Δασικοί χάρτες: Απόφαση-«βόμβα» από το ΣτΕ – Μεγάλες ανατροπές

Νομοθετική ρύθμιση στο… πρότυπο των οικιστικών πυκνώσεων για την εξαγορά των παρανόμων εκχερσωμένων εκτάσεων που είδαν για δεύτερη φορά την «πόρτα» του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές αναμένεται να φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η απόφαση του ΣτΕ αφορά περί τα 2 εκατ. δασικά στρέμματα που βρίσκονται σε Λάρισα, Ηλεία, Αχαΐα, Λακωνία, Μαγνησία κ.τ.λ. και οι αγρότες έναντι αντιτίμου μπορούσαν να τα αξιοποιούν. Από τη διαδικασία εξαιρούνται όσες εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται μέσω του περιβαλλοντικού νόμου, καθώς είναι γη την οποία είχε διανείμει το κράτος για καλλιέργεια προ του 1975.

Παρότι δεν έχει ακόμα καθαρογραφτεί η απόφαση και οι επιμέρους λεπτομέρειες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτό που έγινε γνωστό είναι το τελικό φρένο που βάζει η Ολομέλεια στις παράνομες εκχερσωμένες εκτάσεις ιδιοκτητών, αφήνοντας επί της ουσίας περί τα 2 εκατ. στρέμματα στον αέρα. Το πρόβλημα ωστόσο γιγαντώνεται, δεδομένου ότι χιλιάδες αγρότες από το 2017 όπου και προβλεπόταν και στην πράξη η εξαγορά των συγκεκριμένων εκτάσεων κινδυνεύουν να χάσουν τα ποσά που κατέβαλλαν σε ενστάσεις ώστε να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους, αλλά και να μείνουν χωρίς επιδοτήσεις.

Δασικοί χάρτες: Απόφαση-«βόμβα» από το ΣτΕ – Μεγάλες ανατροπές

Το σχέδιο

Οπως τονίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι αφορά χιλιάδες πολίτες και για αυτό τον λόγο το ΥΠΕΝ θα επιχειρήσει να βρει τη χρυσή τομή ώστε αφενός να μη χαθούν περιουσίες και αφετέρου να μην υπάρξει ζήτημα συνταγματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση η οποία θα ξεκαθαρίζει τι θα γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ποσά που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα οι αγρότες προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν τη δασική έκταση που είχαν τόσα χρόνια στην κυριότητά τους. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο θα επιχειρήσει να φέρει μια αντίστοιχη πρόταση με αυτή των οικιστικών πυκνώσεων, η οποία, αφού πάρει το πράσινο φως του ΣτΕ, θα μπορεί να συνεχίσει να παραχωρεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη γη στους πολίτες που τη δούλευαν μέχρι τώρα έναντι τιμήματος.

Δασικοί χάρτες: Απόφαση-«βόμβα» από το ΣτΕ – Μεγάλες ανατροπές

Το χρονικό

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφερε στο προσκήνιο παθογένειες δεκαετιών που κρύβονταν επιμελώς κάτω από το χαλί. Σε μια προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα, η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει εξαγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων που θεωρούνται δασικές. Ωστόσο, πέρσι τέτοια περίοδο έπειτα από προσφυγές το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες δόθηκε αυτή η δυνατότητα έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου και παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια. Με την απόφαση που βγήκε τώρα δίνεται οριστικό τέλος.

Η απόφαση αρ.645/2019 του Ε’ τμήματος αφορά προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) κατά της συνταγματικότητας τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014 και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η πλήρης εξαγορά εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και η αγορά του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007.

Την είδηση της απόφασης έκανε γνωστή ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Νικόλαος Μπόκαρης. «Η δικαίωση της ΠΕΔΔΥ και του ΓΕΩΤΕΕ θα έπρεπε να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης των πολιτικών ηγεσιών των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στα δασικά οικοσυστήματα και, κυρίως, την ασφαλέστερη νομοθέτηση για αυτά (βλέπετε δασικοί χάρτες) με κριτήριο τη συνταγματική κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του ΟΠΕΚΕ, οι παράνομα εκχερσωμένες εκτάσεις που επιδοτούνται ξεπερνούν τα 2 εκατ. στρέμματα. Οι περισσότερες επιδοτούμενες εκτάσεις βρίσκονται στη Λάρισα και είναι 554.952 στρέμματα. Ακολουθούν Ηλεία με 302.556 στρέμματα, Αχαΐα με 198.227 στρ., Λακωνία με 169.585 στρ., Μαγνησία με 149.695 στρ., Μεσσηνία με 139.683 στρ., Χαλκιδική με 131.580 στρ., Κοζάνη με 109.078 στρέμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει κάτι στη διάταξη του περιβαλλοντικού νόμου, με την οποία προβλέπεται ότι από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών εξαιρούνται περιοχές που ο χαρακτήρας τους άλλαξε νομίμως πριν από το 1975, από δασικός σε άλλης μορφής, με ισχύουσες πράξεις της Διοίκησης. Παράλληλα, το όλο θέμα δεν πρόκειται να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.

Εξαιρούνται από την απόφαση

Αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των εκτάσεων που αφορούν κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις.

Διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.
Αδειες υπουργού ή νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, όταν δεν έχει αλλάξει η χρήση.

Πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως απαλλοτριώσεις με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας ή άδειες εγκατάστασης ή / και λειτουργίας βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας.

-Ad-