Διαδικασίες-εξπρές σε Δικαιοσύνη και επενδύσεις

Ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν σε επενδύσεις και ανάπτυξη καθώς και σαρωτικούς ελέγχους στο Δημόσιο για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και δημόσιες δαπάνες από ανώτατους δικαστές προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα είναι από τα πρώτα που θα έρθουν προς συζήτηση και ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Περνώντας σταδιακά στην επόμενη φάση, της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, με παράλληλο εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών – ως αντίβαρο στις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία.

Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται μεταξύ άλλων, ειδικά δικαστικά τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα δικάζουν υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με διαδικασίες σύντομες και χωρίς χρονοτριβή. Τα τμήματα αυτά θα στελεχώνονται, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, από έμπειρους δικαστικούς, που θα έχουν τίτλους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ή εμπειρία εκδίκασης οικονομικών υποθέσεων και η επιλογή τους θα γίνεται από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων.

Οι υποθέσεις που θα υπάγονται προς εκδίκαση, με διαδικασίες «fast track», σε αυτά τα δικαστικά τμήματα, προβλέπεται ότι θα αφορούν ζητήματα της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, θέματα ανταγωνισμού, αναπτυξιακά έργα, μεγάλα επενδυτικά project κα.

Με το νομοσχέδιο, ωστόσο, προβλέπονται και διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο θα έχει πλέον καθοριστικό ρόλο στονεξορθολογισμό, την οργάνωση και τη διαφάνεια των δημοσίων δαπανών καθώς και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπεται η συγκρότηση, εντός του Δικαστηρίου, τμήματος ελέγχων, που θα είναι επιφορτισμένα με με τρεις νέες αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Τον εντοπισμό συστημικών διαχειριστικών παθογενειών και την ανάλυση των αιτίων τους, την εκτίμηση της αξιοπιστίας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και τη διενέργεια ελέγχων ύστερα από απόφαση της Βουλής.