Συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογο του, στην Σόφια, είχε ο Υπ. Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια, την διμερή συνεργασία, αλλά και την προκλητικότητα της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, στο πλαίσιο των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας, ο κ. Δένδιας είπε ότι “είμαστε στενοί εταίροι και σύμμαχοι. Σήμερα διαδραματίζουμε μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρουμε στην ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας. Είναι, επομένως, πολύ φυσικό αμφότερες οι χώρες μας να έχουν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο”.
“Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων επενδυτών στη Βουλγαρία. Ενθαρρύνουμε πάντα τις ελληνικές επενδύσεις στη φίλη χώρα σας, ενώ ταυτοχρόνως, προσκαλούμε τους Βούλγαρους εν δυνάμει επενδυτές στην Ελλάδα”, είπε ο κ. Δένδιας, λέγοντας ότι επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την Ενέργεια.
Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε “την επιθυμία της κυβέρνησής μας για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB)), ενώ παράλληλα, όπως τόνισε “υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της περιοχής Schengen. Ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών”.
Ο Υπ. Εξωτερικών, όπως ανέφερε, ενημέρωσε την ομόλογο του “σχετικά με την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Όπως γνωρίζετε, παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου”.