Κ. Μητσοτάκης: «Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό – Γι’ αυτό δεν επέλεξα Παυλόπουλο – Βέτο για τη Λιβύη»

Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραχώρησε ο πρωθυπουργός.

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι πολιτική επιλογή. (…) Είναι άνθρωπος με ευρύ πνεύμα, έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Έκανα νωρίτερα την επιλογή μου. Από τη στιγμή που είχα καταλήξει στην επιλογή μου την ανακοίνωσα νωρίτερα γιατί η κ. Σακελλαροπούλου χειριζόταν πολύ σημαντικές υποθέσεις. Δεν καταλαβαίνω πως διέσυρα το θεσμό. Δεν μπήκα σε ονοματολογία. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε 718 λέξεις για να πει ένα απλό “ναι”».

Ως προς το γιατί δεν πρότεινε τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «σέβομαι και τιμώ τον κ. Παυλόπουλο ήταν ένας καλός πρόεδρος, αλλά μπορούσα να επιλέξω ένα πρόσωπο. Επίσης την κ. Σακελλαροπούλου στηρίζει και το ΚΙΝΑΛ. Επομένως η επιλογή μου έχει μεγαλύτερη συναίνεση. Το 2015 είχα τεκμηριώσει την επιλογή μου να μην ψηφίσω τον κ. Παυλόπουλο. Δεν νομίζω πως έκανα κάποιο σφάλμα. Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή ήταν γυναίκα, αλλά την επέλεξα και γιατί ήταν γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία που βρίθει διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες. (…) Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδορς».

Γιατί επανασυστήθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αναφερόμενος στην απόφασή του να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Εάν τα δεδομένα πριν από έξι μήνες ήταν όπως είναι τώρα, δεν θα καταργούσα το υπουργείο. Αλλά δεδομένων των επιχειρησιακών δυστοκιών που διαπιστώθηκαν, έκρινα πως έπρεπε να επανασυστηθεί. Γιατί ο σχεδιασμός μας είναι σωστός. Έχουμε τον κ. Μηταράκη για το εσωτερικό και τον κ. Κουμουτσάκο για το εξωτερικό. Κάνουμε την διαρθρωτική κίνηση. Και το έχω ξαναπεί: Ουδείς αλάθητος, ιδίως από μία κυβέρνηση που παράγει πολιτική».

Απαντώντας στις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό και τις κλειστές δομές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πάντα όταν πρόκειται μια τοπική κοινωνία πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πάντα λέει το πρόβλημα δεν πρέπει να έρθει στη γειτονιά μου. Και στο κάτω κάτω, δεν είναι τόσες πολλές οι δομές. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε τις κοινωνίες που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Συζητάμε με τις κοινωνίες αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κι’όλας. Οι δομές θα γίνουν και πιστεύω ότι θα βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με ένα πλαίσιο αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είναι εθνική πολιτική οι κλειστές δομές και όταν θα αρχίσουν να κλείνουν οι δομές όπως η Μόρια, τότε θα φανούν και τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τα σενάρια για ανασχηματισμό, αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπουργών: «Η αξιολόγηση των υπουργών έχει το σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων και την διόρθωση αυτού που αξιολογείται. Δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει θα ληφθεί υπόψη και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος. Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου, δεν θα υπάρχει άμεσα ανασχηματισμός».

Βέτο σε όποια λύση για τη Λιβύη εάν δεν καταργηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε πως «κακώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη του Βερολίνου» και τόνισε: «Αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμετείχε στην διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αυτό το κληρονομήσαμε, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε. Αύριο θα έχω επικοινωνία με την κ. Μέρκελ για να συζητήσω γι αυτό το ζήτημα, της έστειλα επιστολή, ενώ έστειλα και επιστολές σε ηγέτες για να τους ενημερώσω για τις θέσεις της Ελλάδας. Καμία πολιτική απόφαση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία. Θα βάλουμε και βέτο».

«Αφορά όλη την Ευρώπη ο αγωγός EastMed είναι πολύ σημαντικός, γιατί θα φέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο, το Ισραήλ στην Ευρώπη. Προφανώς και συμφέρει την Ευρώπη να έχει έναν τέτοιο αγωγό και να έχει ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ΕΕ έχει υποχρέωση να μας σταθεί σε εμάς και στην Κύπρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ούτε ανασχηματισμός, ούτε πρόωρες εκλογές»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπουργών του είναι διατεθειμένος να κάνει τον πρώτο του ανασχηματισμό. «Δεν υπάρχει κανένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες. Η αξιολόγηση έχει σκοπό του εντοπισμού των προβλημάτων. Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης. Δεν θα γίνει άμεσα ανασχηματισμός αλλά όταν γίνει θα ληφθεί υπόψιν το κομμάτι της αξιολόγησης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε επίσης ότι πρόωρες εκλογές δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν. «Γιατί να έκανα πρόωρες εκλογές; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητά μας να εφαρμόσουμε το εκλογικό μας πρόγραμμα και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» σημείωσε αναφορικά με όσα διακινούνται περί πρόωρων εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ενδεχομένως το 2023 να γίνουν διπλές εκλογές, αφού δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Όταν θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό το ‘23 θα έχουμε να πούμε τι κάναμε καλό, τι καλό θα κάνουμε από εδώ και στο εξής και τι θα έχουν να χάσουν όσοι δεν μας επιλέξουν» πρόσθεσε.

Εξάρχεια, Κουκάκι, καταλήψεις, ασφάλεια

«Ουδέποτε είχα θέσει χρονοδιάγραμμα για τα Εξάρχεια. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο δύσκολο. Ομως, ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία στα Εξάρχεια, δεν έμπαινε κανείς. Ομως, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχει ξεκάθαρη βελτιωση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την ανομία στα Εξάρχεια, τις καταλήψεις και τους ταραξίες και πρόσθεσε ότι η ρίψη τσιμεντόλιθων στους αστυνομικούς είναι κακούργημα.

«Οταν πετάς έναν τσιμεντόλιθο σκοπός είναι να τραυματίσεις ή να σκοτώσεις κάποιον. Πρέπει να πάμε σε αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου;», ρώτησε ο κ.Σρόιτερ. «Δεν χρειάζονται αλλαγές, υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση όταν πετάς τσιμεντόλιθο. Κρινόμαστε για την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα στην πράξη. Θα ερευνηθούν οι περιπτώσεις που η αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο. Υπήρξαν κατηγορίες σε βάρος της αστυνομίας στην πρώτη εκκένωση της κατάληψης στο Κουκάκι, πριν να γνωρίζουμε τα δεδομένα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Καταλήψεις αδειάζουν, επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει, γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης. «Συνολικά 1.500 νέοι αστυνομικοί έχουν ήδη προσληφθεί, πήγα και τους είδα. Υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται, προφανώς αυτή δεν είναι μια υπόθεση που τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη», σχολίασε.

«Αυτό που έγινε στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο. Βλέπουμε διάφορους τύπους με ορμή να πετούν τσιμεντόλιθους δεκάκιλους στο κεφάλι των αστυνομικών» είπε σχολιάζοντας την επιχείριση εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην εισαγγελική αρχή τι θα κάνει. Η πρόθεση να τραυματίσεις κάποιον ή και να σκοτώσεις κάποιον είναι δεδομένη. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη έχουν τα όπλα στα χέρια τους, ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει» σημείωσε.

Μείωση του εισφορά αλληλεγγύης

«Ο φόρος εισφοράς αλληλεγγύης θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020 και μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, στον κόσμο των επιχειρήσεων, όμως η φορολογία στον κόσμο της μισθωτής εργασίας παραμένει υψηλή» ανέφερε επιπλέον για την οικονομική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εκτίμηση που είχε κάνει προεκλογικά για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι θα είναι στο 3% το οποίο ήδη είναι ένας πάρα πολύ υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Δεν νομίζω ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 4%, αφήστε όμως να δούμε που θα είμαστε από το ‘21 και το ‘22» είπε. Όπως είπε αν κάτι πιστώνεται σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι «είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/488042138569581/