Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας μίλησε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τονίζοντας πως ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί η επίπτωση της κίνησης των εορτών.
Μιλώντας στο MEGΑ ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε και το ενδεχόμενο για άνοιγμα του λιανεμπορίου αναφέροντας ότι «νομίζω ότι θα πρέπει να ‘ανοίγει’ η Ελλάδα καθώς δεν είναι πολύ κλειστή και το lockdown αυτό δεν αποδίδει όπως πρέπει και επειδή δεν λειτουργεί όπως πρέπει μιλάμε για μεταδόσεις που γίνονται μέσω ‘παρανομιών’ των κανόνων του lockdown . Πρέπει να δοθεί στον κόσμο μια συντεταγμένη έξοδος η οποία να του επιτρέπει να κάνει κάποιες δραστηριότητες».
«Δεν λέω να βγαίνουμε έξω, να πηγαίνουμε σε μπαρ και να διασκεδάζουμε, διευκρίνισε. Μιλάω για κάτι πολύ συντεταγμένο, πολύ προσεκτικά και πάντα πολύ αυστηρά με μάσκα, αποστάσεις και υγιεινή χεριών», διευκρίνισε.
Μιλώντας για τα σχολεία ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν αλλά προσεκτικά και με κανόνες. Παράλληλα σημείωσε πως ελπίζει ότι θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς χαλαρώνει κάπως την οικογένεια.
Πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα ξεκινάει αργά ενώ θα πρέπει να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αυξήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τον εμβολιασμό. Να μπορούμε δηλαδή μετά τον Μάρτιο – Απρίλιο που θα έρθουν πολλές δόσεις μαζί, να γίνει ένας μαζικός εμβολιασμός, είπε.
Σημείωσε επίσης ο κ. Δερμιτζάκης ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού του πληθυσμού καθώς λόγω του εποχιακού μειώνεται το R0, η βάση του ρυθμού μετάδοσης, ανεξάρτητα από τα μέτρα που παίρνουμε εμείς.
Αν εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή του 20% του πληθυσμού, και εμβολιαστούν άλλα 2 εκατομμύρια, το οποίο είναι πολύ εύκολο να γίνεται μετά από 2-3 μήνες, λόγω καλοκαιριού θα μπορούμε να κρατήσουμε αυτή την ασπίδα για το καλοκαίρι. Πρέπει να φτάσουμε ένα 40% του πληθυσμού να εμβολιαστεί συν ένα 10% περίπου θα έχει νοσήσει, θα έχουμε ένα 50% επίπεδο ανοσίας.
Την άνοιξη, τόνισε, πρέπει να κάνουμε μαζικά εμβολιασμούς και να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας λείψουν βασικά πράγματα, όπως σύριγγες.