Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: Πυρά Χαφτάρ κατά Τουρκίας – Άρχισαν ξανά οι εχθροπραξίες

Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να προσπάθησαν να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στην Λιβύη ωστόσο ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, άφησε τον Αλ Σάρατζ μόνο του και η διαφαινόμενη εκεχειρία έπεσε στο κενό πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Οι Χαλίφα Χαφτάρ και Αλ Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαλίφα Χαφτάρζήτησε περισσότερο χρόνο (ως το πρωί της Τρίτης) για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο αποχώρησε τα ξημερώματα, χωρίς να έχει υπογράψει την συμφωνία. «Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik, ενώ ιστοσελίδα προσκείμενη στον ΛΕΣ αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την συγκεκριμένη συμφωνία.

Παρ’ ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τζουζέπε Κόντε, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει και πιστεύει πως σύντομα θα υπογραφεί η (μόνιμη) κατάπαυση του πυρός μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε την υπογραφή εκεχειρίας, κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πλέον πιθανό.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά ΜΜΕ, το κλίμα στην διάσκεψη ήταν τεταμένο. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χωριστά καθώς κανείς, ούτε ο Σάρατζ ούτε ο Χαλίφα Χαφτάρ ήθελαν να ιδωθούν. Τα πράγματα φαίνεται να πήραν άσχημη τροπή όταν ο Χαλίφα Χαφτάρ αισθάνθηκε πως πιέζεται περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει η θέση του. Άλλωστε ο στρατός του έχει ξεκάθαρο στρατιωτικό πλεονέκτημα στη Λιβύη και βρίσκεται ήδη σε προάστια της Τρίπολης, ενώ ο Σάρατζ έχει εγκλωβιστεί στην πρωτεύουσα. Αρχικά ζήτησε μεγαλύτερη προθεσμία, αλλά στο τέλος αποχώρησε.

Ο λόγος για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως εντοπίζεται στον άνθρωπο που ήθελε να αποκομίσει και τα περισσότερα οφέλη και να εμφανιστεί στην διεθνή κοινότητα ως ειρηνοποιός. Ο Ταγίπ Ερντογάν λέγεται πως ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από την Τρίπολη κάτι το οποίο έθετε τον Λίβυο στρατηγό ουσιαστικά σε υποχώρηση. Για άλλη μία φορά ο Χαλίφα Χαφτάρ σύμφωνα με τις πληροφορίες τάχθηκε κατά της Τουρκίας εγκαλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά της Λιβύης.

«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο (σ.σ. μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης).

Τα στρατεύματα των δύο πλευρών εμπλέκονται σε φονικές μάχες προ των πυλών της Τρίπολης τους τελευταίους εννέα μήνες, αφότου ο Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τους άνδρες του να αρχίσουν επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη, πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι ο ΛΕΣ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.