στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα.
Καθώς η τήρηση των υψηλότερων δυνατών εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαχείριση του πρωτοφανούς αυτού όγκου ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αδιαπραγμάτευτη και με δεδομένο ότι ο κανονισμός έχει άμεση εφαρμογή, μεταξύ άλλων, και για την υλοποίηση των ανωτέρω υποχρεώσεων των κρατών μελών και της Επιτροπής.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στα κράτη-μέλη για την υλοποίηση των υποχρεώσεων δημοσιότητας και θέσης σε πλήρη εφαρμογή των εύχρηστων δημόσιων πυλών και, αν ναι, ποιο;
2. Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική κεντρική πύλη της Επιτροπής;
[1] https://ec.europa.eu/economy_finance/recovery-and-resilience-scoreboard/index.html?lang=el
[2] https://commission.europa.eu/business-economy-euro/economic-recovery/recovery-and-resilience-facility_el#rrf-supported-projects-in-the-member-states
[3] https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2023/435/oj