Δ. Τζανακόπουλος: Βασανιστήρια όσα έκανε η ΕΛ.ΑΣ. Είχαμε καταγγελίες για ουρλιαχτά στο Α.Τ. Εξαρχείων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στα φαινόμενα έντονης βίας που παρατηρήθηκαν κατά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια, χαρακτήρισε ως «βασανιστήρια» τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Περιμένω από τους υπουργούς να καταδικάσουν τα βασανιστήρια και για τα οποία είναι υπεύθυνα όργανα της τάξης. Και μετά να κάνουμε όση συζήτηση θέλετε για την οργάνωση της αντεγληματικής πολιτικής του ελληνικού κράτους», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «πριν από αυτό να δεσμευτείτε ότι θα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να βρεθούν οι άνθρωποι που τέλεσαν τις παράνομες αυτές πράξεις. Δεν είμαι όμως αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις της ΝΔ. Το αδιέξοδο στο προσφυγικό και η διάρρηξη της σχέσης με ακροδεξιά ακροατήρια σας έκανε να επιλέγετε τον εύκολο για σας αλλά κατάπτυστο δρόμο της ακραίας καταστολής για να επαναπροσδιορίσετε την πολιτική αυτή σχέση».

«Αν αυτά συμβαίνουν σε δημόσια θέα τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των κρατητηρίων; Είχαμε καταγγελίες για ουρλιαχτά στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων. Έχουμε βασανιστήρια στην Ελλάδα. Τα όσα δημοσιεύθηκαν με τη στενή έννοια του όρου συνιστούν βασανιστήρια. Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή εντολή για να προσεγγίσει ακροδεξιά ακροατήρια. Δεν μπορεί να υπάρξουν οι όροι για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση. Τορπιλίζετε το πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που χρειάζεται συνεννόηση για τα ελληνοτουρκικά», κατέληξε.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Βορίδης επέκρινε τον κύριο Τζανακόπουλο ότι δεν έχει διαβάσει τις ανακοινώσεις του Υπουργείου για διενέργεια ελέγχου των καταγγελιών καθώς και ότι στο ΑΤ Εξαρχείων τα ουρλιαχτά σχετίζονταν με ψυχιατρικό περιστατικό ενώ καμία προσαγωγή από επεισόδια δεν υπήρξε.

Κάλεσε μάλιστα το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην τοποθετείται πριν ολοκληρωθεί η έρευνα: Εάν κάποιος μιλά για ενόχους και αθώους φανερώνει την πολιτική του θέση […] Εμείς λέμε ότι κάθε έκνομη ενέργεια θα ελέγχεται ενώ εσείς παίρνετε θέση και καταδικάζετε.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη συμπαράταξή του με συγκεκριμένα ακροατήρια, παραγνωρίζει τη λαϊκή εντολή να τερματιστεί η ανομία και το χάος, επίσης παραγνωρίζει και το ότι η ΕΛΑΣ προστάτευσε το δικαίωμα στη διαδήλωση με επιτυχημένα μέτρα. Χαρακτήρισε μάλιστα «συγκλονιστικό» το να λέει ότι «δεν μπορούμε να έχουμε πεδίο πολιτικής συνεννόησης για τα ελληνοτουρκικά» επειδή υπήρξαν περιστατικά που ελέγχονται. Αυτή η θέση φανερώνει τις προτεραιότητες σας, είπε ο κ. Βορίδης.

-Ad-