Δένδιας: «Το μέλλον των Δ. Βαλκανίων βρίσκεται εντός της ΕΕ»

«H σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη πρέπει να στείλει ομόφωνο μήνυμα πως κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ε.Ε», τόνισε ο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την εισηγητική του ομιλία.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μεν χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν.

«Πρέπει τόσο η Ε.Ε. όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια, πλέον, να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να εξετάσουν ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και η προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ: «Φυσικά όλα αυτά πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και η διεθνής συνεργασία. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μακρόπνοης ατζέντας και να επιδιώκει την πλήρη ενσωμάτων των Δυτικών Βαλκανίων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση του κράτους δικαίου και την αποτροπής της φυγής εγκεφάλων από την περιοχή».

«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Ζάγκρεμπ, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας απάντησε σε τρία ερωτήματα: «Γιατί εδώ, γιατί τώρα και γιατί εμείς».

Διότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας εμβληματικός τόπος όσον αφορά την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, με ελληνική Προεδρία, είχε εγκριθεί η ιστορική “Ατζέντα της Θεσσαλονίκης” και συνέβαλε στη διαμόρφωση των σχέσεων Ε.Ε-Δ. Βαλκανίων έτσι όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε.

Επίσης η Θεσσαλονίκη είναι σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνιστά ένα ιστορικά κομβικό γεωστρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά σημείο, είναι ένας ουσιώδης κρίκος ο οποίος συνδέει τα Δ. Βαλκάνια με τρεις ηπείρους.

Τώρα, διότι η Ε.Ε αντιμετωπίζει περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ επιπλέον η Ε.Ε. χάνει ένα από τα κράτη μέλη της, τη Μεγάλη Βρετανία, και είναι σημαντικότερο από ποτέ να διατηρήσει το δυναμισμό της πολιτικής διεύρυνσης.

Εμείς, διότι οι λαοί της περιοχής έχουν κοινή κληρονομιά και ιστορία και ένα κοινό μέλλον το οποίο καθορίζεται από κοινά συμφέροντα και προκλήσεις.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αφήσουν τις αμφισημίες για το που ανήκουν και παρατήρησε: «Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».

Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Josip Brkic.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ακύρωσε το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα του με τον κορονοϊό, και στη Διάσκεψη εκπροσωπείται από τον Ιταλό πρέσβη.

Στη Διάσκεψη εκπροσωπούνται οι χώρες των Βαλκανίων, η Κροατία, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δώρο ζωής από τον μικρό Άγγελο – Πώς αντέδρασε ο 37χρονος λήπτης όταν έμαθε ότι είναι συμβατός
5 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση Ρουβίκωνα στη Βουλή για τα Τέμπη: Σήκωσαν πανό που έγραφε «Συγκάλυψη»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκάλυψη και στο Ευρωκοινοβούλιο από Σοσιαλιστές, ΕΛΚ και Renew;
5 Φεβρουαρίου, 2025
Δυο διαδοχικοί σεισμοί 4,5 και 4,3 Ρίχτερ στις Κυκλάδες
5 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλασιάζεται το όριο στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό – Έξι νέες πρωτοβουλίες για μείωση του ιδιωτικού χρέους
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ζευγάρι στο Κερατσίνι μετέτρεψε σε αποθήκη ναρκωτικών το διαμέρισμα που διέμενε
5 Φεβρουαρίου, 2025
Piraeus WealthAdvisor: Νέα υπηρεσία της Πειραιώς για προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές
5 Φεβρουαρίου, 2025
Αμαλιάδα: H αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη – Το πόρισμα του ιατροδικαστή
5 Φεβρουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Αύριο η εκδίκαση του αυτοφώρου – Νέο βίντεο από τον ελιγμό του
5 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών – «Άστο να ξεφουσκώσει»
5 Φεβρουαρίου, 2025