ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις & μεταρρυθμίσεις στο καλάθι του Μαξίμου

Σε διαρκείς συσκέψεις βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία ανοίγει αυλαία το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βλέμμα στραμμένο και στις δημοσκοπήσεις αλλά και την φθορά που αποτυπώνουν για την κυβέρνηση.

Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Έκθεσης μέτρα με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών.

«Μικρό αλλά στοχευμένο και ουσιαστικό το καλάθι. Οι επιταγές της ΕΕ θα είναι αυξημένες σε σχέση με το 2024. Περίπου 850 εκατ. θα πάνε στις αμυντικές δαπάνες, ένα δισ. στους συνταξιούχους, ένα δισ. σε παιδεία και υγεία που περιμένουμε και την αύξηση των γιατρών του ΕΣΥ», λέει στο MEGA ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης.

– Ελ. Επαγγελματίες: Α) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος Β) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% – 1% Γ) Βελτιώσεις στο σκέλος της φορολόγησης (τεκμαρτό)

«Έχει πει ο πρωθυπουργός ότι θα παρθούν κάποια μέτρα για να ελαφρύνει κάπως τους ελεύθερους επαγγελματίες σε σχέση με το τεκμαρτό εισόδημα. (…) Θα δώσει βάση στις γεωγραφικές παραμέτρους», λέει ο κ. Αμπελιώτης.

– Συντάξεις: Α) Νέα αύξηση στις κύριες συντάξεις από 1/1/2025 (+2,5% με 3%) Β) Επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τα Χριστούγεννα (100-200€) Γ) Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

«Η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης είναι μόνο για τις κύριες συντάξεις. Η παρακράτηση που γίνεται είναι, από 1.400 μεικτά μέχρι 1.700, 3% και από 1.700 μέχρι 2.000 είναι 6%. Για αυτούς θα δούμε μείωση της εισφοράς. Θα υπάρχουν πολλοί που θα δουν αύξηση στη σύνταξή τους», συμπληρώνει ο φοροτεχνικός.

– Μισθοί: Α) Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα το 2025

«Αυτό που ακούγεται στα μεικτά είναι να πάει 867, δηλαδή καθαρά περίπου 730. Έχουν πει ότι μέχρι το τέλος του ’27 ο κατώτατος μισθός ο μεικτός θα πάει κοντά στα 950 ευρώ, δηλαδή περίπου 800 καθαρά».

– Στέγη: Α) «Σπίτι μου ΙΙ» με περισσότερους δικαιούχους Β) «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» με αύξηση της επιδότησης στο 60% Γ) Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις Δ) Χορήγηση κινήτρων για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά.