«Δεν κινδυνεύει κανένας που έχει κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca»

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στην Ευρώπη, η απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορωνοϊό και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

H AstraZeneca έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την απόσυρση του εμβολίου.

«Δεν κινδυνεύει κανένας αυτή τη στιγμή. Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά την χορήγηση της δόσεως. Δηλαδή όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον».

Όσον αφορά τους λόγους απομάκρυνσης ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τρομερή διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων που είναι διαφορετικής τεχνολογίας από το AstraZeneca. Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίζουν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων. Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά σπάνιας επιπλοκής η AstraZeneca δεν επικαιροποίησε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ιού που έχουμε σήμερα κι άρα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για το αρχικό στέλεχος του ιού κι ως εκ τούτου δεν θα έχει κι αποτελεσματικότητα σήμερα. Έτσι δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον».