Μητσοτάκης: «Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν» – Βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel επισκέφθηκαν σήμερα τον Έβρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Κ. Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της ΕΕ προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως«η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών». Παράλληλα τόνισε ότι «οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν».

«Είδαμε από κοντά στη συμβαίνει εδώ. Και αυτή είναι μια: η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της, να στέλνει χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Παραβιάζει κατάφορα την κοινή δήλωση με την ΕΕ. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την προστασία της χώρας μου. Κινούμαστε απολύτως στα πλαίσια του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: μην προσπαθείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα. Ένα διεθνές πρόγραμμα δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της μια χώρα».

Βασικά σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη:

  • Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και επιχειρεί να στείλει κατατρεγμένους στη χώρα μας ζητώντας ανταλλάγματα. Τους χρησιμοποιεί και παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ.
  • Η Τουρκία είναι επίσημος διακινητής. Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό, συνιστά μια ασύμμετρη απειλή. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει τη μορφή της επιβολής
  • Υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου. Και υποχρεώση της Ευρώπης να προστατεύσει την Ελλάδα και αυτό θα κάνει.
  • Mην επιχειρείτε να μπείτε στην Ελλάδα, δεν θα το καταφέρετε. Δεν μπορεί μια χώρα να σηκώσει ένα διεθνές πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.» και δήλωσε πως η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα. «Είδαμε τι συμβαινεί εδώ παρά τη προπαγάνδα των fake news», πρόσθεσε

«Δυστυχώς η Τουρκία μετατράπηκε σε επίσημο διακινητή μεταναστών» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η χώρα αντιμετωπίζει μία ασσύμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Παράλληλα, ανέφερε πως αποτελεί «υποχρέωση μας η προφυλάξη της εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Κινούμαστε απολύτα στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορα της, αποτρέψαμε την παράνομη είσοδο σε πάνω από 24.000 μετανάστες».

Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα

«Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε τα σύνορα και ταυτόχρονα να δείχνετε σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υλοποιείται η συμφωνία με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

«Περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να σέβονται και να τηρούν αυτά που που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας» υπογράμμισε ο κ. Μισέλ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε πως απαιτείται διπλωματική λύση για αυτό και η Ε.Ε. υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Χρειάζεται η δέσμευσή μας για περισσότερες ελπίδες και προοπτικές στο μέλλον» κατέληξε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

η χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Καστανιές.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τα ελληνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα αποτελεί το να τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά σύνορα, ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε, ότι:

«H Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης».