Κ. Μητσοτάκης: «Διάλογος με Τουρκία, συνάντηση με Ερντογάν» – Όλες οι απαντήσεις του πρωθυπουργού (vid)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του ρίχνει ευθύνες η αντιπολίτευση, τόνισε:

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα

«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια… Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα διατίθεται να καθίσει στο τραπέζι για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

«Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης».

«Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες το τελευταίο διάστημα.

Μέσα στο 2021 τα πρώτα Rafale

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Είναι ολιστiκό πρόγραμμα. Δεν αφορά μόνο την προμήθεια όπλων, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι΄ αυτό προχωράμε στην πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών για να ρίξουμε τον μέσο όρο της ηλικίας του προσωπικού των ΕΔ.

Τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα παλιά Mirage. Τα 6 είναι καινούργια, τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, Ευελπιστούμε ότι θα παραλάβουμε τα πρώτα μέσα στο 2021.

Οι φρεγάτες είναι απαραίτητες για το ΠΝ. Το κόστος δεν μπορώ να σας το πω γιατί θα γίνουν ανταγωνιστικές προσφορές. Πρόκειται για δεκαετές project.

Σύντομα η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. Ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής και μεταξύ των μελών της ΕΕ. Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να τη χρησιμοποιήσουμε.

Μητσοτάκης: «Θα υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία»

«Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους… Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαίδευση. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα είναι όλα έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει μάσκες στα παιδιά…» τόνισε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς αύριο.

«Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι επειδή μας το συνιστούν οι ειδικοί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως παρότι τα παιδιά δεν νοσούν συνήθως σοβαρά αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι στους γονείς αλλά και τους παππούδες τους.

«Έχω δει πολλά μικρά παιδιά που με ενθουσιασμό βλέπουν τη μάσκα για παιχνίδι. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους…» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Σίγουρα θα έχουμε κρούσματα, ωστόσο τα πρωτόκολλα υπάρχουν και είναι αυστηρά. Θα υπάρχουν προσαρμογές. Π.χ. μόλις πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπως η Λέσβος και η Πέλλα που τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως λόγω επιδημιολογικού φορτίου. Είναι λογικό».

Μόρια: Η φωτογραφία που έδειξε ο Κ. Μητσοτάκης

«Να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφάρμοσε και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.

«Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων στο νησί. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν από τέσσερις μήνες -και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες- πρέπει να το δούμε σαν μια ευκαιρία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα με συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις – πρέπει να δημιουργήσουμε στη Λέσβο μια μόνιμη δομή που δεν θα έχει τα προβλήματα της Μόριας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός δείχνοντας την παρακάτω φωτογραφία, από τη νέα προσωρινή δομή που δημιουργείται στο νησί.

«Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές κυβερνήσεις για το πώς αυτά τα παιδιά θα κατανεμηθούν γρήγορα σε ευρωπαϊκές χώρες. Μίλησα με την κ. Μέρκελ για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες. Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία. Ζήτησα σε αυτό το κέντρο να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ», κατέληξε.

Μητσοτάκης: «Μπορώ να συναντηθώ με Ερντογάν»

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

«Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση» ξεκαθάρισε, ωστόσο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συνεχίσει το διάλογο -από εκεί που σταμάτησε το 2016- εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis είναι πραγματική.

«Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο πρόεδρο και αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση στα δελτία» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Το έχω πει πολλές φορές. Και δεν είμαι αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο… Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη και εφόσον υπάρχει και από την άλλη πλευρά διάθεση είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».

Γραφικό να με κατηγορεί ο Τσίπρας για πολιτικό απατεώνα

Είναι γραφικό να με κατηγορεί ο κ. Τσίπρας για πολιτικό απατεώνα. Το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει βάση για τη δημιουργία εθνικής γραμμής. Ενοχλούμαι όταν το κλίμα αυτό δυναμιτίζεται από τις δημόσιες δηλώσεις.

«Δεν θα γίνει καμία έξωση»

«Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είχε πολύ θετική ανταπόκριση από την ελληνική κοινωνία…. Mας επιτρέπει να προλάβουμε το κακό, να στηρίξουμε νοικοκυριά πριν “κοκκινήσουν” τα δάνειά τους» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την πρώτη κατοικία.

Τόνισε, επίσης, πως δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός μέχρι το τέλος του 2020 για να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

«Δεν θα γίνει καμία έξωση» ξεκαθάρισε επίσης ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους αλλά και να τα επαναποκτήσουν μελλοντικά.

Μητσοτάκης: Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο για τον κορoνοϊό

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε σύντομα ασφαλή εμβόλια, όχι μόνο ένα εμβόλιο. Και θα έχουμε αρκετές ποσότητες. Υπάρχει σχέδιο για το ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στο εμβόλιο. Το πρόβλημα είναι να πείσουμε του συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Είναι μεγάλος αριθμός πολιτών που είναι αρνητικός στο εμβόλιο. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα είναι απολύτως ασφαλές, όπως είναι και το εμβόλιο της γρίπης. Θα χρειαστεί καμπάνια ενημέρωσης. Εγώ και η οικογένεια μου θα κάνουμε πρώτοι το εμβόλιο», είπε ο Πρωθυπουργός.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό

Για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και τι απαντά στις επικρίσεις για την κατάσταση του ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπήρξε χώρα που μετά το πρώτο lockdown να μην ξανάνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα».

Επεσήμανε πως ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επανέλαβε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες αυτές τις χώρες.

«Δείξαμε ότι το Κράτος λειτουργεί και πήραμε άλλη υπεραξία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι πήραμε γρήγορα μέτρα «και τα μέτρα δουλεύουν» αλλά και ότι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. «Επειδή είμαι φιλελεύθερος πιστεύω στον ορθό λόγο και ο ορθός λόγος στηρίζεται στη χρήση πραγματικών δεδομένων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ ανέφερε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατρούς και νοσηλευτές και προκηρύσσονται για μόνιμες θέσεις αλλά και στη δημιουργία πολλών νέων εντατικών. «Η δέσμευσή μου ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Συνολικά, τόνισε, ότι δεν βλέπει πιο αποδυναμωμένο το Σύστημα Υγείας αλλά πιο δυνατό.

Ο τουρισμός άνοιξε με πολύ μεγάλη προσοχή

Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε ξανά την οικονομική δραστηριότητα μετά το lockdown. Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με μεγάλη προσοχή, μεγαλύτερη από τις ανταγωνίστριες χώρες, Γι’αυτό είμαστε σε καλύτερη θέση από τις ανταγωνίστριες χώρες μας στον τουρισμό. Κερδίσαμε άυλη υπεραξία από τον επαγγελματισμό και την προσοχή που δείξαμε. Όντως υπήρξε χαλάρωση ίσως και λόγω της επιτυχίας μας. Αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα. Εκεί που εφαρμόστηκαν μέτρα, απέδωσαν. Δεν μπορούμε να πάμε σε δεύτερο lockdown.

Κάθε φιλελεύθερος πιστεύει ότι στις κρίσεις, το κράτος πρέπει να παίξει ιδιαίτερο ρόλο. Είμαστε ενάντια στο πλαδαρό κράτος. Έχουμε προσλάβει χιλιάδες στο ΕΣΥ, πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν. Ανοίγουμε συνέχεια ΜΕΘ. Το ΕΣΥ λειτουργεί κανονικά και αυτή τη στιγμή είναι πιο ισχυρό. Έχουμε καινούργια όπλα στη φαρέτρα μας, όπως το τεστ αντιγόνων. Σήμερα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι ήμασταν.

Πρέπει να δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές

«Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα αυτό που περιέγραψα χθες. Είχα πει πολλές φορές ότι πρέπει να περάσουμε από την επιδότηση και τη στήριξη της ανεργίας, στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Θα υπάρξουν εξαγγελίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα»: αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την ανεργία λόγω κορωνοϊού και και τις 100.000 6μηνες προσλήψεις.

«Γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία; Υπάρχει πρόβλημα ως προς τη φορολόγηση της εργασίας. Είναι ακριβή και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως πρέπει να «δώσουμε κίνητρο στην πρόσληψη και για αυτό μειώσαμε τις εισφορές».

Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τα εξοπλιστικά. Υπογράμμισε, επίσης, πως οφείλει να πάρει σήμερα κάποιες αποφάσεις που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, πάντα στο πλαίσιο των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό και -όπως είπε- όσα εξήγγειλε ήταν μετρημένα αλλά απαραίτητα.

Μίλησε για σειρά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεχωρίζοντας αυτό της ΕΑΒ, μίλησε για ολιστική προσέγγιση, «έξυπνες ένοπλες δυνάμεις, όχι κούρσα εξοπλισμών».

Από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας- Αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο

Πάντα έλεγα ότι πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές, ανεξαρτήτως μισθού, των εργαζομένων για ένα εξάμηνο με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την απασχόληση λιγότερο επιβαρυντική για τον εργαζόμενο και ιδίως τον εργοδότη, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Θα μπουν φίλτρα στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

Η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση κι εμένα. Έχουμε κάνει πολλά, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα. Οι παρεμβάσεις στην Παιδεία είναι μακροχρόνιες. Αλλά έχουμε κάνει πολλά, όπως ο νόμος για το άσυλο. Κοιτάξτε εδώ δίπλα μας στο Αριστοτέλειο πόσο διαφορετική είναι η εικόνα.

Δεν είναι καλή η εικόνα να μπαίνει κάποιος σε πανεπιστημιακή σχολή με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Το ζήτημα είναι γιατί έχουμε σχολές με χαμηλή ζήτηση. Εξετάζουμε το ίδιο το τμήμα να ορίζει ένα μάθημα στο οποίο πρέπει να πάρει κανείς μίνιμουμ βαθμολογία για να μπει. Δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες αλλά θα μπουν φίλτρα στην εισαγωγή. Ετοιμάζουμε εμβληματικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Θα έρθει νομοσχέδιο και για την τεχνική εκπαίδευση.

Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών

Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, υπογράμμισε, η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.

Στρατιωτική θητεία: Αποκάλυψη Μητσοτάκη για αλλαγές

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτύξουν δεξιότητες οι νεοσύλλεκτοι που θα τους είναι χρήσιμες στη ζωή τους μετά το στρατό.

Τόνισε ότι θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί το θέμα, που πρέπει πρώτα να ζυγιστεί γιατί δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και αφορά την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Είναι θέμα το οποίο το συζητάω και το συζητά η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι παραπάνω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση

Για τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια, μίλησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως γενικότερα υπάρχει το ζήτημα της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης ενός έκτακτου φαινομένου. «Είχαμε μείνει πίσω στον συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό στη χώρα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι το 112 λειτουργεί, δεν λειτουργούσε όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση. Στην Εύβοια κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα έγινε χρήση του στις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

«Έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση

Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση, σημείωσε.

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα καταβληθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα και στην ώρα τους

Σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για τυχόν σύνδεση των έκτακτων δαπανών για τα εξοπλιστικά με την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά «Όχι», τονίζοντας ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προσδιόρισα».

Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης στον Έβρο, τον Μάρτιο

«Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

«Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα».

Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί

«Για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργήσουμε έναν νέο κουμπαρά για τις εισφορές τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο». «Εγγυώμαι προσωπικά ότι καμία σύνταξη δεν πρόκειται να κοπεί», είπε χαρακτηριστικά.

Συμφωνία των Πρεσπών – Μητσοτάκης: «Το ζήτημα έχει κλείσει»

«Το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει κυρώσει μια διεθνή συμφωνία. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις μα, αλλά έχουμε πει επίσης ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς κυρωμένες συμφωνίες» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία.

«’Αρα το ζήτημα έχει κλείσει. Αυτό που δεν έχει κλείσει είναι η σωστή εφαρμογή μιας προβληματικής, κατά την άποψη μας, συμφωνίας. Έχουμε επιφυλάξεις τις οποίες θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Θα τον συναντήσω, όπως και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, στο πλαίσιο του economist μέσα στην εβδομάδα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.