Δ. Τζανακόπουλος στο newsique: «Ζούμε σε σκοτεινή περίοδο»

Πλήρη εφαρμογή του “Βορίδειου” θεωρήματος, που θέλει την υιοθέτηση όλων των μέτρων από το κράτος της δεξιάς ώστε να αποτραπεί μια νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο βουλευτής της Ά Αθήνας, χρησιμοποιώντας στη συνέντευξή του στο newsique.gr ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κάνει λόγο για θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα και παράκεντρα στήριξης του Μητσοτακικού καθεστώτος, που έχουν ως στόχο το ξερίζωμα και τον εξοβελισμό οποιαδήποτε κοινωνικής δύναμης και οποιουδήποτε προσώπου τόλμησε ή τολμά να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι στους «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Η πλειοψηφία στην Προανακριτική της Βουλής πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και απέρριψε το ένα μετά το άλλο τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όμως, πέραν του κόμματός σας, ουδείς φαίνεται ότι ασχολείται με τις καταγγελίες σας.

Οι αποφάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν προειλημμένες και προεξοφλημένες. Τόσο στην πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, είχαμε καταστήσει σαφές ότι δεν αντιμετωπίζουμε την Προανακριτική ως διαδικασία εντός των ορίων που προδιαγράφουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι αλλά ως αυτό που ήταν: Μια εκδικητική παρωδία και εκτροπή από τους κοινοβουλευτικούς και ποινικούς κανόνες. Με αυτή την έννοια, ήταν αναμενόμενο ότι εντός βουλής και με δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια, δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση να γίνουν δεκτές οι καθ’ όλα βάσιμες ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακυρότητα της διαδικασίας. Τα πράγματα εξάλλου ξεκαθάρισαν και επιβεβαιωθήκαμε πολύ νωρίς, από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, όταν κατατέθηκε και στη συνέχεια υπερψηφίστηκε η πρόταση για την εξαίρεση μας, με τον Παύλο Πολάκη, από τη διαδικασία. Επομένως, οι ενστάσεις μας δεν κατατίθενται για να γίνουν δεκτές από τους -σε διατεταγμένη υπηρεσία- βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αλλά για να προβληθούν εκ νέου στη συνέχεια, όταν εκκινήσει μετά την προδιαγεγραμμένη άσκηση ποινικής διώξης η ανάκριση και αχθούμε στην κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Διότι εκεί θα κριθεί η ουσιαστική βασιμότητα των ενστάσεων μας και εφόσον οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν αποκλειστικά με βάση τον νόμο, θα οδηγηθούμε σε ακυρότητα τόσο της διαδικασίας της προκαταρκτικής όσο και αναγκαία της ποινικής δίωξης.

Η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ χρησιμοποίησε την Προανακριτική για να προκαλέσει πολιτικές εντυπώσεις για στελέχη του κόμματός σας χρησιμοποιώντας ακόμη και παράνομες ηχογραφήσεις. Μέχρι πού πιστεύετε ότι θα φθάσουν;

Δεν νομίζω ότι αυτή η εξήγηση είναι επαρκής. Πράγματι ένας από τους στόχους είναι να δημιουργηθούν εντυπώσεις με την αγαστή συνεργασία των συστημικών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν ως εκτελεστικοί βραχίονες των επικοινωνιακών σχεδιασμών Μητσοτάκη. Όμως το θέμα είναι πολύ βαθύτερο. Η γνώμη μου είναι ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το βορίδειο θεώρημα: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία «θεσμικά» μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα διακυβέρνηση από την αριστερά. Το κράτος της δεξιάς παίρνει τα μέτρα του: Έχουν κινητοποιηθεί όλα τα θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα και παράκεντρα στήριξης του Μητσοτακικού καθεστώτος ακριβώς με στόχο το ξερίζωμα και τον εξοβελισμό οποιαδήποτε κοινωνικής δύναμης και οποιουδήποτε προσώπου τόλμησε ή τολμά να σηκώσει το ανάστημα του απέναντι στους «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας». Και σε αυτή την επιχείρηση αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα και πρακτικές:

Μυστικές υπηρεσίες, πράκτορες, παραδικαστικά κυκλώματα, αστυνομική βία και τρομοκρατία, εκδότες και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι του συστήματος Μητσοτάκη, εκβιασμοί, παράνομες παρακολουθήσεις, δολοφονία χαρακτήρων. Πλέον μιλάμε για μια ακροδεξιά δυστοπία, που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και στην οποία ένα μεγάλο μέρος του ΚΙΝΑΛ νιώθει δυστυχώς άνετα. Είμαστε σε μια περίοδο σκοτεινή, μια περίοδο εκφυλισμού θεσμών, κανόνων, συνταγματικών εγγυήσεων και το μέλλον προδιαγράφεται ανατριχιαστικό αν δεν υπάρξει μαζική κοινωνική και πολιτική αντίδραση.

Εφόσον οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν αποκλειστικά με βάση τον νόμο, θα οδηγηθούμε σε ακυρότητα τόσο της διαδικασίας της προκαταρκτικής όσο και αναγκαία της ποινικής δίωξης

Πώς σχολιάζετε την άσκηση ποινικής δίωξης στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Τουλουπάκη;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να τύχει οποιουδήποτε σοβαρού νομικού σχολιασμού αυτή η πρωτοφανής εξέλιξη με δεδομένο και το ακριβώς αντίθετο πόρισμα ενός εκ των δύο εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο που είχε προαναγγείλει τη δίωξη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Πολιτικά όμως είμαι πεπεισμένος ότι και αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο σχέδιο που εκτυλίσσεται για την πάταξη κάθε προσώπου ανεξαρτήτως θέσης που δεν θα σκύβει το κεφάλι υπακούοντας στις εντολές του καθεστώτος Μητσοτάκη. Το μήνυμα που στέλνεται με αυτή την εξέλιξη είναι νομίζω καθαρό: Κανείς να μην τολμήσει να τα βάλει μαζί μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως λειτουργεί με παρακρατικές, μαφιόζικες και πρακτόρικες μεθόδους. Πιστεύετε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή;

O Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδίστακτος. Και ανήκει σε μια πολιτική παράδοση που έχει έφεση στις παρακρατικές, τις μαφιόζικες και πρακτόρικές μεθόδους. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, που μπορεί να είναι και να ακούγονται βαριές αλλά δεν αποδίδουν πάντα το νόημα με την απαιτούμενη καθαρότητα και σαφήνεια: Εδώ στέλνεται ένα μήνυμα ότι όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μου, με τους ανθρώπους μου, με το σύστημα μου δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα. Θα βρεθεί κατηγορούμενος, θα βρεθεί εκδιωγμένος, άνεργος, δαρμένος, στο κρατητήριο. Και τούτο το μήνυμα αφορά τόσο τις κορυφές του κράτους όσο και την κοινωνία. Από τις ποινικές διώξεις δικαστών μέχρι τις πολιτικές διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, από τις δολοφονίες χαρακτήρων πολιτικών αντιπάλων μέχρι την αστυνομική βία και τρομοκρατία στον δρόμο υπό την καθοδήγηση Μητσοτάκη – Χρυσοχοϊδη αλλά και τις εισαγγελικές διώξεις και τους αδιανόητους για κοινοβουλευτική δημοκρατία περιορισμούς κίνησης και τις απαγορεύσεις άσκησης συνταγματικών δικαιωμάτων, το σχέδιο είναι ενιαίο και ανατριχιαστικό.

Βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το Βορίδειο θεώρημα: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία «θεσμικά» μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα διακυβέρνηση από την αριστερά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπαινίσσεται ότι θα γίνει εξεταστική για τον Ν. Παππά. Την βοηθάει τελικώς την κυβέρνηση η συντήρηση της σκανδαλολογίας;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προαναγγέλλει τα επόμενα βήματα του σχεδίου Μητσοτάκη για τον διωγμό κάθε πολιτικής δύναμης και κάθε προσώπου, που τολμά να αμφισβητεί το νέο καθεστώς. Θυμάστε που κάναμε λόγο για ορμπανισμό ως την κύρια ιδεολογική αναφορά του κου Μητσοτάκη; Νομίζω πλέον ότι αυτή η αναφορά δεν αποδίδει τη σφοδρότητα του σχεδίου αλλά και το μίσος του καθεστώτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αναβίωση της πολιτικής παράδοσης του Μητσοτακικού καθεστωτισμού. Και επιτρέψτε μου να το ξαναπώ: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σκανδαλολογία, αλλά για επιχείρηση εξοβελισμού, ξεριζώματος και πολιτικής δίωξης οποιουδήποτε προσώπου ή κοινωνικής και πολιτικής δύναμης που δεν σκύβει το κεφάλι αδιαμαρτύρητα στις επιδιώξεις του καθεστώτος. Όμως να ξέρετε ότι, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, αυτή η παράδοση δεν πρόκειται να κυριαρχήσει ούτε να μακροημερεύσει.

Δ. Τζανακόπουλος στο newsique: Βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το βορίδειο θεώρημα – Να ληφθούν όλα τα αναγκαία «θεσμικά» μέτρα ώστε να αποτραπεί μια νέα διακυβέρνηση από την αριστερά

Πάντως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει έναν κοινό βηματισμό στη Βουλή, αν κρίνει κανείς από την στάση του δεύτερου στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις…

Το ΚΙΝΑΛ σε δύο κορυφαίες στιγμές εφαρμογής του σχεδίου Μητσοτάκη δεν έχει απλώς επιλέξει τον κοινό βηματισμό αλλά την ταύτιση με τους στόχους του. Τόσο στην προανακριτική όσο και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις το ΚΙΝΑΛ έδειξε ότι έχει διαλέξει πλευρά. Φυσικά υπάρχουν στο εσωτερικό του δυνάμεις και πρόσωπα που δυσφορούν με τις επιλογές Γεννηματά και της ηγετικής ομάδας και στις οποίες οφείλεται μια αίσθηση αμφιταλάντευσης, που έδινε το ΚΙΝΑΛ σε κάποιες φάσεις της πρώτης χρονιάς διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτές οι φωνές αρκούν για να μετατοπίσουν το ΚΙΝΑΛ από τη στάση που έχει επιλέξει από το 2012, την ταύτιση δηλαδή με τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά υπό την καθοδήγηση Βενιζέλου, στάση που εξακολουθεί να τηρεί η κα Γεννηματά. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ θα εξαρτηθεί από την έκβαση αυτής της σύγκρουσης: Είτε θα απορροφηθεί πλήρως από τη ΝΔ είτε θα μετασχηματιστεί σε ένα κεντρώο, συντηρητικό μεν αλλά αποστασιοποιημένο ή ακόμα και εχθρικό προς τις επιδιώξεις Μητσοτάκη κόμμα, που ενδεχομένως θα μπορεί να καλύψει ένα μικρό πολιτικό κενό στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά το 2012.

Μιλάμε για μια ακροδεξιά δυστοπία, που απειλεί ευθέως τη δημοκρατία και στην οποία ένα μεγάλο μέρος του ΚΙΝΑΛ νιώθει δυστυχώς άνετα.

Εκτιμάτε ότι ο νέος Νόμος για τις συναθροίσεις δεν θα μπορέσει τελικώς να εφαρμοστεί. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αν αυτός ο αντισυνταγματικός νόμος μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το θέμα απασχολεί τους εμπνευστές του, τον κο Μητσοτάκη και τον κο Χρυσοχοϊδη. Το θέμα για μας είναι ότι ο νόμος αυτός δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Από κανέναν. Από τα πολιτικά κόμματα, από τα σωματεία, από τους φοιτητικούς συλλόγους, από τα κοινωνικά κινήματα. Πρέπει να φανεί στην πράξη η αμφισβήτηση του καθώς είναι ένας νόμος που αφενός αποσκοπεί στην αποτροπή διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων και έχει συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές στοχεύσεις. Η ιδεολογική στόχευση είναι σαφής και σχετίζεται με την εμμονή του καθεστώτος Μητσοτάκη να θεωρεί οποιαδήποτε συλλογική διαμαρτυρία στα σχέδια του ως κοινωνικά επιζήμια. Η πολιτική στόχευση είναι επίσης σαφής: Το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του καθεστώτος να εξαφανίσει οποιαδήποτε φωνή, οποιοδήποτε συλλογικό υποκείμενο, οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική δύναμη που δεν υπακούει αδιαμαρτύρητα στις εντολές και δεν αποδέχεται ζητωκραυγάζοντας τις στοχεύσεις του από τη δημόσια συζήτηση αλλά και από τον πολιτικό χάρτη. Το όλο σχέδιο μπορεί να μοιάζει βέβαια μεγαλομανιακό αλλά αυτό δεν το καθιστά λιγότερο επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Δεν θεωρώ όμως ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις να τελεσφορήσει. Θα καταρρεύσει στο δρόμο.

Βλέπετε «θερμό» Φθινόπωρο;

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι μειώσεις μισθών, η κυβερνητικά τροφοδοτούμενη εργοδοτική ασυδοσία, η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κατάρρευση των εσόδων που θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε περιστολή δαπανών, η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξάνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και την κοινωνική δυσφορία. Δεν είμαι μάντης για να μπορώ να εξοφλήσω τις πολιτικές μορφές και τις κοινωνικές πρακτικές μέσω των οποίων θα εκφραστεί αυτή η υπαρκτή δυσφορία και δυσαρέσκεια. Στην εποχή των κρίσεων, γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας της εποχής μας, αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα: Το πρόσημο που θα πάρει η λαϊκή δυσαρέσκεια. Θα είναι σίγουρα ριζοσπαστικό αλλά προς ποια κατεύθυνση; Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά; Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τον πρώτο γύρο αυτής της μάχης, την περίοδο 2010-2014, απέναντι στον ριζοσπαστικό εθνικισμό και την άκρα δεξιά. Το ζητούμενο είναι να κερδίσει και τον επόμενο. Και νομίζω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις κοινωνικές και πολιτικές να το κάνουμε, εφόσον συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο, που είναι απολύτως κρίσιμη η διεύρυνση και μαζικοποίηση του κόμματος. Διότι αποτελούν την προϋπόθεση της κοινωνικής και πολιτικής μας αποτελεσματικότητας σε αυτή την μεγάλη και διαρκή μάχη της εποχής των κρίσεων.

Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να περιορίσει αλλά θα βαθύνει την ύφεση

Ποιες οι προβλέψεις σας για την οικονομία και ειδικότερα την πορεία της ύφεσης;

Οι προβλέψεις μας, αλλά όχι μόνο οι δικές μας, του συνόλου των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες. Το λέγαμε εξάλλου από την πρώτη στιγμή, από την ανακοίνωση του «Μένουμε Όρθιοι 1» ότι η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν πρόκειται να περιορίσει αλλά θα βαθύνει την ύφεση. Διότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που ήταν το αυξημένο απόθεμα ρευστότητας, το γνωστό μαξιλάρι, για να διατηρήσει ζωντανή τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά. Τα μέτρα που πήρε ήταν σε λανθασμένο προσανατολισμό για τους εργαζόμενους και απολύτως ανεπαρκή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους, επέλεξε να επιδοτήσει την ανεργία, να αφήσει ελεύθερες τις απολύσεις, να απορρυθμίσει την αγορά εργασίας, να δώσει σήμα μείωσης μισθών, να προωθήσει και να μονιμοποιήσει την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει μισή δουλειά μισός μισθός. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κανένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που επέλεξε δεν λειτούργησε και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Όμως αυτό δεν ήταν τυχαίο, όπως προέκυψε και από την έκθεση Πισσαρίδη. Η κυβέρνηση έκανε την κρίση του κορωνοϊού ευκαιρία για την προώθηση του σχεδίου της, που είναι η αλα ΔΝΤ αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Διότι σύμφωνα με τις εμμονές της κυβέρνησης, ο δρόμος για την ανάπτυξη περνά μέσα από την συντριβή της εργασίας αλλά και από την εκκαθάριση των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών μικρών επιχειρήσεων. Χωρίς να λαμβάνονται φυσικά υπόψη οι κοινωνικές συνέπειες αυτών των πολιτικών αλλά ούτε και η αρνητική οικονομική εμπειρία από την εφαρμογή τους την περίοδο 2010-2014. Διότι τελικά ήταν ακριβώς αυτές οι εφαρμοσμένες πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην απόλυτη κατάρρευση.

-Ad-