ΔΕΠΑ: Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 η ολοκλήρωση της διπλής αποκρατικοποίησης

Την αυλαία για την τελική φάση της διπλής αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ σηματοδοτεί η έναρξη της λειτουργίας του Virtual Data Room για τον πρώτο από τους δύο διαγωνισμούς, που αφορά στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Θα ακολουθήσει, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, η έναρξη της λειτουργίας του VDR και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν έξι εταιρείες, η τσεχική EPH, η ιταλική Italgas, τα επενδυτικά αυστραλιανά funds First State Investments και Macquarie, το αμερικανικό KKR και η κινεζική Sino-CEEF & Shanghai Dazhong Public Utilities.

Αντίστοιχα στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού επτά εταιρείες – κοινοπραξίες: Motor Oil Hellas-ΔΕΗ, ΕΛΠΕ-Edison, Mytilineos, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, όμιλος Κοπελούζου, Shell (Ολλανδία) και MET Group (Ελβετία).

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό υπογράφουν τις προβλεπόμενες ρήτρες εμπιστευτικότητας. Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί για λόγους διασφάλισης του ανταγωνισμού η πρόσβαση στο VDR θα γίνει σε τρεις φάσεις: στην πρώτη για τα λεγόμενα μη ευαίσθητα δεδομένα η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη.

Στη δεύτερη που αφορά στα ευαίσθητα δεδομένα, πρόσβαση θα έχουν μόνο οι σύμβουλοι. Τέλος στην τρίτη φάση που αφορά στα απόρρητα στοιχεία, η πρόσβαση θα γίνει υπό όρους και με φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών δεν επιτρέπεται πλέον η δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των εταιρειών που έχουν προκριθεί στην τελική φάση.

Αντίθετα στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας επιτρέπεται ο σχηματισμός κοινοπραξιών και σε αυτήν την κατεύθυνση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σημαντική κινητικότητα.

Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να διαφοροποιήσουν την τελική εικόνα των σχημάτων που θα διεκδικήσουν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μια εταιρεία με σημαντική προίκα, την σημαντική θέση στην αγορά του φυσικού αερίου όπου έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 40% αλλά και την ισχυρή παρουσία στην αγορά προμήθειας μέσω της Φυσικό Αέριο.

Η εταιρεία σήμερα προμηθεύει με φυσικό αέριο περί τις 400 χιλιάδες νοικοκυριά και 10 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Επισήμως στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι δύο διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν στο δ΄ τρίμηνο του έτους με την ανακήρυξη των προτιμητέων επενδυτών. Ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, εκτιμάται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι οι διαγωνισμοί να ολοκληρωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

-Ad-