Στην εκδήλωση «Φιλία και αθλητική ιστορία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας – 50 χρόνια από τον τελικό του Wembley ανάμεσα σε Άγιαξ και Παναθηναϊκό», συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας.
«Νιώθουμε συγκίνηση και χαρά που ξαναζούμε σήμερα τα 50 χρόνια από τον ιστορικό τελικό του 1971», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα. «Τον μεγάλο τελικό τον είχα δει ως παιδάκι στην ασπρόμαυρη τηλεόραση, ήμουν υπότροφος εσωτερικός στο Κολλέγιο Αθηνών και θυμάμαι αυτό το ματς και την ατελείωτη υπερηφάνεια μας. Ήμασταν πια μια ομάδα της Ευρώπης», σχολίασε.
«Χάσαμε από μια φοβερή ομάδα, αλλά δεν είχαμε καμία πίκρα. Ο Άγιαξ, άλλωστε, κέρδισε και τα δυο επόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών και ήταν η ομάδα που άλλαξε συνολικά το ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, όπως και η σημασία του αθλητισμού και της αθλητικής διπλωματίας ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την πρέσβειρα της Ολλανδίας, Στέλα Ρόνερ – Κρούμπασιτς, για την ανάληψη της θέσης της Ειδικής Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και για την προσφορά της στις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα της.
«Το 11 εκείνοι, 11 κι εμείς του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Φέρεντς Πούσκας, αποτυπώνει ότι όλα είναι πιθανά, είναι εφικτά παρά τις πιθανότητες, τις αντιξοότητες κι αυτό είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας. Το ίδιο ισχύει και στη διπλωματία. Τα πάντα είναι δυνατά στη διπλωματία, κόντρα σε πιθανότητες», είπε από την πλευρά της η κ. Κρούμπασιτς και πρόσθεσε πως ένας ακόμα συμβολισμός για τις σχέσεις της Ολλανδίας με την Ελλάδα είναι η παρουσία του Τζον φαν’τ Σχιπ, ενός Ολλανδού, στη θέση του προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας μας.
Καμάρας: Δεν έχω ξεχάσει ούτε στιγμή όσα ζήσαμε
Ο κ. Αριστείδης Καμάρας εκπροσώπησε τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που έφτασαν ως τον τελικό το 1971 και μεταξύ άλλων ανέφερε «Δεν έχω ξεχάσει ούτε στιγμή αυτό όλο αυτό που ζήσαμε τότε». Μάλιστα, τόνισε πως η παρουσία του στην εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για τον ίδιο ενώ αναφερόμενος στον κ. Δένδια σχολίασε πως «μας έκανε υπερήφανους τις τελευταίες εβδομάδες και, όπως μου είπε και ένας Τούρκος φίλος μου δημοσιογράφος, ο υπουργός θύμισε μέσα στην Τουρκία τις επιδόσεις παλιών αθλητών που κέρδιζαν την εθνική Τουρκίας εκεί μέσα».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο τότε παίκτης του Άγιαξ, και μετέπειτα προπονητής ακόμα κι ελληνικών ομάδων, Άρι Χάαν που είχε σκοράρει, όπως και ο τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Τζον φαν’τ Σχιπ. «Ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά, υπάρχει εκείνος ο δεσμός ο ισχυρός, με εκείνη την ημέρα», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι και για τον ‘Αγιαξ και για τον Παναθηναϊκό, και θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Για τον ‘Αγιαξ ήταν η πρώτη νίκη και το πρώτο από μια σειρά τριών διαδοχικών κυπέλων. Εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να μην έχει φτάσει σε τελικό κυπέλου πρωταθλητριών του Champions League ελληνική ομάδα, άρα είναι μοναδική στιγμή και για την ιστορία του Παναθηναϊκού».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Μένιος Σακελλαρόπουλος, που μεταξύ άλλων σχολίασε «Ο Παναθηναϊκός του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Καμάρα έγραψε ιστορία φτάνοντας με έντεκα Έλληνες στον τελικό, απέναντι στην καλύτερη ομάδα του κόσμου». «Ήταν η νύχτα που ο Παναθηναϊκός έγινε Panathinaikos, αλλάζοντας το DNA του. Κι επειδή «Μέτρον άριστον», που έλεγε ο Αριστοτέλης, η ταξιαρχία του Ρίνους Μίχελς ήταν αδύνατο να ηττηθεί», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, αποσπάσματα από τον αγώνα ενώ στην κ. Κρούμπασιτς δόθηκε μια φανέλα του Παναθηναϊκού όπως αυτή που φόρεσε στον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ…