Λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε ρυθμούς προετοιμασιών, ώστε η επιστροφή στο σχολείο και το διάβασμα να γίνει όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ευχάριστη.
Για να πετύχετε αυτό σας προτείνουμε 9 συμβουλές ώστε ο χώρος μελέτης να είναι λειτουργικός, όμορφος, να εμπνέει αλλά και να δίνει χαρά στον μικρό μαθητή! Προτού ξεκινήσετε και λαμβάνοντας υπόψη το σπίτι και τους χώρους του, θα πρέπει να σκεφτείτε αν το study room θα γίνει στο υπάρχον δωμάτιο του παιδιού ή σε έναν άλλο χώρο.
Σωστή διάταξη
Αφού καταλήξετε στον χώρο, πρέπει να βρείτε τη θέση όπου θα μπει το γραφείο. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε ένα σημείο με αρκετό φως. Ωστόσο, καλό είναι να βρίσκεται μακριά από το παράθυρο, ώστε το παιδί να παραμένει συγκεντρωμένο και να μην παρασύρεται από περισπασμούς, κοιτάζοντας συνεχώς έξω. Μια πρακτική λύση είναι το γραφείο να κοιτάζει προς τον τοίχο. Έτσι θα εξασφαλίσετε και περισσότερο ελεύθερο χώρο στο δωμάτιο.
Απαραίτητο Ξεκαθάρισμα
Κρατήστε μακριά την ακαταστασία κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα σε παλιά πράγματα που το παιδί δεν χρειάζεται πια, όπως στα βιβλία και τα τετράδια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Αφήστε κάποια συρτάρια και ντουλάπια άδεια για τα νέα πράγματα που θα χρειαστεί.
Το Γραφείο
Το γραφείο που θα επιλέξετε θα πρέπει πάνω από όλα να είναι λειτουργικό και να έχει αποθηκευτικούς χώρους. Επενδύστε λοιπόν σε ένα γραφείο με συρτάρια ή και ντουλάπια, που θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα ώστε το παιδί να αποθηκεύει τα πράγματά του.
Tip 1: Εάν το παιδάκι σας κατά τη μελέτη χρειάζεται τη βοήθειά σας και σας θέλει δίπλα του, κι εφόσον το επιτρέπει ο χώρος, σκεφτείτε ότι ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μία επιπλέον καρέκλα δίπλα στη δική του.
Tip 2: Στην περίπτωση που το study room είναι στο δωμάτιο του παιδιού, για να εξοικονομήσετε χώρο, μπορείτε να τοποθετήσετε το γραφείο δίπλα στο κρεβάτι, αντικαθιστώντας το κομοδίνο.
Σωστή Επιλογή Καρέκλας
Εκτός από το σχέδιο και το χρώμα, βασικό κριτήριο για την επιλογή της είναι η εργονομία, υποστηρίζοντας τη σωστή στάση του σώματος. Επιτρέψτε στο παιδί σας να διαλέξει εκείνο την καρέκλα στην οποία θα κάθεται άνετα και βολικά.
extra tip Αν το παιδί σας έχει την τάση να κινείται πολύ και να σηκώνεται, προτιμήστε μια σταθερή καρέκλα.
Φωτισμός
Εκτός από ένα φωτιστικό οροφής, που θα πρέπει να φωτίζει επαρκώς το δωμάτιο χωρίς να δημιουργούνται σκιές, είναι απαραίτητο και ένα φωτιστικό γραφείου – μη διστάσετε να επιλέξετε ένα σε έντονο χρώμα, για extra στιλ. Συμπληρωματικά, ένα φωτιστικό δαπέδου θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να επιλέξει το είδος φωτισμού που θέλει να έχει ο χώρος ανάλογα με τις ανάγκες του. Δηλαδή, περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της μελέτης και λιγότερο κατά τη χαλάρωση και πριν από τον ύπνο.
Προσθέστε Ράφια
Πάνω από το γραφείο ή κάπου κοντά σε αυτό είναι καλό να τοποθετήσετε μερικά ράφια. Έτσι, το παιδί θα έχει άμεση πρόσβαση στα βιβλία και τις εργασίες του, ενώ η επιφάνεια του γραφείου θα μένει πάντα καθαρή και τακτοποιημένη.
Οργάνωση & αποθήκευση
Πριν από το διάβασμα, φροντίστε να είναι όλα τακτοποιημένα στον χώρο μελέτης. Επενδύστε σε κουτιά, καλάθια, μολυβοθήκες και άλλα συστήματα αποθήκευσης, ώστε να είναι όλα οργανωμένα και στη θέση τους. Έτσι το παιδί θα παραμένει συγκεντρωμένο στο διάβασμά του και δεν θα αποσπάται η προσοχή του από διάφορα σκορπισμένα αντικείμενα ή παιχνίδια.
A stylish study room
Διακοσμήστε τους τοίχους με κάδρα που θα επιλέξει το παιδί σας και πρωτότυπα κρεμαστά καλάθια στον τοίχο, ή ακόμα και κάποιο motto. Minimal κουτιά και ντοσιέ θα βοηθήσουν τόσο στην οργάνωση όσο και στην όμορφη εικόνα του χώρου.
Διατηρήστε σταθερή ρουτίνα μελέτης
Τέλος, καλό είναι το παιδί να υιοθετήσει μια ρουτίνα μελέτης. Το διάβασμα πρέπει να γίνεται πάντα στον ίδιο χώρο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι, και όχι σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού.
Πηγή: masroom.gr
Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.