ΔΕΘ: Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας – Οι άσοι στο μανίκι

Το στίγμα για την αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και το πρόγραμμα που βρίσκεται εν διαμορφώσει αναμένεται να δώσει με την ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη λήξη του “μήνα του μέλιτος” της κυβέρνησης είναι αποφασισμένος να κηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη με τη σημερινή του τοποθέτηση στο Βελλίδειο ίδρυμα στις 7.30 το βράδυ.

Το “πολιτικό θερμόμετρο” έτσι και αλλιώς έχει ανέβει στο “κόκκινο” με τη Novartis.
Θεωρείται πολύ πιθανό στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής ή ακόμα και προανακριτικής επιτροπής αν χρειαστεί.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα έχει η οικονομία με τον πρώην πρωθυπουργό να υπερασπίζεται το έργο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί τη ΝΔ πως οικειοποιείται πολλά σημεία της οικονομικής του πολιτικής (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εγκαλέσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προχώρησε μια σειρά από ελαφρύνσεις που θα έδιναν “ανάσα” στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% που είχαν δρομολογηθεί για το 2020. Είναι σαφές πως η “επιχείρηση επανάκτησης της μεσαίας τάξης” αποτελεί προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου, αφού κανείς δεν διαφωνεί πως κόστισε την ήττα στις εκλογές.

Όσον αφορά το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τα εργασιακά από την αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν – και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – πως θεμελιώδεις ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση καταργούνται και δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων.

Μεγάλο μέρος της οικονομικής ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα θα είναι αφιερωμένο στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην ωριαία σημερινή τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει το Μαξίμου πως προωθεί το πελατειακό κράτος και καταλύει τους θεσμούς κάνοντας ειδικά αναφορά στην τροπολογία για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και τη λειτουργία “συνδέσμων”, δηλαδή υπαλλήλων της υπηρεσίας στο δημόσιο.

Στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Βελλίδειο το προηγούμενο Σάββατο δεν έκανε καμία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανεβάσει πολύ τους τόνους μιλώντας για τη διχαστική ρητορική της γαλάζιας παράταξης προεκλογικά, που κινήθηκε αποκλειστικά ψηφοθηρικά, χωρίζοντας στα δυο τους Έλληνες, ειδικά τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας.