Δένδιας: Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να επενδύσει στην οικονομική διπλωματία

Στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, με θέμα «Εξαγωγικές ευκαιρίες ενάντια στη κρίση», μίλησε ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να επενδύσει στην οικονομική διπλωματία, ανάγοντάς τη σε βαρύνουσας σημασίας παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δένδια, κατά την παρούσα συγκυρία, η αύξηση των εξαγωγών δύναται να συμβάλει, καθοριστικά, στην άμβλυνση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της σοβούσας υγειονομικής κρίσης. «Ωστόσο, το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός ανέφερε μια σειρά προκλήσεων που επηρεάζουν το διεθνές οικονομικό σύστημα και τις οποίες καλούνται να υπερβούν οι Έλληνες εξαγωγείς: η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο ταχύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός της, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών, η μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, καθώς και η ενίσχυση των τάσεων προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο.

«Πυρήνα της πολιτικής μας αποτελεί η παραδοχή ότι η εμπορική συνεργασία δεν εξυπηρετεί μόνο τα οικονομικά μας συμφέροντα. Αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία κοινότητας συμφερόντων με τις άλλες χώρες», τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται, επομένως, για στοιχείο, το οποίο κεφαλαιοποιούμε, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά».

Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε στην εποπτεία του υπουργείου Εξωτερικών το Enterprise Greece και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), σημείωσε ο κ. Δένδιας. Ακόμη, υπενθύμισε πως αναδιοργανώνεται η συνολική δομή του υπουργείου Εξωτερικών, προωθώντας έναν νέο Οργανισμό, στον οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των δομών οικονομικής διπλωματίας.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη, ότι εισάγεται η παράμετρος της μετρήσιμης στοχοθεσίας, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, των εξαγωγών και των επενδύσεων.

«Στόχος μας είναι το υπουργείο Εξωτερικών, αξιοποιώντας στο έπακρο το τρίπτυχο Πολιτικής, Οικονομικής και Επικοινωνιακής Διπλωματίας, να εκπληρώσει την αποστολή του, προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις της εποχής μας», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «Ενσωματώνουμε τη διάσταση της διμερούς και της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στις πολιτικές πρωτοβουλίες μας».

Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης του υπουργείου το 2019, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι συμμετείχε σε 355 δράσεις εξωστρέφειας με αμιγώς επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε 69 χώρες, υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο, συμβάλλει στη στήριξη των προσπαθειών του εξαγωγικού κόσμου για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών προϊόντων και την επέκτασή τους σε νέες αγορές.

«Ως φορέας συνδιαμόρφωσης και άσκησης της πολιτικής προώθησης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ενεργά τον εξαγωγικό κόσμο της χώρας και προσβλέπει στη γόνιμη συνεργασία μαζί του», κατέληξε.