Δείτε πώς να σχεδιάσετε το καθιστικό σας βήμα βήμα!

Με βάση τον χώρο, τα ενδιαφέροντα και φυσικά το signature style σας.

Ξεκινώντας τη διαδικασία της διαμόρφωσης του καθιστικού του σπιτιού μας και πριν προχωρήσουμε στη διακόσμηση του, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας κάποιους σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι θα καθορίσουν τη λειτουργικότητα και τη δομή του. Σημαντικό ρόλο παίζει το προσωπικό μας στιλ, το ύφος που θέλουμε να δώσουμε στον χώρο, αλλά και το χρηματικό ποσό που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε.

Το ερώτημα, στο οποίο η απάντηση θα μας βοηθήσει σημαντικά είναι να ξεκαθαρίσουμε ποια θα είναι η κυριότερη χρήση του, ποιες είναι οι ανάγκες μας και πως θέλουμε τελικά να ζούμε στον χώρο μας.

Ακολουθούν τα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να επεξεργαστείτε για να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό, άνετο και όμορφο καθιστικό.

Ο πρωταγωνιστής του χώρου

Ανακαλύψτε και εστιάστε στο σημείο που θέλετε να κυριαρχεί στον χώρο σας. Μπορεί να είναι ένα δομικό, σταθερό στοιχείο, όπως για παράδειγμα ένα παράθυρο ή το τζάκι ή κάτι που έχετε προσθέσει εσείς, όπως ένα κεντρικό εντυπωσιακό φωτιστικό οροφής ή η τηλεόραση.

Αν στο τέλος της ημέρας απολαμβάνετε περισσότερο να παρακολουθείτε τηλεόραση και να βλέπετε ταινίες, τότε η διάταξη των επίπλων θα πρέπει να ακολουθεί αυτή την ανάγκη σας. Ομοίως, στην περίπτωση που σας αρέσει να ξεκουράζεστε με το να βλέπετε τη θέα έξω από το παράθυρο σας ή να απολαμβάνετε το αναμμένο σας τζάκι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις αρχές. Αναλόγως θα πρέπει να κινηθείτε αν προτιμάτε να διαβάζετε ή να περνάτε πολύ χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια σας.

Περιοχές- Ζώνες

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε συγκεκριμένες περιοχές – ζώνες συζήτησης και χαλάρωσης για να απολαμβάνετε την παρέα της οικογένειας σας και των φίλων  σας.

Δώστε προσοχή στη ροή κυκλοφορίας του χώρου

Μετρήστε τον χώρο σας από τοίχο σε τοίχο σημειώνοντας το μήκος και το πλάτος του δωματίου, στη συνέχεια μετρήστε τις διαστάσεις των βασικών επίπλων που θέλετε να βάλετε και τοποθετήστε τες στην κάτοψη σας. Να θυμάστε πως υπολογίζουμε τα έπιπλα που ακουμπούν στο έδαφος, γιατί αυτά είναι που καθορίζουν τη σωστή ροή της κυκλοφορίας στον χώρο μας. Βασικά έπιπλα θεωρούνται ο καναπές, οι πολυθρόνες και το coffee table. Αφού έχουμε ορίσει τη  θέση τους εξετάζουμε τους τοίχους, τους ελεύθερους χώρους και όλες τις αποστάσεις μεταξύ τους και συμπληρώνουμε σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, διακοσμητικά αντικείμενα ή χρηστικά -πίνακες στους τοίχους, μικρά συμπληρωματικά τραπεζάκια επιδαπέδια, επιτραπέζια φωτιστικά, ράφια στους τοίχους.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πώς ο χώρος σας πρέπει να αντικατοπτρίζει  την προσωπική σας προτίμηση και το signature style σας, οπότε φροντίστε κάθε επιλογή να χαρακτηρίζεται από τη δική σας αισθητική.

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.