Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά λόγω 24ωρης απεργίας – Αλλαγές και τροποποιήσεις δρομολογίων

Δεμένα από 00:01 τα ξημερώματα έως τις 12 τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν σήμερα τα πλοία της ακτοπλοΐας που αναχωρούν μόνο από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω 24ωρης παμπειραϊκής απεργίας που κήρυξαν ναυτεργατικά σωματεία.

Τα σωματεία των ναυτικών της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων Θαλαμηπόλων(ΠΕΑΘΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού (Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών απαιτούν την απόσυρση του αναθεωρημένου Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου ΚΙΝΔ, ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση των πληρωμάτων των Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών είναι πανελλαδική.

Tα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό. Την αλληλεγγύη του στη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στον Πειραιά εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση παραγματοποιούν σήμερα το συνδικάτο Μετάλλου, το σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και το σωματείο των λιμενεργατών της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Το σωματείο των λιμενεργατών της ΕΝΕΔΕΠ τονίζει ότι αυτή τη μέρα δεν θα γίνεται διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, ενώ ζητά την ένταξη όλων των εργαζομένων σταβαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους λιμενεργάτες και μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια.

Οι λιμενεργάτες στις 12:00 το μεσημερι θα πραγματοποιήσουν τρισάγιο και εκδήλωση εις μνήμην του συναδέλφου του Δημήτρη Δαγκλή στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΣΕΠ, στον χώρο όπου βρήκε τραγικό θάνατο και βρίσκεται η φωτογραφία του.

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά το σωματείο των λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ, το σωματείο μετάλλου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά Μάρκος Μπεκρής είπε ότι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ήδη, πρόσθεσε, από το 2012 η νομοθεσία από το ΕΦΚΑ και το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης εξηγεί εμπεριέχει τον κλάδο των λιμενεργατών ώστε να ασφαλίζεται σύμφωνα με το κανονισμό για τα ΒΑΕ. Η μη εφαρμογή τους σημαίνει 700 εργαζόμενοι είναι υπό-ασφαλισμένοι, με άμεση συνέπεια για τους μεγαλύτερους συναδέλφους αντί για τα 62 χρόνια να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εκανε λόγο, επίσης, για πάρα πολλά εργατικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί μέσα στο λιμάνι τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν στο λιμάνι και είναι εκτός σύμβασης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γερμανία: Προβάδισμα του CDU/CSU δείχνουν τα πρώτα exit polls – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία: Η ετυμηγορία της κάλπης – LIVE όλες οι εξελίξεις
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία αναμένει να υπογραφεί αυτή την εβδομάδα η συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σοκαριστικό τροχαίο στην Ηλεία: Μεθυσμένος οδηγούσε με τον 4χρονο γιο του στην αγκαλιά – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το παιδί
23 Φεβρουαρίου, 2025
«Το πηγούνι του ακουμπούσε τα γεννητικά μου όργανα – Έβλεπα το ταβάνι κι έκλαιγα»: Συγκλονίζουν τα θύματα του γυναικολόγου στη Ρόδο
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: «Σύντομα μπορούμε να έχουμε τη λύση του μυστηρίου – “Κλειδί” ο ιατρικός φάκελος»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανατροπή στην υπόθεση»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρισμός για Όλους 2025: Ξεκινούν οι αιτήσεις με αυξημένα ποσά ενίσχυσης
23 Φεβρουαρίου, 2025
Φον ντερ Λάιεν: «Έγινε απολογισμός με τους Στάρμερ και Μακρόν για τις επαφές τους με την Ουάσινγκτον»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Β. Ζελένσκι: Είμαι πρόθυμος να παραιτηθώ για την ειρήνη της Ουκρανίας ή για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
23 Φεβρουαρίου, 2025