ΔΕΘ 2021: Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη – Τα 8 μέτρα που θα ανακοινώσει

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, αύρο Σάββατο θα πραγματοποιήσει ομιλία και την Κυριακή το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πριν απο την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονική, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στην ορκωμοσία της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 11:00, ενώ στη συνέχεια (11:30) θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα και το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου, έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη το απόγευμα.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Στις 09:30 θα απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Στις 10:00 θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo και στη συνέχεια θα επισκεφθεί περίπτερα της Έκθεσης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης,

Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ποια μέτρα θα ανακοινώσει

Την κυβερνητική οικονομική πολιτική για την επόμενη διετία αναμένεται να ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο, 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, αναμένεται να κάνει μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, ενώ θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2023.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει, εκτός των άλλων, και ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και φυσικό αέριο), λόγω των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ:

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8%
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών (-1,1 μονάδα)
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% (καφέ, μεταφορικά, τουρισμό, εισιτήρια θεάτρου)
Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ (από 24%-> 22% και από 13%-> 11%)
Παράταση του «ΓΕΦΥΡΑ Ι» για 3 μήνες

Μέτρα – «ανάχωμα» για άνεργους & ευάλωτα νοικοκυριά

Την ίδια ώρα, έρχονται μέτρα – «ανάχωμα» για τους άνεργους και τα ευάλωτα νοικοκυριά, και συγκεκριμένα αναμένεται στήριξη για τις ενεργειακές τους ανάγκες, διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά και ενίσχυση των πυρόπληκτων.