«Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τόσο εύκολα μια τέτοια ράβδο» – Η πρόεδρος του Φυσικού για τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ

Πυρηνικό «ριφιφί» προσπάθησαν να κάνουν κουκουλοφόροι στο ΑΠΘ, σπάζοντας το λουκέτο της πόρτας που οδηγεί στον πυρηνικό αντιδραστήρα, μια ενέργεια που αν τελικά είχε στεφθεί με επιτυχία, οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες.

Ο πρύτανης, κ. Φειδάς, διεμήνυσε πως δεν υπάρχει επικινδυνότητα διαρροής πυρηνικών υλικών, καθώς είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Παραδέχθηκε ότι συνέβη το περιστατικό, αλλά συνέβη 1.5 μήνα πριν, κάτι που επιβεβαιώνει, μιλώντας στο MEGA, και η πρόεδρος του Φυσικού ΑΠΘ και καθηγήτρια Πυρηνικής Φυσικής, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου.

«Έχει ξεκαθαριστεί από χθες, και από τον κύριο πρύτανη, ότι δεν τέθηκε θέμα διάρρηξης του χώρου του πυρηνικού αντιδραστήρα. Υπάρχει μια πόρτα με ένα λουκέτο που οδηγεί σε ένα δεύτερο υπόγειο που βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Κάποια στιγμή αυτό το λουκέτο το σπάσανε, αλλά αυτό είναι κάποια στιγμή που συνέβη πριν από ενάμιση μήνα. Ποτέ όμως δεν μπόρεσαν να μπουν στον χώρο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας».

«Ο χώρος και φυλάσσεται»

Όπως λέει η ίδια:

«Ο χώρος και φυλάσσεται αλλά και οι πινακίδες που δείχνουν τη ραδιενέργεια και όλη αυτή η σήμανση που υπάρχει στους χώρους, προφανώς αποτρέπει κάποιον να εισέλθει. Δεν είναι κάτι απλό κάποιος να μπει σε έναν χώρο με ραδιενεργά».

Η κα Ιωαννίδου σημειώνει πως:

«Δεν υπήρξε αλυσοπρίονο μέσα στον χώρο εκείνο. Συνδυάστηκαν γεγονότα τα οποία συνδυάστηκαν λίγο περίεργα. (…) Δεν μπορείς να σπάσεις τον αντιδραστήρα. Όταν μιλάμε για διαρροή ραδιενεργού, μιλάμε για κάτι που είναι ρευστό ή σε αέρια μορφή. Δεν τίθεται διαρροής σε αυτήν τη μικρή υποκρίσιμη διάταξη που έχουμε εμείς. Μια τέτοια διάταξη εννοείται ότι δεν είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να πάει να στέκεται δίπλα, να αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο. Είναι κάποιες διατάξεις που έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο, αυτόν εξυπηρετούν και πρέπει να γνωρίζεις πώς θα λειτουργήσεις».

«Το λουκέτο αντικαταστάθηκε»

Η πρόεδρος του Φυσικού σημειώνει:

«Δεν μπορείς να αφαιρέσεις τόσο εύκολα μια τέτοια ράβδο. Όσο πιο μεγάλη ποσότητα ενός ραδιενεργού έχεις δίπλα σου, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει. Αυτή η διάταξη ανήκει στο Φυσικό πάνω από 50 χρόνια. Ποτέ δε συνέβη τίποτα. Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας».

Σχετικά με την ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι το σπασμένο λουκέτο βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, η κα Ιωαννίδου το διέψευσε κατηγορηματικά.

«Εγώ μπήκα αμέσως μετά και έλεγξα ότι το λουκέτο ήταν στη θέση του. Μιλάμε για ένα λουκέτο που έσπασε ενάμιση μήνα πριν και αντικαταστάθηκε. Δεν βρέθηκε σπασμένο λουκέτο το Σάββατο».

Ωστόσο, σε επικοινωνία της εκπομπής με τον Χρήστο Συμεωνίδη, αναπληρωτή γραμματέα της ένωσης αστυνομικών Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε ότι το λουκέτο βρέθηκε σπασμένο το Σάββατο, διαψεύδοντας την κα Ιωαννίδου.