• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021
Συνεχής ροή ενημέρωσης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συνεχής ροή ενημέρωσης

Δένδιας για Τουρκία: Όταν ξεκινήσουν οι διερευνητικές θα προσέλθουμε με ειλικρίνεια

Από Newsique Team
10/01/2021
σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρίσιμη συνάντηση στο Κάϊρο με φόντο τις εξελίξεις στη Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση», σημειώνει ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», υπογραμμίζοντας ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», αναφέρει.

Διαβάζονται περισσότερο τώρα…

Κορονοϊός: Έρευνα για τον θάνατο 23 ανθρώπων μετά τον εμβολιασμό

Lockdown: Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Εικόνες σοκ από τροχαίο με λεωφορείο – Κρεμάστηκε από γέφυρα (video)

Πυροβόλησε με καραμπίνα και σκότωσε σκύλο

Άσχημα νέα: «Βόμβα» της Pfizer για το εμβόλιο – Καθυστερεί τις παραδόσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών όμως τονίζει ότι αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».

«Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς», είπε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι “αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου”.

«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. «Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».

Όσον αφορά δε το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι ασιόδοξος, καθώς «η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική».

Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας «είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου».

Για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

«Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», τονίζει.

«Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να υπάρξει μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική – να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο – και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα».

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η αμερικανική παρουσία θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χαρακτηρίζει χρήσιμη μια έντονη και διαρκή παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τις επαφές με τις περιφερειακές δυνάμεις της Ανατολικής Μεσογείου

Αναφερόμενος στις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποσκοπούν σήμερα και στην ανάσχεση της αναθεωρητικής τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όχι όμως της χώρας εν γένει.

Οι σχέσεις της Ελλάδος “με τις χώρες αυτές, είτε σε διμερή είτε σε πολυμερή σχήματα, δεν στρέφεται εναντίον κανενός”, σημειώνει και υπογραμμίζει πως “και η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει στα σχήματα αυτά”, με την προϋπόθεση “να αποδεχθεί ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι την περασμένη χρονιά η Ελλάδα έκλεισε εκκρεμότητες που ήταν ανοιχτές για δεκαετίες, με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συνεργασία με τα ΗΑΕ, αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επαρκή αυτοπεποίθηση πολύμορφες προκλήσεις και υβριδικές απειλές τη χρονιά που πέρασε», αναφέρει.

«Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας. Κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά της συμφέροντα».

Και αναφέρει ότι τo 2021 θα συνεχίσει πάνω στις βάσεις αυτές, αναπτύσσοντας τις διμερείς σχέσεις, τα τριμερή – πολυμερή σχήματα και με μία ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Πέραν της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία. Παράλληλα, δημιουργεί νέους διαύλους με αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες στην Ασία και την Αφρική, όπως με την Ινδία και την Κένυα, ενώ επιδιώκει ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στοχεύει να ενισχύσει τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, μαζί με την Κύπρο, και με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την επέκταση της αιγειαλίτιδας ζώνης

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι “αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο”.

Υπενθυμίζει ότι το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. “Αυτό ακριβώς λέμε και στους Τούρκους συνομιλητές μας”, σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

“Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Αλβανία είχε κάνει το ίδιο πριν 30 χρόνια. Και άρα καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να αντιταχθεί στο δικαίωμα αυτό ή – προσθέτω – ακόμα περισσότερο να απειλεί με πόλεμο”.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr




Follow @newsique_gr



Tags: ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Διαβάστε Ακόμα

Κοντοζαμάνης: Δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από τα νοσοκομεία

Κοντοζαμάνης: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση σε όσους έχουν κάνει ήδη εμβόλιο στην Ελλάδα

15/01/2021
57 εκατ. ευρώ για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Παρέμβαση ΣΕΠΕ για τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου κούριερ και τον θάνατο υπαλλήλου σεκιούριτι

15/01/2021
Γεωργιάδης: Πολύ αυστηρότερη η λειτουργία των καταστημάτων το επόμενο διάστημα

Γεωργιάδης: Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση θα πάρουμε πίσω όλα τα μέτρα!

15/01/2021
Τέσσερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει τον έλεγχο και δεν ξέρει τι του γίνεται

15/01/2021
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που πέρασε ποτέ από το κοινοβούλιο

Αλ. Τσίπρας: Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ να μην έχετε και πάρε δώσε;

15/01/2021
Ερντογάν: «Μπορούμε να κάνουμε σόου στο Καστελόριζο – Θα επιστρέψει το Oruc Reis»

Ερντογάν: Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου

15/01/2021

Follow Newsique

Follow @newsique_gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κωδικοί Μετακίνηση στο 13033: Τι κάνω αν θέλω πάνω από μία διαδρομή; Υπάρχει τρόπος;

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τέλος το 9-5 -Ποιο το νέο ωράριο

14/01/2021 | 09:00

Lockdown: Προσοχή! Το 13033 μπορεί να απαντά αλλά μην ξεγελαστείτε

Lockdown – Δερμιτζάκης: Άνοιγμα εστίασης σε 3 εβδομάδες, μόνο έξω

14/01/2021 | 08:39

Γεωργιάδης: Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα – Τι θα γίνει με εστίαση, γυμναστήρια

Γεωργιάδης: Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα – Τι θα γίνει με εστίαση, γυμναστήρια

15/01/2021 | 09:38

Αντιδρά στην παράταση lockdown ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

«Κλείδωσε» η ημερομηνία – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια, λιανεμπόριο

14/01/2021 | 07:45

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ωράριο και το «παράθυρο» για Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά

Lockdown: Ανατροπή «βόμβα» με το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας!

15/01/2021 | 10:29

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σάλος: Πιλότος άφησε εκτός πτήσης 23χρονη – «Φοράς προκλητικά ρούχα, δεν θα ανέβεις»
  • Τρεις συλλήψεις για τη ληστεία με τον νεκρό 91χρονο στην Αιτωλοακαρνανία
  • Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου: Δεν έχουμε ξεπεράσει το δεύτερο κύμα
  • Αντιδράσεις για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μετά την σοκαριστική καταγγελία της Μπεκατώρου
  • Πρόταση σοκ: Να γίνει πανευρωπαϊκό lockdown
Facebook Youtube Twitter Instagram
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Διαφήμιση
  • RSS
  • Μέλος του topics.gr
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
info@newsique.gr

© 2020 newsique.gr

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

© 2020 newsique.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.ΕΝΤΑΞΕΙΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ