Δ.Παπαδημούλης: Κόλαφος για τους δήθεν «φιλελεύθερους» ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας

Την μεγάλη πτώτση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

O Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας είναι ένας ετήσιος δείκτης που δημοσιεύεται από το “The Heritage Foundation” και την “The Wall Street Journal” και μετρά το βαθμό στον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί μιας χώρας υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.

Το 2023 η Ελλάδα συγκέντρωσε 56.9 βαθμούς (από τους 100 συνολικά) στο Index of Economic Freedom και κατατάσσεται στην 107η θέση παγκοσμίως (-30 θέσεις σε σχέση με το 2022).

Βρίσκεται στην 42η θέση μεταξύ των 45 χωρών της Ευρώπης, ενώ η συνολική βαθμολογία της είναι κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Γεγονός αδιανόητο για ένα κράτος – μέλος της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα αυτής, της ευρωζώνης!

Το 2022 η συνολική βαθμολογία της Eλλάδος ηταν 61.5 βαθμοί, με την οικονομία της να χαρακτηρίζεται ως “Μετρίως Ελεύθερη” (moderately free) . Σε σχέση με το 2022 η συνολική βαθμολογία μειώθηκε κατά κατά 4.6 μονάδες και πλεον η Ελλάδα ανήκει στη κατηγορία των χωρών που οι οικονομίες τους θεωρούνται ως “Κυρίως μη ελεύθερες” (mostly unfree). Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και χώρες όπως η Μολδαβια, η Τουρκία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας: Κι άλλη «νίκη» για την Κυβέρνηση #Μητσοτακη! Μετά την 107η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου, στην ίδια μαγική θέση 107 και στην παγκόσμια κατάταξη για το 2023 στην οικονομική ελευθερία (λόγω καρτέλ-ολιγαρχών-πελατειακού κράτους κλπ) Κόλαφος για τους δήθεν «φιλελεύθερους»!