ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ από τη γενική συνέλευση των μετόχων, στο πλαίσιο της οποίας η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε ως ανεπανάληπτη ευκαιρία την τρέχουσα συγκυρία και παρουσίασε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα των κινήσεων αυτών για τη ΔΕΗ και τους μετόχους.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της διοίκησης. η διατήρηση του ελέγχου της διοίκησης του Διαχειριστή, με διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνονται στη συμφωνία μετόχων. Η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότης αναδείχθηκε η Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία), υπογραμμίστηκε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τη βελτίωση των επιδόσεων της ΔΕΗ, την ανάδειξη της χώρας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, την άνθιση κεφαλαιαγορών και την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μόνη συναλλαγή που δεν επιβαρύνει τον ισολογισμό με περαιτέρω δανεισμό και παρέχει ισχυρά κεφάλαια για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ», τονίστηκε σε σχετική ερώτηση μετόχου.

Σχετικά δε με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται διαφανής και πλήρως ανταγωνιστική διαδικασία της τιμής της έκδοσης. Ωστόσο θα υπάρξει πρόνοια για προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων με τρόπο που θα διασφαλίζει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.

Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Στη συνέλευση μετείχαν εκπρόσωποι του 73,72% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025