Δείπνο εργασίας Μητσοτάκη – Μισέλ στις Βρυξέλλες

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα (ΠΔΠ), η στάση της Τουρκίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το ζήτημα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων.

Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:30 ώρα Ελλάδας στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα θερμό, δεδομένης της πολύ καλής σχέσης των δύο αντρών.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της Ε.Ε. που συναντά ο κ. Μισέλ για το ΠΔΠ, έκανε μια αναλυτική συζήτηση για τους πόρους που θα λάβει η χώρα μας από τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναπτύσσοντας το πολιτικό σκεπτικό του, τόνισε στον κ. Μισέλ ότι ως η πρώτη μεταλαϊκιστική κυβέρνηση στη χώρα, πρέπει να στηριχθεί από την Ε.Ε.

«Στόχος του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να ισορροπήσει, ανάμεσα στις χώρες της συνοχής και στους καθαρούς συνεισφορείς, σε ένα περιβάλλον σκληρής διαπραγμάτευσης», ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Οι ίδιες εκτιμούν ότι, υπό τα δεδομένα αυτά, η συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κ. Μισέλ είναι αυτός που έχει αναλάβει προσωπικά την υπόθεση εξεύρεσης της σολομώντειας λύσης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, πραγματοποιώντας διμερείς επαφές με τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.

Άλλωστε το ζήτημα του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2021-2027 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό μάλιστα, το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε και η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις 20 Φεβρουαρίου.

Έγινε, επίσης, εκτεταμένη συζήτηση για την Τουρκία, την Λιβύη και τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων ενόψει της τακτικής Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.