Δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η διαδικασία των διαβουλεύσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την κυβέρνηση να έχει και δεύτερες σκέψεις για τον χρόνο ισχύος των αυξήσεων.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνει πλέον το σενάριο η αύξηση να μετατεθεί για το 2021 και το ποσό να φθάνει το 7%, καθώς δεν θέλει να επηρεαστεί η απασχόληση, σύμφωνα με το MEGA.

Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει το σενάριο αυτό ,από τον Ιανουάριο του 2021 ο εργαζόμενος θα δει στη τσέπη καθαρά 38 € το μήνα το χρόνο ενώ θα έχει ένα κέρδος της τάξεως των 532€ /χρόνο περίπου δηλαδή ένα ακόμη μισθό.

Αυτοί που εισηγούνται αναβολή της αύξησης θεωρούν ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούνιο θα αυξήσει κατά ένα μικρό ποσοστό το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.

Εξακολουθεί να υπάρχει και το σενάριο η κυβέρνηση τελικά να ακολουθήσει την προεκλογική της δέσμευση και να αυξήσει το κατώτατο μισθό κατά το διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης.

Αυτό μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως του 4%-5% από τον Ιούλιο. Σε αυτή τη περίπτωση ο εργαζόμενος θα δει στη τσέπη του διαφορά 22-27€ καθαρά δηλαδή το χρόνο 308€-378€ καθαρά.

Παρόλα αυτά φορείς της αγοράς υποστηρίζουν πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνοδευτεί και με άλλες μεταρρυθμίσεις.