Δένδιας: Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία

Απαριθμώντας το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών το προηγούμενο διάστημα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας, ενώ προχώρησε στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε κάτι περισσότερο από αυτό που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας».

«Σε σχέση με την Τουρκία έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα προτιμούσαμε μία σχέση καλής γειτονίας βασισμένη στον σεβασμό. Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η στάση της Ελλάδας δεν υπαγορεύεται από την οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση. Όμως εκπτώσεις δεν χωρούν. Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός και υπάρχει έντονος αναθεωρητισμός και έντονος ισλαμισμός με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο κ. Δένδιας.

Για «απόρριψη» του τακτικισμού της Τουρκίας από την ΕΕ» έκανε λόγο ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία». Ωστόσο, όπως εξήγησε, «ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Αν θέλετε την άποψη μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία».

Μάλιστα, επεσήμανε την ανάγκη να αντιληφθεί η Ευρώπη την γεωπολιτική της ευθύνη σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών, ενώ εξήρε την στάση των ΗΠΑ.

«Σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλω να αναφερθώ στην συνεργασία με τον πρώην υπουργό εξωτερικών Μαικ Πομπέο. Ειδική μνεία πρέπει να κάνω στην θέση που εξέφρασε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η οποία στιγμάτισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Δεν υφίσταται ιστορικό προηγούμενο τέτοιας τοποθέτησης Αμερικανού υπουργού ΥΠΕΞ» είπε ο κ. Δένδιας.

Κλείνοντας την ομιλία του διερωτήθηκε αν «μπορεί η Ευρώπη να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου» και υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τη στάση των ΗΠΑ. «Ήθελα να επισημάνω ότι την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνεται διαυγέστερα την κατάσταση. Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα πέρασε από το κογκρέσο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε 30 ημέρες. Ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, απαντώντας στην τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβερδου, ο οποίος ρώτησε τον λόγο που η κυβέρνηση έβαλε τόσο ψηλά τον πήχη για τις κυρώσεις, ενώ γνώριζε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ο κ. Δένδιας είπε: «Δεν ήταν εύκολο να πείσουμε και τα 26 κράτη να μετακινηθούν προς το ορθό σημείο αντιμετώπισης του θέματος. Δε θα θέλαμε κάτι καλύτερο; Θα θέλαμε. Αλλά δεν εκπλαγήκαμε από την στάση κάποιων κρατών. Η Τουρκία από τις ανακοινώσεις της, δεν δείχνει να καταλαβαίνει».