Δ.Παπαδημούλης: «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σε όφελος των αμερικανικών συμφερόντων χωρίς αντάλλαγμα»

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ “Ανάλυσέ Το” με θέμα τη συνάντηση των κκ Μητσοτάκη και Μπάιντεν στις ΗΠΑ παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε:

«Η ελληνοαμερικανική συμφωνία αξιολογήθηκε αρνητικά από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Αλέξη Τσίπρα στη βουλή γιατί παραχωρεί σημαντικά πράγματα σε όφελος των αμερικανικών συμφερόντων. Και δεν πήραμε τίποτα απ’ όσα όχι μόνο διεκδίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά ούτε καν όσα ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε μια σημαντική χρηματοδότηση από το FMR και δεν πήραμε τίποτα. Ζήτησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε σειρά σημείων της χώρας, με προεξάρχουσα τη Σκύρο και εισέπραξε και εκεί το όχι.

Δηλαδή εμείς είπαμε ναι σε όλα σε μια συμφωνία που ο κ. Μπλίνκεν -παρόντος του κ. Δένδια που δεν το αντέκρουσε- χαρακτήρισε “αορίστου χρόνου”. Ως απάντηση σε αυτή την ετεροβαρή συμφωνία, λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η διοίκηση Μπάιντεν 40 F16 για την Τουρκία και εκσυγχρονισμό άλλων 80! Πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης της τουρκικής επιθετικότητας κατά τη γνώμη μου.

Η συμφωνία γράφει ότι αν την καταγγείλει κάποιο μέρος, τότε μόνο μπορεί να παραταθεί για 2 χρόνια και μετά να σταματήσει.

Κάθε σοβαρή δύναμη που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο μπορεί να ξαναείναι κυβέρνηση, στα θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα πρέπει πρώτα να περιμένει την ολοκλήρωση της επίσκεψης και την ενημέρωση που θα έχουμε. Σημασία έχουν όχι μόνο όσα λέγονται on camera, αλλά και τα πιο λεπτά και δύσκολα που συζητούνται.

Πιστεύω ότι παρά τις διαφορές μας πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις -κυβέρνηση και αντιπολίτευση- ώστε το Κογκρέσο να φρενάρει την απόφαση της διοίκησης Μπάιντεν για τα F16 στην Τουρκία.

Να έχουμε στο νου μας ότι σε μια περίοδο που μετακινούνται τεκτονικές πλάκες γεωπολιτικά, μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία -που αποδεικνύεται μέγας χορηγός του ΝΑΤΟ- θα πρέπει να κοιτάμε, ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, να προασπίζουμε τα συμφέροντά μας και να εξασφαλίζουμε ανταλλάγματα.

Δεν πιστεύω ότι είναι σωστός τρόπος να ζητάς κάποια πράγματα, να εισπράττεις σε όλα άρνηση, να λες “ναι” σε όλα σου ζήτησε η άλλη πλευρά, να το κλείνεις αυτό με ένα χρονοδιάγραμμα που επιτρέπει στον κ. Μπλίνκεν να το χαρακτηρίζει “επ’ αόριστον συμφωνία” και να πας με κλεισμένη αυτή τη συμφωνία να συναντήσεις τον κ. Μπάιντεν.

Έχοντας κλεισμένη τη συμφωνία η διοίκηση Μπάιντεν έσπευσε να ανακοινώσει, λίγες μέρες πριν πάει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Λευκό Οίκο, την αναβάθμιση των τουρκικών F16. Αυτό ενοχλεί στην πλειοψηφία την ελληνική κοινωνία.

Αντί να πει ο κ. Μητσοτάκης “ελάτε να ενώσουμε δυνάμεις” για να το ματαιώσουμε μέσω του Κογκρέσου, το χαρακτήρισε “ψέμα”, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια».

-Ad-