Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 Κύπρου και τον δημοσιογράφο Νικήτα Κυριάκου, παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Το ζητούμενο είναι να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Διότι, εκτός από τους εμπολέμους που την πληρώνουν με αίμα, νεκρούς και προσφυγιά, την πληρώνουν και οι λαοί της ΕΕ με ακρίβεια, αβεβαιότητα, ανασφάλεια» ανέφερε ο έλληνας Αντιπρόεδρος.
Τόνισε πως «τα συμφέροντα των Ευρωπαίων δεν ταυτίζονται με αυτά των Αμερικάνων. Η ηγεσία των ΗΠΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παγίδα που έχει πέσει, με δική του ευθύνη, ο Πούτιν με την εγκληματική και απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία και επιδιώκει μια στρατηγική ήττα και ταπείνωση της Ρωσίας. Αλλά αυτό κοστίζει πάρα πολύ και στην Ευρώπη. Για εμάς ως το ζητούμενο είναι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και όχι να την αντικαταστήσουμε από το ακριβότερο υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο».Όπως επεσήμανε, «οι ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών όπως ο Μακρόν, ο Ντράγκι και ο Σολτς, βλέπουν τον κίνδυνο, αλλά σε αυτό το σκάκι μεταξύ Πούτιν και αμερικανικής ηγεσίας δεν τολμούν να μιλήσουν την αυτόνομη φωνή της Ευρώπης».
Στον ANT1 Κύπρου (ΒΙΝΤΕΟ): «Ζητούμενο είναι να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό η φρίκη του πολέμου στην #Ουκρανία – Για τους λαούς της ΕΕ, η ειρήνη δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό καθήκον αλλά και οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα» https://t.co/UeuFcMBA3V
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) June 14, 2022
Χαρακτήρισε την στάση της ΕΕ «διαιρεμένη»με έλλειμμα πρωτοβουλιών, ενώ τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων «ανεπαρκή». «Σέρνεται στον ρόλο του ουραγού της αμερικανικής στρατηγικής που έχει άλλα στο μυαλό της» σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ως παράδειγμα το εμπάργκο στο πετρέλαιο.Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση μιας επισιτιστικής κρίσης και φαινομένων στασιμοπληθωρισμού, καθώς και περαιτέρω ύφεσης και παράτασης της ακρίβειας, για όσο διαρκεί ο πόλεμος που «δυστυχώς θα διαρκέσει πολύ παραπάνω».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και τον ιστορικό αναθεωρητισμό Ερντογάν, ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «το ψήφισμα-κόλαφος που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού και είναι ευθύνη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου να το θέσουν στη Σύνοδο Κορυφής. Γιατί εδώ και δυο χρόνια τώρα, κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε».