Δ. Βίτσας στο newsique: «Τι άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί ο Χρυσοχοΐδης;»

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης;» διερωτάται ο Δημήτρης Βίτσας μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης και τον ξυλοδαρμό πολιτών. Με τη συνέντευξη του στο newsique.gr σχολιάζει πως όσα συνέβησαν δεν αφορούν μόνο τον “υπερβάλλοντα ζήλο” κάποιων αστυνομικών αλλά συνδέονται με την κυβερνητική τακτική που έχει περάσει στα σώματα ασφαλείας.

Ο κ. Βίτσας αναφέρει πως στην πανδημία η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη της επικοινωνιακής διαχείρισης, χαρακτηρίζει χυδαίο φαινόμενο τις παρατυπίες με γαλάζιους εμβολιασμούς και παρατηρεί ότι δείχνει την κουλτούρα της δεξιάς.

Για την υπόθεση Κουφοντίνα προειδοποιεί πως ο θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας θα είναι κηλίδα για τη χώρα ενώ για τη δήλωση Δριτσα επισημαίνει: “Ο Θοδωρής έδωσε μια γενναία απάντηση γι’ αυτό το ζήτημα».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Βίτσα, το lockdown καλά κρατεί και δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Η κυβέρνηση πάντως λέει ότι πάμε καλά…

Η κυβέρνηση ακολουθεί και στην πανδημία την πεπατημένη της επικοινωνιακής διαχείρισης. Ό,τι και να λέει, η πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες λέει κάτι άλλο. Έχουμε στη χώρα μας ένα από τα σκληρότερα και περισσότερο μακρόχρονα lockdown της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου, με μόνη προοπτική άρσης των δήθεν έξυπνων μέτρων την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Οι οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτήν τη συνταγή, διότι επέλεξε να μην κάνει αυτά που έπρεπε, όταν έπρεπε. Και συνεχίζει. Όμως, η πανδημία δεν καταπολεμείται μέσω των δελτίων ειδήσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών.

 

Τι μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα για μία αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας;

Εμείς από την αρχή έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, εγώ τα λέω αυτονόητα. Η πρότασή μας για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ενιαίο σχέδιο και κοινά αποδεκτό Υπουργό Υγείας ισχύει. Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, δομές και μέσα. Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Συνταγογράφηση των τεστ και ιχνηλάτηση
των κρουσμάτων, ώστε οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες. Μέτρα υγιεινής και προστασίας στους χώρους δουλειάς. Περισσότερες σχολικές αίθουσες με λιγότερους μαθητές, για να τηρούνται οι αποστάσεις. Εμβολιασμοί και διεκδίκηση της εξασφάλισης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας σε επίπεδο ΕΕ. Έμφαση και στις θεραπείες που πλέον έχουν αναπτυχθεί, κλπ.

 

«Η πανδημία δεν καταπολεμείται μέσω των δελτίων ειδήσεων και των τηλεοπτικών εκπομπών»

 

Στο θέμα των εμβολιασμών η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πότε θα αποκτήσουμε ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας;

Θα ήθελα κι εγώ να ξέρω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα! Το ζήτημα των εμβολιασμών δεν είναι μόνο κυβερνητικό φιάσκο αλλά δείχνει και τις βαθιές δομικές αδυναμίες της ΕΕ. Μπορεί να λέμε ότι είναι ανεπίτρεπτο η ΕΕ να είναι τόσο πίσω, όταν Βρετανία, Ασία και ΗΠΑ προχωρούν γρήγορα προς την επίτευξη της ανοσίας που θα σημάνει και τη λήξη της πανδημίας, γεγονός είναι όμως ότι συμβαίνει. Συνεπώς, πέρα από την καταγγελία ή τις δικαιολογίες για την αποτυχία της ΕΕ, κάθε κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις. Η δική μας κυβέρνηση κινείται μεταξύ του «τι να κάνουμε, είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα» και στην εμφάνιση μιας ψευδούς εικόνας. Δείτε για παράδειγμα: Μιλάνε για ένα 1.000.000 εμβολιασμούς, όταν οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι 650.000 με 350.000 εξ αυτών να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Τα εμβόλια ανανεώνονται, κάποτε θα έρθουν, όμως φοβάμαι πως ακόμα και τότε θα υπάρξουν ταξικές και πολιτικές επιλογές.

 

Μέσα σ’ όλο αυτό πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράτυπους γαλάζιους εμβολιασμούς…

Είναι ένα φαινόμενο όχι απλά ανήθικο αλλά χυδαίο. Δείχνει την κουλτούρα των στελεχών της Δεξιάς: «Εγώ να είμαι καλά και για τους άλλους βλέπουμε». Τέτοιες κοινωνίες και τέτοια στελέχη χρειαζόμαστε; Όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και επιβεβαιώνονται, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και αυστηρή, ιδίως όταν τα άτομα αυτά έχουν θεσμική ιδιότητα.

 

Οι παράτυποι γαλάζιοι εμβολιασμοί δείχνουν την κουλτούρα των στελεχών της Δεξιάς: «Εγώ να είμαι καλά και για τους άλλους βλέπουμε»

 

Στο θέμα του Κουφοντίνα η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται το κράτος δικαίου και η κυβέρνηση αντιτείνει ότι υποστηρίζει τα αιτήματα δολοφόνων…

Η επίκληση του κράτους δικαίου βρίσκεται στο επίκεντρο του ζητήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη κηλίδα θα είναι για τη χώρα ενδεχόμενος θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας. Τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον, τέτοια περιστατικά είναι συνυφασμένα με καθεστώτα ανελεύθερα και αυταρχικά και με καταστάσεις εκτροπής, όχι με δημοκρατίες που λειτουργούν όπως πρέπει. Τα βλέπαμε στη Βρετανία της Θάτσερ πριν 40 χρόνια, σε πολύ σκοτεινές περιόδους. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, και κυρίως η κυβέρνηση, εάν θέλουμε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται σε έναν τέτοιο κατάλογο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα του 2021.

 

Βίτσας στο newsique: «Η τακτική των κ.κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη προσβάλλει τα στελέχη της αστυνομίας που εκτελούν το καθήκον τους με βάση το σύνταγμα και τους νόμους».

 

Ήταν και η δήλωση του κ. Δρίτσα που τροφοδότησε την κυβερνητική επιχειρηματολογία…

Ο Θοδωρής έδωσε ο ίδιος μια γενναία απάντηση για αυτό το ζήτημα, διευκρινίζοντας τι ακριβώς εννοούσε και το πώς μια κακή διατύπωση του λόγου του έδωσε λαβή για παρερμηνείες. Είναι αστείο και εξοργιστικό να επανέρχεται η ΝΔ σε αυτό το ζήτημα, θέλοντας να υποστηρίξει τι ακριβώς; Το κάνει απευθυνόμενη σε συντηρητικά κοινωνικά αντανακλαστικά. Το κάνει κρύβοντας την αλήθεια περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κοινωνία θα βρει μπροστά της και εναντίον της τέτοιες νεοδημοκρατικές αντιλήψεις.

 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη κηλίδα θα είναι για τη χώρα ενδεχόμενος θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας»

 

Πώς κρίνετε τα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης;

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης; Δεν υπάρχει ίχνος πολιτικής ευθύνης; Πολιτικής ευθιξίας, μήπως; H αστυνομική αυθαιρεσία έχει φτάσει σε σημείο εκτροπής. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα αστυνομικών με «υπερβάλλοντα ζήλο» αλλά για κυβερνητική τακτική που έχει περάσει στα σώματα ασφαλείας. Οι αστυνομικοί που φέρονται με αυτόν τον τρόπο σε πολίτες το πράττουν διότι ξέρουν ότι εφαρμόζουν εντολές άνωθεν και ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς.

Η τακτική των κ.κ. Μητσοτάκη και Χρυσοχοΐδη συγχρόνως προσβάλλει τα στελέχη της αστυνομίας που εκτελούν το καθήκον τους με βάση το σύνταγμα και τους νόμους. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αστυνομία υπάρχει διότι καλύπτεται από αυτή τη δημοσιογραφία. Το είδαμε και στο περιστατικό της Νέας
Σμύρνης: Εάν δεν υπήρχαν τα βίντεο ως αδιάψευστοι μάρτυρες, η επίσημη εκδοχή των γεγονότων θα έμενε στη δήθεν «ενέδρα 30 ατόμων κατά αστυνομικών». Επιτέλους, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αστυνομοκρατούμενο κράτος.

 

«Οι αστυνομικοί που φέρονται με αυτόν τον τρόπο σε πολίτες το πράττουν διότι ξέρουν ότι εφαρμόζουν εντολές άνωθεν και ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς»

 

Σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η οικονομία όταν θα βγούμε από αυτήν την περιπέτεια;

Σε μαύρο χάλι. Θα χρειαστεί χρόνος και γενναίες ενέσεις για πραγματική ανάταξη. Αλλιώς, την παρούσα ύφεση θα ακολουθήσει κύμα νέας ανεργίας και μειώσεων των εισοδημάτων. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σχετικά μιλώντας. Μάλιστα, αυτές τις μέρες βλέπουμε να επανέρχονται τα διαβόητα Greek statistics σε μια προσπάθεια να φανεί ότι η οικονομική ύφεση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο προβλεπόταν. Σύμφωνα, όμως, με όλους τους υπόλοιπους κανονικούς ανθρώπους και κυρίως την αγορά και τους εργαζόμενους, που κάτι παραπάνω ξέρουν για τις πραγματικές συνθήκες, η οικονομία θα βγει από την πανδημία ισοπεδωμένη. Αυτή η κατάσταση μπορούσε να είχε αποφευχθεί και με επιλογή της κυβέρνησης αυτό δεν συνέβη.

 

Το πρόγραμμά σας δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας που ακόμη δεν έχουν φανεί σε όλο τους το μέγεθος;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσεκτικά σχεδιασμένο, ακριβώς για να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί μέσα από τη νέα κρίση. Προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά, προβλήματα διακυβέρνησης, προβλήματα ποιότητας της δημοκρατίας. Θα δώσω ένα μόνο παράδειγμα: Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που παρουσίασε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Η θεμελιώδης αρχή της πρότασης μας είναι ότι η υγεία, όπως φάνηκε με τραγικό τρόπο στην πανδημία, είναι δημόσιο αγαθό και οφείλει να είναι εξασφαλισμένη για όλον τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Πάνω σε αυτήν την αρχή που είναι σύμφωνη με τις αξίες της Αριστεράς, χτίζουμε μια δομή με συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημόσια δαπάνη για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ, την πρόσληψη χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών με καλύτερες απολαβές, τον τριπλασιαμό των ΤΟΜΥ και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το άνοιγμα νέων νοσοκομείων και μονάδων που είχαν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια, την ανάπτυξη νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ και ούτω καθεξής.

 

«Η οικονομία θα βγει από την πανδημία ισοπεδωμένη»

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είστε έτοιμοι για εκλογές;

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και πάλι την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από ακόμα μια βαθιά κρίση, όταν μας δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε μια ταχεία διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης με στόχο να στηρίξει πολιτικά όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας. Η ανάγκη για μια προοδευτική πολιτική αλλαγή είναι άμεση και επείγουσα. Όσο το συντομότερο συμβεί, τόσο το καλύτερο.

 

Με πιθανότητα νίκης;

Σε κάθε μάχη πας για να νικήσεις. Ο κόσμος έχει σχηματίσει καλή εικόνα του πώς μεταφράζεται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του και λέει ήδη «αρκετά, ως εδώ». Με την ηγεσία του Τσίπρα, με το κόμμα ενωμένο σε κοινό στόχο, με κυβερνητικό πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων λύσεων, η πολιτική λύση, η αλλαγή κυβερνητικής σελίδας είναι κοντά.

 

*Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

-Ad-