Την αύξηση της ελληνικής επικράτειας επιφέρει η επέκταση των χωρικών υδάτων κατά 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Ο Νίκος Δένδιας ανοίγοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά από το 1947, με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, που το Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η αύξηση της εθνικής κυριαρχίας ξεπερνά τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου δηλαδή το 10% της συνολικής επιφάνειας της ελληνικής επικράτειας ή μιάμιση φόρα το μέγεθος της Κρήτης.
«Είναι η πρώτη φορά από το 1947 που καλείται το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει για την αύξηση της εθνικής κυριαρχίας, πρόκειται για άσκηση αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας για την αύξηση των χωρικών υδάτων από 6 στα 12 μίλια», είπε και πρόσθεσε πως αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν συνυπολογίσει κανείς τον χώρο που δημιουργείται από τον νόμιμο κλείσιμο κόλπων υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Σημείωσε δε, πως για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η έκταση της Κρήτης λίγο πάνω από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εισηγούμαι την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προσχώρηση σε μια στρατηγική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, θυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκος και του Βασίλη Κικίλια όταν η ΝΔ ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή είναι η ορθή εθνική πολιτική αλλά θα περίμενα κάποια αυτοκριτική», είπε και διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν προχωρά η κυβέρνηση και στην επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια της Κρήτης.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και της επανέναρξης του διαλόγου, είπε πως το κόμμα τη στηρίζει, σχολίασε ωστόσο, πως είναι υπονομευμένη η συζήτηση επειδή ο πρωθυπουργός απέτυχε να εξασφαλίσει κυρώσεις σε βάρος της γείτονος, κάτι που -όπως είπε- θα αποτελούσε εγγύηση ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει στην επιθετικότητά της. «Βασιζόμαστε στη καλή βούληση της Τουρκίας πλέον», υποστήριξε και επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
«Η Τουρκία έχει γκριζάρει περιοχές κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ εκτιμώντας πως «δεν φαίνονται θετικές εξελίξεις από τον νέο αυτό κύκλο επαφών».
Για αβάσιμους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μίλησε ο Γιάννης Μαρίνος από το ΚΚΕ που ψηφίζει “παρών” στο νομοσχέδιο.