Δεύτερες εκλογές 2023: Νέα ημερομηνία – Πότε θα γίνουν

Καθαρή νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία, συντρίβοντας τον μεγάλο της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου ότι είναι ένα βήμα μακριά από την αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει το συντομότερο σε δεύτερες εκλογές και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ημερομηνία τελικά θα πάει πριν από τις 2 Ιουλίου που ήταν και η επικρατέστερη.

Την επόμενη των εκλογών, δηλαδή σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Διεκδικώντας πλέον όμως μια ξεκάθαρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και επιδιώκοντας την περαιτέρω εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα την αξιοποιήσει και θα την επιστρέψει. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, στο γαλάζιο εκλογικό επιτελείο εκτιμούν ότι με φόντο τα χθεσινά αποτελέσματα, η διαδικασία των διερευνητικών θα είναι πολύ σύντομη και δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο των εννέα ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το επικρατέστερο σενάριο τώρα, θέλει τις διαδικασίες να επιταχύνονται και οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής να στηθούν στις 25 Ιουνίου.