Δένδιας σε ΕΕ για Τουρκία: Βάλτε τής όρια

Η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη την πολιτική της έντασης και οι προειδοποιήσεις προς ανατολάς πληθαίνουν διαρκώς. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει όρια στην Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, την ώρα που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική, θέτοντας και πάλι μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη.

Η Ελλάδα αναμένει από τους ηγέτες να καταστήσουν σαφές ότι η ΕΕ συμφωνεί πως οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή είναι καταστροφικές, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τα όρια αυτής της συμπεριφοράς, καθώς είναι ενάντια σε όλα όσα αντιπροσωπεύει η ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η Τουρκία θα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να συνεχίσει χωρίς κανένα περιορισμό».

Οι προειδοποιήσεις από την Ευρώπη πληθαίνουν και η Τουρκία συνεχίζει τις ρητορικές προκλήσεις. Το Oruc Reis κατά τον παράνομο πλου του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έκανε διελεύσεις στα 7,5 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη και στα 8,5 μίλια από τη Μεγίστη.

Από το Νίγηρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην Ισλαμική διάσκεψη, εμφανίστηκε «προστάτης» των απανταχού Μουσουλμάνων, θέτοντας και πάλι μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με τις κόκκινες γραμμές μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει επίσης να υψώσουμε τη φωνή μας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τουρκοκυπρίων και της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.»

O Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επισήμανε την διαρκή επιχείρηση της Τουρκίας να υπονομεύσει το status quo της περιοχής.

«Η Τουρκία προσπαθεί να ξαναγράψει τους κανόνες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία στέλνει τζιχαντιστές στη Λιβύη. Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Προέδρου Αλ Σίσι στην Αίγυπτο. Όπου ενυπάρχει ένα πρόβλημα, η Τουρκία είναι παρούσα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τον έλεγχο του ύποπτου εμπορικού πλοίου από Γερμανούς πεζοναύτες στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI», με την Τουρκία να απειλεί ότι θα απαντήσει και με γερμανικές πηγές να σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν εδώ και καιρό ύποπτο για μεταφορά παράνομου φορτίου στη Λιβύη.

«Εξηγήσαμε ήδη στην ανακοίνωση ότι μέχρι τη στιγμή της διακοπής της επιθεώρησης, δε βρέθηκε τίποτα που να ήταν παράνομο. Αλλά δε μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση γιατί υπήρξε διακοπή από την τουρκική πλευρά» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Μέχρι και σήμερα στο πλαίσιο νατοϊκής αξιολόγησης αντιαεροπορικών συστημάτων, συμβατών με τα όπλα της Συμμαχίας, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία, πραγματοποίησαν αντιβαλλιστικές βολές με πυραύλους Patriot.

-Ad-