Δακτύλιος: Πρεμιέρα σήμερα – Ανατροπή για το υγραέριο – Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα

Πρεμιέρα σήμερα για τον δακτύλιο που πολλοί ελπίζουν να περιορίσει έστω και λίγο τις ατελείωτες ουρές.

STOP στην ελεύθερη κίνηση οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας από αύριο το πρωί.

Πράσινο θα βλέπουν ανάλογα την ημέρα, όσοι έχουν μονό ή ζυγό αριθμό πινακίδας, και όσοι καταφέρουν να αποκτήσουν άδεια δακτυλίου.

Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής του δακτυλίου είναι: Δευτέρα-Πέμπτη: 07.00-20.00 Παρασκευή: 07.00-15.00

Πολλοί είναι οι οδηγοί –ιδιώτες και επαγγελματίες- που ελπίζουν να μπει τέλος στην εξουθενωτική κίνηση του τελευταίου μήνα.

«Πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί και αξίζει. Πιστεύω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για την πόλη μας, έχει παρα πολύ κίνηση πιστεύω ο δακτυλιος να κάνει κατι» δηλώνει ένας πολίτης.

Οι κατηγορίες των οχημάτων που εξαιρούνται από την εκ περιτροπής κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι:

•ηλεκτρικά

•εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου

•υβριδικά οχηματα

•κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών ο αριθμός των αδειών θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Όσοι επιθυμούν πάντως να υποβάλλουν αίτηση για άδεια δακτυλίου, θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα daktylios.gov.gr με τη χρήση του ΑΦΜ τους και της άδειας κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση που η αίτησή τους γίνει δεκτή θα μπορούν να εκτυπώσουν την άδεια, η οποία θα φέρει έναν μοναδικό κωδικό επαλήθευσης.

Ανατροπή για το υγραέριο

Ο Αντώνης Μπουκαούρης μετέτρεψε το αυτοκίνητό του από βενζίνη σε υγραέριο… ωστόσο, δεν του δίνεται η δυνατότητα να εξαιρεθεί του δακτυλίου αφού δεν είναι εκ κατασκευής όχημα υγραερίου, «από τη μία μου δίνει το υπουργείο αυτή τη δυνατότητα να έχω υγραέριο και να κινούμαι και από την άλλη με αποκλείει» δηλώνει.

Ακόμα και σήμερα Κυριακή οι ουρές των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης φέρνει του οδηγούς στα όρια της αντοχής τους, ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει από αύριο με την εφαρμογή τοπυ δακτυλίου.

Εκτός από τους μόνιμους κάτοικους και τα ταξι από τον δακτύλιο εξαιρούνται:

•Ιατροί

•Αναπηροι πολέμου

•ΑΜΕΑ

•Καρκινοπαθείς

•Μεταφορείς φαρμάκων

•Φυσικοθεραπευτές

•Δικαστικές

Η Τροχαία αναμένεται από αύριο κιόλας να αναπτύξει σημαντικό αριθμό ανδρών στον δακτύλιο ώστε να εντοπίζουν τους παραβάτες που θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Ποιος είναι ο δακτύλιος;

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Πώς κυκλοφορούν τα οχήματα;

Η κυκλοφορία θα γίνεται καθημερινά για όλα τα ΙΧ με το σύστημα «μονά-ζυγά».

Δηλαδή: Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα ΙΧ και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν αντιστοίχως τα ίδιου τυπου οχήματα, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).