Δένδιας: «Να συνεργαστούμε με την Τουρκία για τους φυσικούς πόρους»

Ο Νικόλαος Δένδιας ανέφερε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία για να εκμεταλλευτούν από κοινού φυσικούς πόρους, προτρέποντας παράλληλα την Άγκυρα να διευθετήσει τη διαφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να δημιουργήσουν ανάπτυξη, να δημιουργήσουν ευημερία, να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και επίσης στο τέλος της ημέρας να γίνουν φίλοι και πάλι», δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Υπάρχουν χιλιάδες συνέργειες από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Τις κατονομάζετε, είναι εκεί.»

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε που η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayip Erdogan δεσμεύθηκε να προχωρήσει με ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης διαμάχης με την Κύπρο, που αποτελεί μέλος της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του κ. Δένδια – συμφώνησαν τη Δευτέρα να παγώσουν τις περαιτέρω επαφές υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και να μειώσουν τη ροή κεφαλαίων προς τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα να μη προχωρήσουν στις κυρώσεις που θα μπορούσαν να απευθύνονται στις τουρκικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Για εμάς, δεν πρόκειται για το ύψος των ποινών», δήλωσε ο 59χρονος δικηγόρος και πρώην υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη στην πρεσβεία του ελληνικού κράτους την Τετάρτη. «Είναι να καταστήσουμε την Τουρκία κατανοητό ότι αυτό δεν είναι η μελλοντική πορεία είτε για εμάς είτε για αυτούς είτε για την Κύπρο ή για τη σταθερότητα στην περιοχή».