Δ. Παπαδημούλης: «Ο Κ. Μητσοτάκης πάτησε επί πτωμάτων για να γίνει πρωθυπουργός»

«Δεν φταίει μόνο η Αττική Οδός, που φταίει, ο Πατούλης, που επίσης φταίει, όπως κι η επιλογή του Μητσοτάκη για τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη. Φταίει και το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα και πάτησε επί πτωμάτων για να γίνει πρωθυπουργός», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, έκανε λόγο για «αποτυχία» του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

Για την πανδημία: «Είμαστε στη χειρότερη θέση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο σε νεκρούς από κορονοϊό και τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα φιλικά της ΜΜΕ το «κουκουλώνουν»

Χθες στο Βέλγιο, που έχει ισοδύναμο πληθυσμό με την Ελλάδα, είχαν 25 νεκρούς από κορονοϊό. Εμείς, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε 115 περίπου. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει νεκρούς -ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, ανά μήνα- δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης.

Είμαστε στη χειρότερη θέση σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και «πέρα βρέχει» για τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, που το «κουκουλώνουν», καθώς και για την κυβέρνηση, που το κρύβει. Αυτή η εκατόμβη νεκρών κάθε μέρα δείχνει μία αποτυχία που απαιτεί μέτρα. Και αυτά δεν τα λέει μόνο ο Παπαδημούλης, αλλά και όλοι όσοι βλέπουν αυτήν την κατάσταση.

Άρα νομίζω ότι εδώ χρειάζονται έντονες διορθωτικές κινήσεις, διότι αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να ανακάμψει και η οικονομία. Σχεδόν όλα τα θύματα που χάνουν τη ζωή τους στην Ελλάδα είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, όχι από τη μετάλλαξη Όμικρον».

Για την κακοκαιρία στην Αττική και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν: «Όσον αφορά την κατάσταση στην Αθήνα, το να παραλύει μια χώρα, και πριν από όλα η Αττική, με 20 πόντους χιόνι, είναι για γέλια και για κλάματα και δεν καταγράφεται στα θετικά της χώρας. Δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακές καταιγίδες του τύπου «φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός του Μητσοτάκη», τον οποίο κρύβουν για 2-3 μέρες, για να βγει μετά και να παριστάνει τον Μωυσή.

Δεν φταίει μόνο η Αττική Οδός, που φταίει, ο Πατούλης, που επίσης φταίει, όπως κι η επιλογή του Μητσοτάκη για τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδη. Φταίει και το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα κάνει μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον τομέα και πάτησε επί πτωμάτων για να γίνει πρωθυπουργός, πάνω στη Μάνδρα, το Μάτι κλπ. και αποδεικνύεται απολύτως αποτυχημένος και ανεπαρκής σε αυτά που υποσχέθηκε. Η Ελλάδα έχει τρομερό έλλειμμα υποδομών, έγκαιρης οργάνωσης, αποτελεσματικής εκτέλεσης του σχεδίου, ελέγχου και συντονισμού. Μιλάμε για μία κακοκαιρία της οποίας είχε προβλέψει ακόμη και την ώρα που θα ξεσπάσει η ΕΜΥ.

Με εντυπωσίασε χθες η αρθρογραφία του Μανώλη Κοττάκη, ο οποίος είπε ότι «εγώ που είμαι φιλελεύθερος μια ζωή», γιατί προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, «θα γίνω Σοσιαλιστής στα γεράματα», καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση ότι οι συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους παραχωρησιούχους για την Εθνική Οδό, την Αττική Οδό κλπ., δεν εξασφαλίζουν τον αναγκαίο έλεγχο και την εποπτεία του κράτους σε αυτές τις σημαντικές υποδομές. Αντίθετα, τους δίνουν το ελεύθερο να κάνουν ή να μην κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να μπορεί το κράτος να τους «τραβήξει το αυτί» ή να εξασφαλίσει αυτά που απαιτούνται με βάση το Σύνταγμα. Ότι δηλαδή οι βασικές υποδομές του κράτους, είτε ανήκουν στο δημόσιο είτε σε ιδιώτες, θα πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Και αυτά δεν σκεπάζονται με το διχίλιαρο.

Η ιδιωτικοποίηση των πάντων, που είναι το δόγμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα χωρίς την εξασφάλιση μοχλών ελέγχων ισχυρής εποπτείας από το δημόσιο, θρυμματίστηκε για μια ακόμη φορά με την τελευταία κακοκαιρία. Όπως επίσης, έχει κλονιστεί συθέμελα και με την περίπτωση της πανδημίας, όπου ο ιδιωτικός τομέας ελάχιστα έχει συμβάλλει. Ακόμη και οι κλινικάρχες και οι ιδιωτικές δομές, που αναλαμβάνουν να πάρουν περιπτώσεις COVID, έχουν εξασφαλίσει από την κυβέρνηση το προνόμιο να διαλέγουν αυτοί. Έτσι παίρνουν τα ελαφριά περιστατικά και τα βαριά τα στέλνουν στο ΕΣΥ. Παίρνουν τα λεφτά, αλλά δεν βοηθάνε αναλόγως.

Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για να φύγει αυτή η άθλια κι αποτυχημένη Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι οι οργανωτικές ρυθμίσεις. Προτεραιότητα αποτελεί η πιο δυναμική κι αποτελεσματική αντιπολίτευση, το συγκεκριμένο και προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις εκλογές, οι κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας κι ένα ενωμένο κόμμα με εκλεγμένη ηγετική ομάδα, που να είναι ο πυρήνας του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, αν καταφέρουμε να νικήσουμε στις εκλογές, και θα είναι ένας συνδυασμός ανανέωσης κι εμπειρίας.

Σε σχέση με τις προτάσεις του Προέδρου, πιστεύω ότι η πρόταση για εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από όλα τα μέλη έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά. Και θα ήθελα αυτά να τα συζητήσουμε ήρεμα, συλλογικά και συντροφικά. Η δική μου πρόταση είναι να εκλέγεται από το Συνέδριο, όπως εκλέγεται έως τώρα, όπως προτείνει ομόφωνα η Επιτροπή του καταστατικού και όπως συμβαίνει στο 99%, ίσως και παραπάνω, όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων. Σε όλη την Ευρώπη, όλα τα κόμματα της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, του Δημοκρατικού Κέντρου εκλεγούν την Κεντρική τους Επιτροπή από το Συνέδριο, όχι από τη βάση, δηλαδή τα μέλη του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά στον Πρόεδρο, προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε με το να εκλέγεται και από το Συνέδριο. Το βασικό είναι ο Πρόεδρος, ο όποιος Πρόεδρος, γιατί στο καταστατικό φτιάχνουμε τους νόμους του κόμματος για τις επόμενες δεκαετίες, να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, νομίζω ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί με ψυχραιμία το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε στο Συνέδριο αν ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο εγώ στηρίζω όλα αυτά τα χρόνια και θα ξαναψηφίσω αν είναι υποψήφιος Πρόεδρος, είναι ο μοναδικός υποψήφιος για Πρόεδρος. Θα πάμε και πάλι στα μέλη του κόμματος; Τι επίπτωση μπορεί να έχει στη συμμετοχή των μελών μας μια εκλογή με μόνο μία υποψηφιότητα;

Με έχει εντυπωσιάσει ότι φανατικοί αντίπαλοι του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφοι που ασκούν έντονη πολιτική κριτική, όπως ο Πορτοσάλτε, ο Πρετεντέρης, ο Αυτιάς, έχουν ξαφνικά εμφανιστεί ως διαπρύσιοι υποστηρικτές της πρότασης εκλογής του Τσίπρα. Λέω ότι πρέπει όλοι μας, με πρώτο τον Α. Τσίπρα, τον οποίο στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις από την πρώτη στιγμή που βγήκε, να μετρήσουμε μήπως μας την έχουν και του την έχουν στημένη. Μήπως πουν μετά «τόσοι ψήφισαν για τον Τσίπρα, τόσοι για τον Ανδρουλάκη, τόσοι για τον Μητσοτάκη» και το «δέσουν» μετά με δημοσκοπήσεις, που βλέπουμε αυτές τις μέρες και ώρες στα ΜΜΕ».

Για την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ABACUS: «Υπάρχει δημοσκόπηση με 300 μέλη δείγμα; Εγώ θα περίμενα όχι μόνο από αυτούς που την παρήγγειλαν ή από αυτούς που την αξιοποίησαν πολιτικά, εννοώ τη ΝΔ, καθώς και από αυτούς που την εκτέλεσαν, μια καινούργια εταιρεία ABACUS που την ακούω πρώτη φορά, αλλά και από αυτούς που την παρουσίασαν, δηλαδή τον διευθυντή ειδήσεων του καναλιού Alpha, να πουν «ρε παιδιά, είναι δυνατόν να κάνουμε δημοσκόπηση με 300 ανθρώπους;»

Θυμάμαι τις δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ, αμέσως μετά την εκλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά το 2017, που έδιναν 17%. Θυμάμαι ακόμη και τους τίτλους τότε των «Νέων»: «Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δυναμική επάνοδος του ΚΙΝΑΛ». Συνιστώ στον Ν. Ανδρουλάκη να μην παρασύρεται από τέτοιες δημοσκοπήσεις.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητές μας και στο Συνέδριο, που θα κάνουμε σε δύο μήνες. Δηλαδή, στο πώς θα μετατρέψουμε τη φθορά της ΝΔ, που εντείνεται, σε δυναμική ελπίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό, η γνώμη μου είναι καθαρή. Χρειάζεται δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, καλύτερη από τώρα, πρόγραμμα τετραετίας πιο συγκεκριμένο και πιο πειστικό από ό,τι έχουμε μέχρι τώρα, ενωμένο κόμμα, που σημαίνει στην άκρη και με ήρεμη συζήτηση τα δευτερεύοντα, τα τριτεύοντα και οι οργανωτικές ρυθμίσεις. Και τέλος, στη βιτρίνα του κόμματος, δίπλα στον Α. Τσίπρα, ένας συνδυασμός ανανέωσης κι εμπειρίας, με ολοένα και πιο πολλά φρέσκα πρόσωπα, όχι μεταγραφές από τα κάτω ράφια άλλων κομμάτων, αλλά από το δυναμικό του κόμματός μας».

Για τις εξελίξεις σε Ρωσία-Ουκρανία: «Σχετικά με την Ουκρανία, από την κλιμάκωση της κρίσης σε μια ένοπλη σύγκρουση θα χάσουν όλοι και πιο πολύ η Ευρώπη και ακόμη περισσότερο η ΕΕ. Εδώ το ΝΑΤΟ έχει απλωθεί πάρα πολύ προς την πλευρά της Ρωσίας κι έχει εντάξει στις γραμμές του και αρκετές χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Οπότε, όποιος και να ήταν στο τιμόνι της Ρωσίας, όχι μόνο ο Πούτιν, θα την ένιωθε αυτήν την απειλή.

Απ’ την άλλη, μια ένοπλη σύγκρουση θα έκανε ζημιά στους πάντες, γιατί από την Ουκρανία περνάνε οι μεγάλοι αγωγοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κι η Ευρώπη, κακά τα ψέματα, είναι εξαρτημένη σε μεγάλη βαθμό από τη Ρωσία. Για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία θα ήταν τεράστια ζημιά, όπως και για όλη την Ευρώπη, αν απλωνόταν μια τέτοια φωτιά.

Γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες, παρά την έντονη ρητορική, έχει κορυφωθεί η διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Και βλέπουμε και μέσα στην ΕΕ τον Σολτς, τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, να κρατά μία πιο προσεκτική και ψύχραιμη στάση, γιατί καταλαβαίνει ότι αν πάρει φωτιά εκεί το πράγμα, θα την πληρώσει όλη η ΕΕ και η Γερμανία, σε μια στιγμή που ακόμη δεν έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Βλέπετε ακρίβεια στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, υψηλό πληθωρισμό. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται αλλιώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά τα δικά μας ευρωπαϊκά κι εθνικά συμφέροντα είναι εναντίον της ανάφλεξης κι υπέρ της αναζήτησης διπλωματικών συζητήσεων. Νομίζω ότι ούτε η ηγεσία της Ρωσίας, ούτε των ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή τη δύναμη και το συμφέρον, σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο όπου η Κίνα γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, να τραβήξουν πάρα πολύ το σκοινί.

Άρα ελπίζω ότι οι δυνάμεις της λογικής και της διπλωματίας θα κερδίσουν τους σκληροπυρηνικούς κάθε πλευράς. Και νομίζω ότι ο Μπάιντεν περισσότερο ανταγωνιστική βλέπει την Κίνα παρά τη Ρωσία».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Eμπρηστική επίθεση σε όχημα Tesla σταθμευμένο στα Εξάρχεια
Ιανουάριος 11, 2025
Παρίσταναν υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας για να μπουν σε σπίτια και τα ξάφριζαν
Ιανουάριος 11, 2025
Πώς δρούσε το κύκλωμα προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες – Ο «Κρητικός», ο «θείος» και η «αστυνομικός της χρονιάς»
Ιανουάριος 11, 2025
Έστειλε στο νοσοκομείο 80χρονο μετά από καυγά για λίγα λεμόνια
Ιανουάριος 11, 2025
«Το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχει γρίπη» – Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί ο HMPV
Ιανουάριος 11, 2025
Τουλάχιστον τρεις τραυματίες σε ρωσική περιφέρεια από ουκρανικά drones – Η Ρωσία εξαπέλυσε 74 drones τη νύχτα, υποστηρίζει το Κίεβο
Ιανουάριος 11, 2025
Λάρισα: «Ο 39χρονος Βασίλης επέλεξε να εξαφανιστεί» εκτιμά ο Καλλιακμάνης
Ιανουάριος 11, 2025
Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα με νεκρό τον 22χρονο Παναγιώτη – Τα δύο ΙΧ βρέθηκαν σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους
Ιανουάριος 11, 2025
Νεκρός μέσα σε νταλίκα βρέθηκε αλλοδαπός στα ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λάρισας
Ιανουάριος 11, 2025
Ειρήνη Μουρτζούκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Ο κρυφός «άσσος» του Ανθρωποκτονιών για 4 θανάτους
Ιανουάριος 11, 2025