Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα κέρδη της Ελλάδας από την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία και την έντονη ενόχληση της Άγκυρας.
“Πήρε 40 χρόνια” όπως επεσήμανε μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία. “Η Ελλάδα έχει πλέον μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στα ανατολικά της, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών, που επιβεβαιώνει τις θέσεις της χώρας μας έναντι του Διεθνούς Δικαίου” και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα είναι συνεπής χώρα, δεν έχει a la carte απόψεις, εδώ μας βολεύει εκεί δεν μας βολεύει. Και από εκεί και πέρα υφίσταται και η δυνατότητα επέκτασης χωρικών υδάτων επί τη βάσει μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία, είναι βέβαια κυριαρχικό μας δικαίωμα αλλά είναι άλλο κλίμα που δημιουργήθηκε μετά από αυτήν τη συμφωνία και λύσαμε και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που είχαμε τους Ιταλούς προστατεύοντας επί του πρακτέου και τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων”.
Για τον εκνευρισμό του Ερντογάν σημείωσε ακόμη ότι “η Ιταλία υιοθετεί, πλήρως, το Διεθνές Δίκαιο όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, γεγονός που εκνευρίζει τον Ερντογάν όπως και η θέση των ΗΠΑ ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα… Μόνο η Τουρκία επιμένει στη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη, έχουν μόνο χωρικά ύδατα κι αυτά είναι έξι και τελεία και παύλα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι αυτό είναι επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση δεν το θέλει”.
Όσο για το τι επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν με τους χάρτες και την Αγιά Σοφιά είπε: “Η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Νομίζω ότι η τουρκική πλευρά θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με όποια μέθοδο και θα αποτύχει. Εμείς θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν θα εκχωρήσουμε κάτι που μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι που ανήκει στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει έναν γείτονα να έχει εγκάρδιες σχέσεις, να μπορεί να συνεννοηθεί, να αναπτύξει εμπόριο, πολιτισμό, ανταλλαγές, λυπάται που έχει μια Τουρκία που έχει αυτήν τη συμπεριφορά. Αλλά, πάντως, η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα” υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Όσο για τις δηλώσεις ότι θα αρχίσουν έρευνες νότια της Κρήτης, απάντησε: “Με ενοχλεί που η Τουρκία ανακοινώνει ενέργειες που δεν είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η Κρήτη είναι το τέταρτο νησί της Μεσογείου. Το να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κι έχει μόνο έξι μίλια χωρικά ύδατα είναι πρόκληση στην κοινή λογική. Η ελληνική θέση, όλα τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, είναι θέση που είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή έθιμα, δεν είναι μόνο ελληνική ιδιορρυθμία το λέμε μόνο επειδή μας βολεύει. Η Τουρκία οδηγείται σε παραλογισμούς και γι’ αυτό ο εκνευρισμός της όταν η Ιταλία προσυπογράφει τις απόψεις όχι μόνο τις ελληνικές”. Αν βγει σκάφος ερευνητικό νότια της Κρήτης πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση; Ο υπουργός απάντησε: “Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, που θα εκχωρήσει εθνικά δικαιώματα, υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που το απαγορεύει στο Σύνταγμα. Ορκίζεσαι πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους. Το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπει σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να εκχωρήσει εθνικό δικαίωμα. Άρα εμείς όπως και κάθε κυβέρνηση, κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνουμε το καθήκον μας. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία απλώς απειλεί αλλά και αυτή η απειλή είναι απολύτως απαράδεκτη.