Δ.Παπαδημούλης: «Τα 19 κράτη από τα 27 έχουν μειώσει τον ΕΦΚ, η Ελλάδα όχι»

«Τα 19 κράτη από τα 27 έχουν μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, η Ελλάδα όχι» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέροντας παράλληλα πως η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα είναι θετική σε αυτή τη μείωση.

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Ωρα Ελλάδος», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι απηύθυνε ερώτηση του προς την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντστ, για το εάν συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν -από τον Οκτώβριο- για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που υποφέρουν από την τεράστια ακρίβεια.

«Τα 19 κράτη από τα 27 της Κομισιόν έχουν μειώσει δραστικά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, με αφορμή την κρίση. Η Ελλάδα είναι στις εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στα 8 κράτη μέλη, που δεν έχουν μειώσει ούτε ένα χιλιοστό, ούτε ένα ευρώ αυτό το φόρο, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υποφέρουν», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης, για να συμπληρώσει: «ακόμη και η κυρία Λαγκάρντ του ΔΝΤ είπε “ναι, η πρόταση της Κομισιόν είναι ένα εργαλείο” και μάλιστα σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να εστιαστεί στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

«Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης, αρκείται να κάνει, αυτό που έχει κάνει η πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ και αυτό που προτείνει η Κομισιόν της κυρίας φον ντερ Λάιεν, δηλαδή ανθρώπου της Μέρκελ», συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Αντί για αυτά, σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης, στην Ελλάδα έχουμε τον κ. Σκυλακάκη, να λέει ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, άρα δεν μειώσουμε το φόρο στα καύσιμα. Τρελά πράγματα…».

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι βασικό επιχείρημα της ΝΔ, όταν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, είναι ότι έχουμε έλλειμμα και υψηλό χρέος και δεν μπορούμε να το κάνουμε.

«Όταν κάνουν φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών στους πολύ ισχυρούς, δεν υπάρχουν ελλείμματα; Όταν κάνουν απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς 5 δισ. ευρώ δεν υπάρχουν ελλείμματα; Όταν ξοδεύουν του κόσμου τα λεφτά δεν υπάρχουν ελλείμματα;», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι το βασικό θέμα είναι όταν αποφασίζεις να ξοδέψεις, είτε κάνοντας δαπάνες, είτε μειώνοντας τα φορολογικά σου έσοδα, πού εστιάζεις, τίνων τα συμφέροντα εξυπηρετείς. «Για τη ΝΔ λεφτά δεν υπάρχουν για τη μείωση του ΕΦΚ, αλλά λεφτά υπάρχουν για να μειώσει τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις. H ΝΔ είναι το κόμμα που εκτίναξε τα ελείμματα και τα χρέη στα ύψη και έχει την κύρια ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρα το 2009-2010. Φοβάμαι ότι και τώρα ακολουθούν την ίδια τακτική…».

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη: